Donderdag 17/10/2019

Syrië

VS en bondgenoten willen wapenstilstand in Syrië om einde te maken aan "slachting" in Oost-Ghouta

Een legerhelikopter laat een bom vallen in Oost-Ghouta. Beeld AFP

De internationale roep om een gevechtspauze in Syrië wordt luider. Zweden en Koeweit willen dat vandaag in de Veiligheidsraad van de VN wordt gestemd over een wapenstilstand van dertig dagen, die vooral een einde moet maken aan de bombardementen in Oost-Ghouta. Ook moet de maatregel ruimte bieden voor hulpverlening aan miljoenen burgers en de evacuatie van gewonden.

Secretaris-generaal António Guterres van de VN riep vandaag op tot een onmiddellijke beëindiging van het geweld in Oost-Ghouta, een rebellenenclave bij Damascus waar in korte tijd zo'n vierhonderd doden zijn gevallen. De Duitse bondskanselier Merkel sprak van een "slachting".

Maar terwijl steeds meer landen het oorlogsgeweld veroordelen, leek het Syrische leger vandaag een nieuw front te openen elders in het land. Militairen vielen in het noorden van Aleppo, dat sinds 2016 grotendeels in handen is van het leger, volgens ooggetuigen twee wijken binnen die onder controle staan van de Koerdische strijdgroep YPG. Ook het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten meldde de inval in de Koerdische enclave. 

Deze opmars lijkt, net als de bombardementen in de rebellenenclave Oost-Ghouta, deel uit te maken van de pogingen van de regering-Assad om met Russische steun een doorbraak te forceren in de burgeroorlog. Zeker nu Islamitische Staat (IS), een andere bedreiging voor Damascus, door de val van Raqqa flink is verzwakt.

De grote vraag is echter of een landelijk staakt-het-vuren haalbaar is. De Veiligheidsraad is al zeven jaar, sinds het begin van de burgeroorlog, flink verdeeld over Syrië. Rusland, dat Damascus steunt, kan een resolutie voor een gevechtspauze van een maand met een veto torpederen. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov zei vandaag dat Moskou bereid is om een resolutie die oproept tot een bestand, in overweging te nemen.

"Barbaars regime"

De VS, die de gematigde oppositie steunen, staan achter de oproepen voor een wapenstilstand om vooral het bloedvergieten in Oost-Ghouta te stoppen. Deze verdeeldheid tussen beide grootmachten zorgde er de afgelopen jaren voor dat de VN weinig konden doen om de burgeroorlog te beëindigen.

"Wij kunnen niet de andere kant blijven opkijken", aldus de Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley over de bombardementen en artillerieaanvallen op Oost-Ghouta die vandaag hun vijfde dag ingingen. Haley noemde de regering-Assad een "barbaars regime" dat vrouwen en kinderen aanvalt. Haley: "Het is belachelijk om te beweren dat deze aanvallen iets te maken hebben met de strijd tegen het terrorisme. Er moet een resolutie worden aangenomen voor een wapenstilstand."

Damascus zegt dat in Oost-Ghouta, waar zo'n 400.000 mensen wonen, alleen strijders worden aangevallen die lange tijd gelieerd waren aan Al Qaida. Het Kremlin herhaalde dit vandaag opnieuw. "Diegenen die het terrorisme steunen, zijn verantwoordelijk voor deze situatie", zei de woordvoerder van president Poetin. "Noch Rusland, noch Syrië, noch Iran is verantwoordelijk omdat zij een totale oorlog voeren tegen het terrorisme in Syrië."

Escalatie geweld

De resolutie die is opgesteld door Zweden en Koeweit stelt dat ruim 13,1 miljoen burgers in Syrië dringend humanitaire hulp nodig hebben. Ook wordt de escalatie van het geweld veroordeeld. Het bestand moet volgens beide landen drie dagen nadat de resolutie is aangenomen van kracht worden.

Twee dagen nadat het staakt het vuren is ingegaan, moeten de strijdende partijen humanitaire konvooien toelaten om de bevolking te helpen. Ook moeten VN-hulporganisaties de vrijheid krijgen om burgers te evacueren die ziek of gewond zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234