Dinsdag 22/06/2021

VS kleuren steeds groener

Terwijl Amerikaans president Trump op de rem gaat staan en het klimaatakkoord van Parijs wil heronderhandelen, zitten de individuele staten van de VS niet stil. Zij blijven bij hun individuele engagementen, en voeren die zelfs nog op, geholpen door de economische vooruitzichten.

In Californië moet alle elektriciteit tegen 2045 op een hernieuwbare manier worden opgewekt. Massachusetts wil zijn uitstoot tegen 2050 met 80 procent verminderen ten opzichte van 1990. New York moet in 2030 aan 40 procent uitstootvermindering tegenover 1990 zitten, waarvoor 1,25 miljoen huizen via offshorewindenergie van elektriciteit moeten worden voorzien. En de stad San Francisco verplicht sinds vorig jaar zonnepanelen op elk nieuw gebouw lager dan tien verdiepingen. Het zijn maar enkele initiatieven die een aantal Amerikaanse staten en steden de laatste jaren hebben genomen in de strijd tegen de klimaatverandering - los van het beleid dat in Washington D.C. wordt uitgewerkt. Ex-president Obama zei gisteren overigens al dat de deelstaten Trump niet nodig hebben om te handelen.

"Veel energiebevoegdheden zitten in de VS op deelstaatniveau", zegt Bram Claeys, directeur bij de Organisatie voor Duurzame Energie, de federatie van de duurzame energiesector in Vlaanderen. Tot vorig jaar was hij in Boston adjunct-directeur hernieuwbare energie op het ministerie van Energie van de staat Massachusetts. "De staten kunnen eigen regels opleggen voor energieproductie en eigen steunmaatregelen uitwerken voor hernieuwbare energie. Maar hun belangrijkste bevoegdheid: ze mogen burgers en bedrijven hun eigen klimaat- en uitstootdoelstellingen opleggen."

Texaanse wind

Een aantal van die staten hebben ook op het wereldtoneel heel wat macht en impact. Als Californië, Texas en New York onafhankelijke landen waren, dan zouden ze de zesde, tiende en elfde economie ter wereld vormen. Het belang van een eigen klimaatbeleid mag dan ook niet worden onderschat, zegt Claeys.

In oliestaat Texas schieten de windmolens de laatste jaren als paddestoelen uit de grond. De capaciteit aan windenergie is er sinds 2010 meer dan verdubbeld. De conservatieve 'Lone Star State'in het zuiden is nu goed voor zowat een vierde van de totale windenergieproductie in de VS. En de toekomstmogelijkheden zijn enorm. De jaarlijkse capaciteit aan windenergie in Texas ligt nu nog op 21.000 megawatt, goed voor 21 doorsnee kerncentrales. Het National Renewable Energy Laboratory ziet op termijn een jaarlijks potentieel van liefst 1,3 miljoen megawatt.

Geen wonder dus dat steeds meer Amerikaanse bedrijven op de kar springen. Trump mag dan wel beweren dat uitstootmaatregelen schadelijk zijn voor de economie, de cijfers wijzen op het tegendeel. Daardoor blijft de opmars van hernieuwbare energie niet beperkt tot progressieve, Democratische staten.

"De economische context is nu zo dat investeringen in nieuwe technologieën rendabeler worden dan die in fossiele brandstoffen", zegt Claeys. "Ook Republikeinse staten zien in dat de trein vertrokken is: in Texas hebben ze nu door dat het er hard waait, dat ze veel plaats hebben, dat er weinig mensen wonen, en dat je landbouw eigenlijk perfect kunt combineren met windmolens. Hetzelfde bij de staten in de rust belt meer naar het noorden: de traditionele industrie is er tanende, en dus zetten ze in op productie van energietechnologie. Die economische motieven zijn perfect legitiem."

Toch heeft het federale niveau nog een vinger in de pap te brokken. Want anders dan het energiebeleid wordt een groot deel van het milieubeleid nog in Washington D.C. bepaald. Centraal staat het Environmental Protection Agency (EPA) met aan het hoofd klimaatscepticus Scott Pruitt, die door Trump werd benoemd. Het is ook Trump die het klimaatprogramma van zijn voorganger Obama afschafte, het Clean Power Plan, dat de uitstoot van CO₂ bij de energieproductie moest beperken. Dat plan moest 15 procent van de totale uitstootvermindering voor zijn rekening nemen.

Jobs, jobs, jobs

Maar Trump en Pruitt kunnen dan wel beloven dat ze jobs zullen terugbrengen naar de steenkoolmijnen, waar de laatste jaren duizenden arbeiders hun job verloren, in werkelijkheid ziet niemand dat ook effectief gebeuren. Het aandeel hernieuwbare energie in de VS mag vandaag dan nog relatief beperkt zijn (14,93 procent van de opgewekte elektriciteit kwam vorig jaar van hernieuwbare energiebronnen), het is wel de sector met toekomst.

In 2016 werkten meer dan 1,9 miljoen Amerikanen in de energiesector. 55 procent daarvan, of 1,1 miljoen mensen, is actief in de traditionele sectoren als olie, kolen en gas. De hernieuwbare energiesector telt 800.000 werknemers, waarvan 374.000 (+25 procent tegenover 2015) in de zonne-energiesector en 102.000 (+32 procent) in de windenergiesector.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234