Maandag 14/10/2019

Buitenland

VS en Rusland willen proberen "samen te werken", maar het water blijft diep

Beeld EPA

De Amerikaanse en de Russische ministers van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson en Sergej Lavrov, hebben beklemtoond dat ze blijven proberen samen te werken voor vrede in Syrië. Wel bleven beide ministers het oneens over de rol van Assad. "Ik zie geen enkel positief voorbeeld uit het verleden waarbij een dictator weggehaald werd", benadrukte Lavrov.

Postieve woorden van Tillerson en Lavrov aan het begin van de persconferentie. "We verstaan elkaar beter na vandaag. Ik hoop dat deze contacten zullen blijven, tussen ons maar ook tussen onze diplomaten", aldus Sergej Lavrov. "We zullen werkgroepen oprichten om de communicatie te verbeteren", verklaarde Rex Tillerson.

Maar al snel bekritiseerden beide heren elkaar. "Er is heel weinig vertrouwen tussen onze landen", onderstreepte Tillerson. "We kunnen ons, als invloedrijke landen, niet veroorloven deze slechte relatie te hebben."

Ook de twistpunten tussen beide landen in de Syrische oorlog kwamen al snel aan het licht. "
De gifgasaanval was gepland en uitgevoerd door het Syrische regime, daar zijn we vrij zeker van", benadrukte Tillerson. Onmiddellijk diende zijn Russische collega hem van antwoord. "Daar zijn we het duidelijk niet eens. Wat de chemische aanvallen betreft, we hebben daarvoor al stappen ondernomen in de VN-Veiligheidsraad en samen met het OPCW (Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens, red.). Er zijn onderzoeken gaande, maar tot nog toe zijn we tevreden met de vooruitgang", aldus Lavrov.

De twistpunten tussen beide landen in de Syrische oorlog kwamen al snel aan het licht. Beeld AFP

Wat met Assad?

Daarnaast konden beide ministers het niet eens worden over de rol van Syrisch president Bashar al-Assad. Tillerson: "Ons standpunt blijft: er komt een einde aan het Assad-regime. Wij willen de familie van Assad niet meer aan de macht in Syrië. De internationale gemeenschap zal dat immers niet aanvaarden."

Waarop Lavrov fel uithaalde: "Laat mij er toch even aan herinneren dat we lessen moeten trekken uit het verleden. Neem de kwestie met Saddam Hoessein", zo begon Lavrov. "Iedereen weet dat er allerhande excuses werden gebruikt voor de operatie daar. Het was enkel Tony Blair (voormalig premier van het Verenigd Koninkrijk, red.) die toegaf dat die excuses fake waren. We weten hoe de situatie in Irak vandaag is, laat ons daar dan lessen uit trekken."

Daarnaast gaf Lavrov ook Libië als voorbeeld uit het verleden. "al-Qadhafi moest er weg en er moest democratie ingesteld worden. We weten ook hoe het vandaag loopt in Libië, er is daar nog veel werk."

Hitler-vergelijking

Voor de Russische minister zijn er geen positieve voorbeelden van het uit de weg ruimen van een dictator. Er moet volgens hem dan ook vooral gekeken worden naar de toekomst van Syrië, in plaats van te focussen op het weghalen van Assad.

Ten slotte werd er nog teruggekomen op de vergelijkingen die Amerikaans president Donald Trump maakte over Assad. Zo noemde hij hem een 'animal'. De woordvoerder van het Witte Huis, Sean Spicer, vergeleek Assad dan weer met Hitler. "Assad heeft er zelf voor gezorgd dat die vergelijkingen gemaakt worden", besloot Tillerson fors. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234