Vrijdag 30/10/2020

VS-president preekt conservatieve waarden tijdens massaspektakel in Jacksonville

'We zijn de rijkste en beste natie omdat we een christelijke natie zijn. George W. Bush verdedigt het huwelijk en het leven'

In het land van de Bush Brothers is God koning

Tijdens een patriottische hoogmis voor 35.000 mensen in het Alltel-stadion van Jacksonville, Florida, spreidde de Amerikaanse president George W. Bush zaterdag zijn ethisch-conservatisme tentoon. Geflankeerd door zijn first lady Laura en zijn broer Jeb haalde hij uit naar het homohuwelijk en abortus. 'We bouwen onze welvaart op familiewaarden.' Een tegenbetoging van Kerry-aanhangers werd verjaagd. 'This is Bush country. Go home you liberals!'

'Laaaaadieeeees and gentleeeemen, the President is on his way, but first, your applause for theeeee George 'Dubya' Bush. Cheeeeeerleeeeeeeaaaders!" De stem van de omroeper schalt door het Alltel-stadion van Jacksonville, Florida. 35.000 mensen zetten juichend een Mexican Wave in als de dansende meisjes hun French Cancan beginnen.

"Fantastisch, ik hou van wat seks in de Amerikaanse politiek", gniffelt Jerry, minstens 120 kilo zwaar, als hij nog een hap uit zijn Chook Burger neemt. "Wist je dat dit het stadion is van de Jacksonville Jaguars? We hebben vorige week gewonnen van Kansas City." Zijn geblondeerde en zwaar opgemaakte vrouw onderbreekt hem, en zegt verontschuldigend: "We zijn aanhanger van de president omdat hij voor conservatieve waarden staat."

Veel tijd voor discussie is er niet, want op het podium warmt Aaron Tippin, countryster uit Nashville, Tennessee, de massa op met patriottische liederen waarin de lof wordt gezongen van de Stars & Stripes en de American Eagle. Als een sopraan het volkslied inzet, veert iedereen recht en zweert trouw aan vlag en vaderland, bloedernstig en met de hand op het hart.

Als voorsmaakje op de president komen verschillende lokale sprekers aan de beurt. Ze zetten de sektarische toon van de dag. "Ik zie een natie die met militaire macht het oude Israël verdedigt en zal winnen onder bescherming van God", preekt een vrouw. "We zijn de rijkste en beste natie omdat we een christelijke natie zijn. George W. Bush verdedigt het huwelijk en het leven. En leven begint daar waar bloed is. George W. Bush is de bewaker van Gods zegen voor onze natie." Ze wordt bijgevallen door de voorzitter van de Republikeinen in Noord-Florida. "Het White House was vier jaar geleden een Play House", zegt hij. "Bush herstelde er de familiewaarden en het respect."

De president maakt hier dit weekeinde zijn laatste stop in Florida, nadat hij eerder op de dag Fort Myers en Melbourne had aangedaan. In Melbourne was er een incident toen een piloot van een sportvliegtuig de plek overvloog waar hij speechte, meteen werd onderschept door gevechtsvliegtuigen en bij landing werd opgepakt voor ondervraging. In Jacksonville scheert het presidentiële vliegtuig, Air Force One, eerst zelf buitenmaats laag over het stadion vooraleer af te glijden naar de luchthaven.

De beelden van de landing worden rechtstreeks uitgezonden op de enorme beeldschermen, omzoomd met reclame voor Budweiser Light en Bubba Burger. De titelmuziek van de politieserie Miami Vice weerklinkt door het stadion als te zien is hoe de wagen van de president zich in gang zet. De agenten van de geheime dienst stellen zich in verspreide slagorde op de groene grasmat op. Spanning ten top. De massa scandeert USA! USA! als 'W' tussen kunstmatige rook tevoorschijn komt.

Wat volgt is een geregisseerde familiehappening, met een vleugje Dallas en koektrommelromantiek. George slaat zijn arm om Laura's middel als Jeb hem als gouverneur van Florida bedankt voor de steun die Florida kreeg na de orkanen. Bush vraagt de mensen om hun familie massaal op te trommelen om te gaan stemmen op 2 november, "en de belangrijkste reden om me opnieuw te verkiezen", zegt hij, "is omdat Laura dan opnieuw first lady wordt." Uit duizenden kelen weerklinkt haar naam.

