Vrijdag 09/12/2022

VS-militairen arresteren actievoerders in Kleine Brogel

'We've got one, two, three, four, five, six...' 'Get the bastards down on the ground', kraakt het antwoord door de walkietalkie vanuit de centrale commandopost. De Amerikaanse militairen verplichten, mitrailleurs op scherp, actievoerders en journalisten te knielen en 'geen enkele beweging meer te maken'. In de wijde omtrek scharrelen nog meer militairen rond, op zoek naar andere actievoerders tegen de kernwapens in Kleine Brogel. Het valt heus wel mee om zo'n zwaarbewaakte militaire basis binnen te dringen. Kleine Brogel is lek als een vergiet.

Kleine Brogel.

van onze verslaggever

Een dik halfuur daarvoor onderhandelt een delegatie van politici uit alle Vlaamse democratische partijen en vertegenwoordigers van de twee organiserende vzw's, Voor Moeder Aarde en Forum voor Vredesactie, nog met kolonel Marcel Van Der Auwera, de commandant van de basis. De onderhandelaars vragen vrije doorgang tot in het Amerikaanse deel van de basis, waar vermoedelijk kernwapens opgeslagen liggen. Het leger zwijgt in alle talen over die kernwapens en dat nemen de politici niet. Maar Van Der Auwera weigert ook maar iemand naar de Amerikaanse basis te begeleiden, waarna het startschot volgt voor een hilarisch avontuur.

Kleine groepjes actievoerders klauteren enkele ogenblikken later her en der over de afsluiting van de basis. De rollen prikkeldraad vlak achter de eerste draad, die eventuele inbrekers moeten ontmoedigen om hun wandeltocht voort te zetten, stellen niet veel voor. Iedereen stapt er simpel over, waarna tussen de braamstruiken overal militairen opduiken. De manifestanten zetten het op een lopen, achternagezeten door Amerikanen. Een helikopter scheert laag over de bomen. Tweehonderd meter achter hun rug snort een Bombardier voorbij. De vier soldaten in de jeep moesten eigenlijk de afsluiting bewaken.

De politici zijn intussen elders onder luid gejuich over de grote toegangspoort geklommen. Ze worden vijf meter verder ingerekend. De camera's zoemen. Enkel Cécile Verwimp (Agalev) trekt zich van de camera's niks aan en stoot door tot in de zwaarbewaakte zone, samen met de actievoerders. "Stop", schreeuwt een Amerikaans militair. "From there on you're going this way." Met zijn mitrailleur wijst hij de andere kant op. Niemand let op de arme man, die prompt de achtervolging inzet. Als mieren hebben de actievoerders zich intussen verspreid over een groot deel van het terrein, tot frustratie van de militairen, die niet goed weten wie eerst te achtervolgen.

Toch volgen enkele manifestanten de raad op van de Amerikaan maar knippen met kleine tangetjes een groot gat in alweer een andere omheining, dit keer te hoog om over te wippen en beveiligd met kwalijke prikkeldraad bovenop. Nog een andere Amerikaan - nerveus - vraagt versterking. "They are in BCC-area", waarschuwt hij zijn meerderen over de telefoon. Het antwoord volgt onmiddellijk. "They can't be that hard to catch", verzucht iemand aan de andere kant. "Stop them!"

Met wanhoop in de ogen begint de militair met zijn mitrailleur te zwaaien. De actievoerders schenken hem echter niet de minste aandacht en lopen door. Een tweede groepje slaagt er zelfs in om onder de ogen van de soldaten nog een ander gat in de draad te knippen. Het lijkt anders wel menens te worden. Binnen de omheining - 'Restricted Area' staat in grote letters op bordjes rondom - mogen de Amerikanen schieten op indringers. Zes, zeven soldaten komen toegesneld, allemaal in battledress en tot de tanden gewapend. "Don't move!", roept de grootste van het stel, die in één beweging ook de koppen telt. "We've got one, two, ..., six!"

Met z'n allen worden de deelnemers onder bedreiging van zware wapens op de knieën gedwongen. Een Nederlandstalige militair komt intussen toegesneld met een Duitse herder. Het beest is duidelijk slecht opgevoed en gaat er, zijn muil hard van links naar rechts schuddend, vandoor met de fototas van een van de weinige journalisten die het waagden de actievoerders te volgen. Het fotomateriaal wordt in beslag genomen en iedereen wordt onder dwang het grote grasperk uitgezet en geboeid in een legervrachtwagen geduwd. Avontuur afgelopen. Een kleine drie uur later is iedereen ondervraagd - 47 mensen: actievoerders, politici en journalisten - en weer vrijgekomen. "Dit krijgt zeker een staartje in het Vlaams Parlement", verzekeren de politici.

Frans Steenhoudt

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234