Maandag 19/04/2021

VS klaar om Noord-Korea militair aan te pakken

De Amerikaanse regering waarschuwt Noord-Korea voor militair ingrijpen als het land doorgaat met zijn bewapeningsprogramma. President Donald Trump beschikt volgens naaste medewerkers over een lijst met 'alle opties, inclusief militaire' voor actie tegen het land.

De Amerikaanse president Donald Trump zal niet dulden dat Noord-Korea raketten ontwikkelt die, al dan niet voorzien van kernkoppen, de VS kunnen bereiken. Dat zei Trumps nationale veiligheidsadviseur H.R. McMaster dit weekeinde tegen een Amerikaanse nieuwszender. De Amerikaanse ambassadeur bij de VN, Nikki Haley, zei in een tv-optreden: "We zijn voorbereid om onszelf en onze bondgenoten te verdedigen."

Op Amerikaans initiatief kondigde de VN-Veiligheidsraad dit weekeinde een reeks sancties af tegen Noord-Korea die volgens Haley de zwaarste zijn in enkele decennia. Het is nu aan de Noord-Koreanen om te besluiten welke richting ze opgaan, aldus Haley. "We hopen dat ze het pad van vrede en veiligheid zullen volgen."

Net als McMaster toonde ze zich evenwel sceptisch over een koerswijzing van het bewind in Pyongyang. Trumps veiligheidsadviseur Mc Master zei dat het gevaar van het 'schurkenregime' niet onderschat mag worden. Hij wees erop dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un er zelfs niet voor terugdeinst zijn eigen broer te laten vermoorden.

De VN-sancties volgen op twee testvluchten van raketten die de VS zouden kunnen bereiken. De sancties, die door de Veiligheidsraad unaniem werden goedgekeurd, raken een aanzienlijk deel van de Noord-Koreaanse export. Het gaat met name om kolen, lood, ijzer en vis.

Ook zijn Noord-Koreaanse gastarbeiders niet meer welkom in het buitenland. Zij leveren het land deviezen waarmee een deel van het (kern)wapenprogramma wordt betaald.

Export

De VS zijn verheugd over de steun van Rusland en China, twee landen met een vetorecht in de Veiligheidsraad. "Dat we China aan onze kant hebben (....) heeft nogal wat impact", zei ambassadeur Haley. China is verreweg de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea.

De steun van Rusland was evenmin als die van China vanzelfsprekend. De afgelopen week kondigde het Amerikaanse Congres nieuwe sancties af tegen Rusland. President Trump gaf er, met tegenzin, zijn goedkeuring aan. Hij stelde dat de betrekkingen tussen de VS en Rusland een gevaarlijk dieptepunt hebben bereikt.

Dieptepunt

Haley toonde zich optimistischer en prees de Russische betrokkenheid bij de totstandkoming van het internationale sanctiepakket waarmee Noord-Korea nu getroffen wordt. Ze sprak de hoop uit dat de Russische inmenging in de Amerikaanse politiek voorbij is. De Amerikaanse sancties zijn een vergelding voor de bemoeienis van Moskou met de presidentsverkiezingen van 2016.

Gedragscode voor Zuid-Chinese Zee

Er komt een gedragscode voor de Zuid-Chinese Zee. De betrokken landen gaan nog dit jaar onderhandelen over een akkoord, waaraan iedereen zich dient te houden als het eenmaal gesloten is. Dat heeft de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi gezegd tijdens een bijeenkomst met zijn collega's in Manilla. Volgens Wang is er concrete vooruitgang geboekt tussen de tien leden van Asean, de vereniging van landen in het zuidoosten van Azië, en China om de geschillen over de drukbevaren zee uit de wereld te helpen. Alle partijen moeten volgens hem het gunstige moment koesteren.

Asean en China hebben overeenstemming bereikt over een raamwerk voor het opstellen van de regels. Wang zei dat de houding van de naties met aanspraken op het gebied, dat van groot geopolitiek belang is, heel anders is dan in voorgaande jaren, een stuk relaxter en bevorderlijk voor stabiliteit.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234