Dinsdag 02/06/2020

VS houdt alweer VN-miljoenen achter

Mogelijk pakt het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, het State Department, vandaag met het officiële nieuws uit: tegen een formele belofte in zal Washington 34 miljoen dollar die voor het geboortecontrolebeleid van de Verenigde Naties waren bestemd, achterhouden. Reden: de Amerikaanse conservatieven zeggen zich niet te kunnen vinden in politieke opties die abortus en gedwongen steriliseringen tolereren, met name in China.

Brussel

Eigen berichtgeving

Het UNFPA (het VN-bevolkingsfonds) heeft projecten lopen in 142 verschillende landen. Centraal in de UNFPA-aanpak staat het opzetten van een structureel volksgezondheidsbeleid, met extra aandacht voor demografische controle. Veel geld wordt dan ook geïnvesteerd in gynaecologische dienstverlening, seksuele en hygiënische opvoeding en, naargelang van de seksuele cultuur van het land in kwestie, onthouding of contraceptie.

Waren de VS er na 11 september als de kippen bij om hun torenhoge achterstallen bij de Verenigde Naties af te lossen en zo brede steun te werven voor hun wereldwijde oorlog tegen de terreur, dan blijkt de VN-vriendelijkheid intussen wel van erg korte duur te zijn geweest. Zo wordt de aan het UNPF toegezegde som van 34 miljoen dollar (33,54 miljoen euro) niet uitbetaald, een beslissing die eerstdaags, en mogelijk vandaag al, officieel kond gemaakt wordt. Washington motiveert zijn besluit door te wijzen op een clausule in de wetgeving inzake uitgaven in het buitenland. Die staat niet toe dat Amerikaans geld naar landen gaat die, zoals China, een eenkindpolitiek toepassen of tot gedwongen steriliseringen overgaan.

Een onderzoekscommissie van het State Department trok een tijd geleden naar China in een poging verbanden aan te tonen tussen het VN-fonds en de eenkindpolitiek, maar volgens een geheim missierapport - zo schrijft The Washington Post - kon niet worden bewezen dat het UNFPA op enige wijze bij dat aspect van het Chinese beleid betrokken is. De conclusies van de Amerikaanse onderzoekers vallen op dat vlak overigens samen met die van een Brits team, dat al eerder naar China gegaan was. Veel effect heeft de missie dan ook niet gesorteerd: de VS blijven bij hun voornemen om het UNFPA broodnodige fondsen te ontzien.

Dat Washington zijn pijlen in de eerste plaats op Peking richt, zal best wel in het bilaterale diplomatieke plaatje passen, getekend als dat is door wederzijdse machtsspelletjes, bijvoorbeeld dat van het VS-spionagetoestel dat er vorig jaar aan de grond gehouden werd.

Toch is de beslissing om het UNFPA niet langer te spijzen in de eerste plaats voor binnenlands gebruik bestemd. Lobbyisten uit rechtse denktanks en 'pro-life'-groepen bewogen de voorbije maanden hemel en aarde om president Bush te herinneren aan de steun waarmee ze hem tijdens zijn verkiezingscampagne bedachten. Nochtans: amper was de nieuwe president verkozen en beëdigd, of daar ging hij snoeien in als te progressief ervaren sociale programma's. Overheidsbeleid werd teruggeschroefd ten voordele van liefdadigheidsbeleid, tot ongenoegen van onder meer de vrouwenrechtenbeweging.

Ook nu weer rijst tegenstand tegen het voornemen om het bevolkingsfonds op zwart zaad te zetten. "In deze regering is de steun voor de vrouwenrechten oppervlakkig, oneerlijk en misschien wel hypocriet", reageerde de Planned Parenthood Federation of America bij monde van haar voorzitster Gloria Feldt. De regering-Bush probeert de kritiek evenwel te counteren: het bedrag dat normaal voor de VN bestemd was, zou nu naar internationale privé-instellingen gaan waarvan het beleid wel afgestemd is op de visie van Washington. (LD)

VN-bevolkingsfonds UNFPA zou te tolerant zijn tegenover abortus en eenkindpolitiek

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234