Dinsdag 29/11/2022

VS dooft tabaksindustrie uit

‘Een wet die zo breed, allesomvattend en sterk is zou vijf jaar geleden nog ondenkbaar zijn’, zegt Matthew L. Myers van de antitabakslobby.

De machtige tabakslobby, nu nog met een marktwaarde van 89 miljard dollar, wordt door de overheid geknecht. De mogelijkheden waarop fabrikanten hun sigarettenmerken aan de man zullen brengen worden drastisch ingeperkt.Begin volgend jaar zullen kleurrijke advertenties in winkelruimtes vervangen moeten worden door zwart-witte tekst. Ook zullen alle tabaksadvertenties in de buurt van scholen illegaal worden. Op de verpakkingen zal moeten worden onthuld welke ingrediënten een sigaret bevat. De overheid zal ook nieuwe regels uitvaardigen over het nicotinepercentage, het soort en aantal bestanddelen dat een sigaret bevat. Voor de 20 procent rokende Amerikanen betekent de wet dat ze - zoals in vele EU-lidstaten - op hun pakjes expliciete waarschuwingen, zoals foto’s van uitgeteerde longen, zullen zien over de risico’s van hun gewoonte. De wet verbiedt ook de meeste sigarettenaroma’s. Kersen- en andere fruitsmaakstoffen die kinderen aan de sigaret moesten verslaven worden verboden, samen met marketingadvertenties die gericht zijn op jonge rokers zoals het cartoonkarakter ‘Joe Camel’.Met 79 stemmen tegen 17 kreeg de wet in de Senaat een overweldigende meerderheid. De maatregel ging meteen terug naar het Huis van Afgevaardigden, die een gelijkaardige versie aannam in april, en gisteravond al de definitieve versie goedkeurde. VS-president Barack Obama, zelf een roker die moeite heeft om te stoppen, heeft al gezegd dat hij de wet zal tekenen.Het Congres heeft meer dan tien jaar moeten vechten om de tabaksindustrie te reguleren, maar faalde telkens door de oppositie van de tabakslobby, het Witte Huisveto van ex-president George W. Bush, of gefilibuster door de Republikeinen in de Senaat. Maar, door de jaren heen veranderde de sociale houding tegenover rokers, vooral vanwege het dramatisch hoge aantal kankerpatiënten, waardoor strenge regels niet langer voor controverse zorgden.

Niet langer verslavend

“Er is een fundamentele wijziging in de houding tegenover tabak, zowel in het Congres als bij de publieke opinie”, zei Matthew L. Myers, voorzitter van de Campaign for Tobacco-Free Kids, een coalitie van duizend gezondheidsorganisaties die voor de wet lobbyden, aan The Washington Post. “Een wet die zo breed, allesomvattend en sterk is zou vijf jaar geleden nog ondenkbaar zijn.”De wetgeving, die vijftig jaar volgt nadat de hoogste Amerikaanse gezondheidsautoriteit voor de schadelijke tabakseffecten waarschuwde, geeft brede bevoegdheden aan de Food and Drug Administration (FDA) om de fabricage en marketing van tabaksproducten te reguleren. De FDA zal snel stappen zetten om de schadelijkste van de 6.000 chemicaliën die vandaag in tabaksproducten worden gebruikt te verbieden. Ze zullen ook de hoeveelheid nicotine terugdringen, wellicht zelfs tot een hoeveelheid waarop sigaretten niet langer verslavend kunnen worden.“Mirakels gebeuren nog altijd”, zei de initiatiefnemer van de wet, Democratisch senator Ted Kennedy. “De VS hebben eindelijk nee gezegd tegen Big Tobacco.” Kennedy kon zelf niet stemmen, omdat hij sinds vorig jaar vecht tegen hersenkanker.Zijn collega’s in de Senaat verwezen tijdens hun interventies dikwijls naar hun persoonlijke strijd met tabaksverslaving. “Er is geen volwassen roker die wenst dat zijn kinderen beginnen te roken”, zei senator Christopher J. Dodd, zelf ex-roker. “En er zijn veel volwassen rokers die vandaag wensten dat ze er nooit mee waren begonnen. Dit is een erg lange strijd geweest.”Republikeins senator Richard Burr probeerde als een van de weinigen de wetgeving te kelderen, met het argument dat de FDA bijkomende bevoegdheden niet aankan. Maar zijn werkelijke beweegreden is minder prozaïsch: zijn thuisstaat North Carolina herbergt sigarettenfabrikanten R.J. Reynolds en Lorillard, die naast zijn campagnefinanciering ook veel werkgelegenheid verschaffen. Niet toevallig komt de enige Democraat die tegen de wet stemde, senator Kay Hagan, uit dezelfde staat.Philip Morris, ’s lands grootste tabaksproducent, steunde daarentegen de wetgeving. De fabrikant van het merk Marlboro hoopt een nieuw gamma op de markt te brengen, met ‘minder risicovolle’ producten zoals rookloze tabak. Alleen als dat wetenschappelijk bewezen wordt, zullen tabaksfabrikanten volgens de nieuwe wet een terminologie als ‘light’, ‘mild’ of ‘low’ mogen gebruiken.

Hervorming gezondheidszorg

De kosten van een nieuw op te richten tabakseenheid binnen de FDA zal verhaald worden op de industrie. Tegen 2013 zal dat bedrag jaarlijks oplopen tot 500 miljoen dollar. De industrie kondigde al aan de kosten door te rekenen aan de gebruiker, die 6 dollarcent per pakje meer zal moeten betalen.Niet toevallig gaat de wet een grootscheeps debat in het Congres over de hervorming van de gezondheidszorg vooraf. Het terugdringen van de 400.000 jaarlijkse tabaksdoden, hoofdzakelijk door kankers, vormt een essentieel onderdeel van president Obama’s streven om de dure zorgkosten te laten dalen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234