Donderdag 21/01/2021

VS-president houdt 'heel, heel hartelijke babbel' met Guy Verhofstadt

Vier onderwerpen werden aangekaart: de transatlantische betrekkingen, Kongo, het Midden-Oosten en Kyoto

Dertig minuten gepland, ruim een uur gepraat

Terwijl buiten strikte veiligheidsmaatregelen golden, werd in de salons van het Lambermont-gebouw gemoedelijk gepraat. Zoals later in de Concert Noble zou blijken, klikt het bepaald goed tussen de Amerikaanse president George W. Bush en de Belgische premier Guy Verhofstadt. Zo goed dat de geplande duur van hun gesprek royaal overschreden werd.

Brussel

Eigen berichtgeving

Lode Delputte

Het onderhoud dat eerste minister Guy Verhofstadt gisterochtend met de Amerikaanse president George W. Bush had, heeft 40 minuten langer geduurd dan gepland. "Heel, heel hartelijk", omschreef een bron uit de omgeving van de premier de ontmoeting in het Lambermont-gebouw na afloop.

De babbel verliep in een ontspannen, vriendelijke en oprechte sfeer, zo heet het. Grosso modo zijn vier internationale onderwerpen aangekaart: de transatlantische betrekkingen, de situatie in Kongo, de evolutie in het Midden-Oosten en het pas in werking getreden Kyoto-protocol over de beperking van de uitstoot van broeikasgassen. Irak is op Lambermont niet ter sprake gekomen, omdat "de Verenigde Staten perfect over de Belgische engagementen binnen de Navo (vooral het aanbod om Iraakse magistraten op te leiden, LD) op de hoogte zijn". Wel heeft Bush België "bedankt voor de in Afghanistan geleverde inspanning". Ook is de zaak van twee op de VS-basis van Guantánamo (Cuba) vastgehouden Belgen aangeroerd, "maar over dit soort zaken wordt zoals u weet geen mededeling gedaan", aldus de zegsman.

In het kader van de wederzijdse pogingen om de EU en de VS weer op één lijn te krijgen na de spanningen in de aanloop naar de oorlog in Irak, stelde Guy Verhofstadt een transatlantische 'gymnich' voor, een regelmatige, niet-officiële dialoog met lichte agenda op het niveau van de ministers van Buitenlandse Zaken, zonder de aanwezigheid van veel diplomatiek personeel. Eerder liet de premier zijn 'gymnich'-proefballon al op in zijn rede voor het Joods Wereldcongres (WJC) in januari.

Hoewel Europa momenteel nog geen minister van Buitenlandse Zaken heeft - pas bij goedkeuring van de Europese grondwet zou de Unie zo iemand in huis hebben - zou zo'n gymnich ervoor zorgen dat beide partijen de vinger beter aan de pols houden. Dat was onder de regering-Bush I niet het geval. Europa had tijd nodig om te vatten hoezeer het wereldbeeld van de VS na de aanslagen van 9/11 veranderd was - bij Verhofstadt maakte Bush nogmaals de vergelijking met Pearl Harbour -, de VS hadden dan weer te laat door dat ze niet buiten een sterk Europa om konden.

Een dergelijke wederzijdse vervreemding lijken de twee partijen in de toekomst te willen vermijden, en dat werd gisteren danig onderstreept. Bush vond Verhofstadts voorstel "een interessant concept" en benadrukte evenzeer de behoefte aan een sterk transatlantisch "mechanisme" voor het herstellen van een permanente dialoog. Hét signaal bij uitstek dat Bush aan Verhofstadt heeft uitgestuurd - en dat even later in de Concert Noble voluit herhaald werd - is dat hij zijn "zienswijze op de Europese Unie veranderd heeft".

De twee staatslieden onderhielden zich natuurlijk niet enkel over de Europees-Amerikaanse betrekkingen en de gemeenschappelijke behoefte aan een sterke Europese defensiepoot. Een tweede cruciaal gespreksthema was Kyoto, een verdrag dat Washington de wind van voren bezorgde nadat het zijn aanvankelijk - onder president Clinton - geplande ratificering introk. Maar Bush heeft zich bij zijn Belgische gesprekspartner "constructief" opgesteld. De president wil dat de VS "op hun manier" bijdragen aan het reduceren van de broeikasgasuitstoot, maar wel aan de hand van inspanningen die "aangepast zijn aan de economische groei", aldus de bron binnen de Belgische regering. Bush is ter zake geïnteresseerd in sterke bilaterale samenwerking (het Kyoto-protocol is multilateraal) en het aanmoedigen van nieuwe technologieën in de industrie. Voorts moet er, aldus Bush, bekeken worden op welke manier ook China bij de inspanningen betrokken kan worden.

Guy Verhofstadt onderstreepte de inspanningen die "het erg geïndustrialiseerde België" zich ter zake getroostte, en wees George W. Bush erop dat pakweg de haven van Antwerpen een grotere concentratie aan petrochemische nijverheid bezit dan Houston, een van de petro-harten van de VS.

Ook over het voor België zowel als de VS cruciale dossier Kongo werd tussen beide excellenties een flink eind weggepraat. België herhaalde zijn verzoek aan Washington om steun voor de opleiding van gemengde brigades voor een eengemaakt Kongolees leger. Volgende maand trekt minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht overigens naar de VS om de zaak er dieper door te praten en te bekijken in hoeverre Belgisch-Amerikaanse samenwerking in Kongo mogelijk is. Ook aangekondigd is een missie van experts die de vorming van het Kongolese eenheidsleger nader moet bestuderen.

Heel lang en diepgaand is er vervolgens over het Midden-Oosten gepraat. Bush vroeg Verhofstadt dat de EU een aanmoedigende rol zou gaan spelen richting een voor Palestijnen en Israëli's aanvaardbare oplossing. Nu de Palestijnen in Mahmoud Abbas een nieuwe en constructieve leider gekozen hebben en ook de politieke situatie in Israël gewijzigd is, noemt Bush zich optimistisch over de kans op vrede in de regio. Hij rekent daarbij op de diplomatieke inspanningen van Europa.

In het Lambermont-gebouw heette de toon joviaal, en bijwijlen ook niet-politiek. Zo hebben Bush en Verhofstadt eenzelfde hobby - fietsen. "Deze keer zal het er niet van komen", zei de woordvoerder. "Maar de volgende keer maken ze zich sterk samen een eind te gaan fietsen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234