Bush overloopt dan in sloganeske taal zijn issues van de campagne, van terreurbestrijding tot belastingverlaging. Alleen verpakt hij deze keer zijn boodschap zacht. Oorlog voeren wordt 'overzees onze families beschermen'. Sociale zekerheid verder privatiseren wordt 'onze families laten budgetteren voor de toekomst'. En ten gepaste tijde kijkt hij naar de hemel. "In Irak leggen we massagraven bloot", zegt hij dan, "de vrijheid boekt vooruitgang, de vrijheid die een gift is van de Almachtige Heer."

Lang applaus oogst hij door een verwijzing naar zijn No Child Left Behind-wet, waarmee hij in 2001 met steun van de Democraten federaal geld beloofde voor de publieke (lagere en middelbare) scholen. De Bush-campagne becijferde dat het federale onderwijsbudget volgend jaar met 65 procent gestegen zal zijn sinds Bush aan de macht kwam. Maar de Democraten komen hier met andere cijfers. Zij stellen dat het onderwijs de afgelopen vier jaar is ondergewaardeerd, met een tekort van liefst 26 miljard dollar. Het verschil zit hem in de interpretatie van wie wat betalen moet. De Republikeinen vinden dat onderwijs voor 90 procent een aangelegenheid is van de staten en gemeenten, Kerry wil meer inbreng van een federaal fonds.

Voor nuances is in het Alltel-stadion echter geen tijd. Bush is van de focusgroep kinderen op de focusgroep senioren gesprongen, en zij vormen in Florida een belangrijke doelgroep omdat er veel Amerikanen op rust komen. "Mijn tegenstrevers beschuldigden me er al in 2000 van dat ik zou besparen op de federale voorzieningen voor gepensioneerden. Ik beloofde ze te helpen. Toen ik verkozen werd kregen ze hun cheques. We zullen de mensen alleen aansporen om tijdens hun leven een persoonlijke spaarrekening aan te leggen. Wij kijken naar de toekomst, mijn tegenstrevers naar het verleden."

Maar dat klopte niet helemaal. Op het ogenblik dat Bush in Jacksonville sprak, haalde Democratisch vice-presidentskandidaat John Edwards in Orlando uit naar Bush' plannen over de sociale zekerheid, zo deelde de Kerry-campagne ons mee. Edwards verwees naar een artikel in het zakenblad Fortune, waarin gemeld werd dat binnen het kabinet-Bush plannen bestaan om de volledige privatisering van de sociale zekerheid gepaard te laten gaan met een verhoging van de pensioenleeftijd tot 72 jaar. "John (Kerry) en ik geloven dat als je veertig jaar hard gewerkt hebt, de regels hebt gerespecteerd en voor je familie zorgde, je mag genieten van je gouden jaren. Bush moet de waarheid over zijn plannen vertellen aan de senioren - vóór Election Day."

Maar de president nam op dat ogenblik Edwards onder vuur in Jacksonville. Bush beloofde strengere wetgeving tegen schadeclaimadvocaten, die artsen zo snel en hard vervolgen dat ze hun werk niet meer naar behoren kunnen of durven uitoefenen.

Edwards verdiende zijn fortuin als jurist met grote schadeclaimzaken. Daarna speelt Bush zijn joker uit. Hij valt de ethische standpunten van zijn tegenkandidaten aan, zoals abortus en het homohuwelijk. "Op vlak van waarden liggen mijn tegenstrever en ik mijlenver uit elkaar. Wij stemden een wet die abortus verbiedt, Kerry stemde daar als een van de weinigen tegen. Wij geloven dat alleen het huwelijk tussen man en vrouw heilig is en tekenden een huwelijkswet, Kerry stemde tegen. Wij bouwen welvaart op familiewaarden."

Als hij zijn toespraak daarmee besluit barst boven het stadion vuurwerk los. Omdat het nog daglicht is zie je rookpluimen aan de staalblauwe hemel. Een kind gebruikt het geluid om er soldaatje mee te spelen. "Hey mom, dit is cool!", zegt hij. De oorlog in Irak is hier ver vandaan. Daar wil niemand hier mee geconfronteerd worden. Enkele tientallen tegenbetogers van de Kerry-campagne die buiten het stadion hebben postgevat met antioorlogsleuzen en vredestekens, worden omsingeld door Bush-aanhangers. Hun protestborden worden verscheurd. De politie kan ternauwernood een handgemeen voorkomen. De Kerry-aanhangers blazen de aftocht, onder hoongeroep. 'Go home, you liberals.' Tien dagen voor de verkiezingen zijn de Verenigde Staten bitter verdeeld.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234