Zondag 28/11/2021

VS-soldaten trekken ten strijde met Márquez en Che Guevara

Om hun op drugs- en rampbestrijding gerichte taak beter te kunnen uitoefenen, moeten VS-militairen de cultuur van Latijns-Amerika beter leren kennen, vindt het Amerikaanse leger. En waarom niet via Márquez of Che Guevara.

Door Lode Delputte

MIAMI l 'Als je de impact van de veroveraars niet kent, als je niet weet wat armoede is en als je niet snapt waarom de katholieke kerk in Latijns-Amerika zo belangrijk is, dan kun je ook geen goed beleid voeren', vindt Southcom-opperbevelhebber James Stavridis.

Om zijn manschappen meer voeling te geven met de werkelijkheid ten zuiden van de Río Grande, heeft admiraal Stavridis nu tot een zogenaamd Cultural Understanding Initiative besloten.

De lessenreeks omvat onder meer een 37 boeken tellende leeslijst. Daarop staat bijvoorbeeld García Márquez' Kroniek van een aangekondigde dood, of nog, het standaardwerk Bitter Fruit, over de door Washington bevolen putsch tegen de hervormingsgezinde Guatemalteekse president Arbenz, in 1954.

Maar de militairen, niet zelden afkomstig uit noordelijke VS-staten als New York, krijgen ook films te zien. Op het programma staan zo de Motorcycle Diaries, de prent van de Braziliaanse regisseur Walter Salles waarin de Mexicaanse steracteur Gael García Bernal de rol van de Che Guevara vertolkt. Diens legendarische motorreis door Latijns-Amerika maakte de latere revolutionair en medestander van Fidel Castro wakker voor de sociale tragiek van het continent.

Behalve een stoomcursus Latijns-Amerikaanse cultuur en geschiedenis krijgt Stavridis' personeel, zo'n twaalfhonderd manschappen in Florida, voorts lessen Spaans, Portugees en Frans.

Southcom omschrijft het opzet als "voelende en gevoelige betrokkenheid" - een kwaliteit waar het het US Army niet enkel in het huidige Irak maar ook in Centraal- en Zuid-Amerika historisch flink aan ontbroken heeft.

"Ons motto luidt 'partnership for the Americas'", zegt, daarover gebeld, majoor Barbara Fick van Southcom. "We zijn gelijkwaardige partners maar streven naar een betere verstandhouding en betere communicatie met Latijns-Amerika. Dit initiatief, dat over cultuur gaat en meer dan de theorie de menselijke kant benadert, is een eerste stap in die richting."

Twee eeuwen VS-interventionisme hebben diepe sporen nagelaten in de Latijns-Amerikaanse ziel. De opleiding van latere mensenrechtenschenders en dictatoren aan de beruchte, in 2000 door een nieuwe instelling vervangen School of the Americas; CIA-gestuurde coups in Guatemala en Chili; betwistbare vrijhandelsakkoorden - maar zelden heeft Washington empathie aan de dag gelegd voor de nationale gevoeligheden in zijn 'achtertuin', of voor het lot van de verpauperde massa's daar.

Fick: "Het aangeboden materiaal komt uit zeer verschillende hoeken en bestrijkt erg uiteenlopende meningen en percepties over Latijns-Amerika en de historische context over de Amerikaanse aanwezigheid daar. De bedoeling is zeker ook het kritische denken aan te moedigen. Onze medewerkers reageren overigens erg enthousiast."

Het US Southern Command, een van de tien commando's van het Pentagon, 'bewaakt' Washingtons veiligheid in Centraal- en Zuid-Amerika. Southcom, waarvan het hoofdkwartier in Florida gevestigd is, gaat onder meer over de Cooperative Security Locations (of CSL's, militaire basissen) in het Cubaanse Guantánamo, het Ecuadoraanse Manta, het Nederlandse Curaçao en het in El Salvador gelegen Comalapa.

De hoofdtaken van Southcom worden door drugsbestrijding en humanitaire hulpverlening bij natuurrampen in beslag genomen. "De cultuur van Latijns-Amerika begrijpen, is de zee begrijpen waar we in zwemmen", aldus admiraal Stavridis.

van Southcom:

Via cultuur en geschiedenis streven we naar een betere communicatie met Latijns-Amerika

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234