Woensdag 20/10/2021

VS overwegen evacuatie kustlijn Golf van Mexico

De VS werken aan een miljardenplan om delen van de kust aan de Golf van Mexico te ontruimen. Alleen zo kunnen catastrofale overstromingen in woongebieden, zoals orkaan Katrina in 2005 in New Orleans aanrichtte, vermeden worden.

door maarten rabaey

Washington l De genietroepen van de VS-landmacht zullen eerstdaags een plan voorleggen aan het Congres voor de heraanleg van de Mississippidelta en de moeraslanden, de natuurlijke dam tegen overstromingen.

Het Army Corps of Engineers is verantwoordelijk voor de bescherming van de Amerikaanse kustlijnen. Al sinds orkaan Katrina in augustus 2005 enorme overstromingen veroorzaakte in New Orleans en omstreken, werken deze genietroepen aan een plan om een herhaling te voorkomen. Hun drastisch voorstel om de kustgebieden aan de Golf van Mexico te ontvolken druist in tegen de belofte van president George W. Bush om New Orleans en andere kuststeden te herbouwen, maar is volgens hen de enige oplossing omdat het aantal orkanen door de klimaatverandering alleen maar zal toenemen. Ze schatten de kosten van de operatie op niet minder dan 40 miljard dollar.

Met dat geld moeten onder meer de delta van de Mississippirivier in zijn oorspronkelijke staat hersteld worden. De gevolgen voor de plaatselijke bevolking zijn enorm. Meer dan 17.000 woningen zullen tegen ruime vergoedingen moeten worden onteigend, vooral in Bay St Louis, ten oosten van New Orleans. Ook in New Orleans zelf en in verschillende kustgemeenten van de staat Louisiana zullen mensen gevraagd worden hun koffers te pakken. "Het volledige plan om mensen en hun eigendommen te verplaatsen van de kust is zeer, zeer uitdagend", erkende projectdirecteur Susan Rees in The Guardian. "De wens om aan het water te leven is sterk."

Het plan wordt dan ook op gemengde gevoelens onthaald. Terwijl sommige bewoners de kans verwelkomen om het gebied te verlaten, eerder dan nieuwe orkanen te moeten doorstaan, zien anderen een verhuizing niet zitten omdat ze net de heropbouw van hun huizen achter de rug hebben. Lokale politici vrezen dat het plan dorpsgemeenschappen zal vernietigen, omdat gemeenten niet zullen kunnen overleven als een deel van de inwoners voor het onteigeningsgeld kiest. Sommige vissersdorpen en toeristische kustgemeenten bevinden zich sinds Katrina al in een fragiele situatie, omdat veel families ervoor kozen om niet terug te keren.

Tot de tegenstanders van de ontvolking is Gene Taylor, een Democratisch Congreslid. "Het zal niet gebeuren. Er is geen geld voor, er is geen wil voor en er is geen publieke steun voor", maakt hij zich sterk. Taylor bouwt zelf zijn vernield huis weer op in Bay St Louis, waar volgens de genietroepen 60 procent van de eigendommen onteigend moet worden.

William Walker, directeur van het marinedepartement van de staat Mississippi, zegt dat sommige gemeenschappen niettemin al gekozen hebben om massaal te verhuizen. "Deze gebieden hadden in de eerste plaats nooit ontwikkeld mogen worden. Het is niet praktisch om de federale regering te vragen om na herhaalde overstromingen telkens alles te herstellen."

Ook Oliver Houck, een hoogleraar van Tulane University die de kustgebieden bestudeert, vindt onteigening gerechtvaardigd. "Elk programma dat subsidies probeert te geven voor een voortdurend verblijf financiert simpelweg een nieuwe ramp."

Een deel van de 40 miljard dollar zal worden uitgegeven aan de snel verdwijnende moeraslanden, die een natuurlijke barrière vormen tegen overstromingen. Het verlies van de moerassen is gedeeltelijk de schuld van de mens. Door de kunstmatige dammen, gebouwd om de kust tegen orkanen te beschermen, kon het slib van de Mississippi niet terugstromen naar de Golf van Mexico. Volgens Orrin Pilkey, directeur van het kustprogramma van Duke University, erodeert de kust, stijgt het zeeniveau en zullen orkanen krachtiger worden. "Terugtrekken is onze enige optie", besluit ook hij.

De kust erodeert, het zeeniveau stijgt, de orkanen worden sterker. Terugtrekken is onze enige optie

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234