Maandag 27/03/2023

NieuwsVS

VS beschuldigen Iran van hulp bij drone-aanval op Amerikaanse basis in Syrië: wat is er aan de hand?

Amerikaanse  militairen eind mei in Syrië. Op het moment zijn er naar schatting nog zo’n tweehonderd militairen uit de VS actief in het land. Beeld Getty Images
Amerikaanse militairen eind mei in Syrië. Op het moment zijn er naar schatting nog zo’n tweehonderd militairen uit de VS actief in het land.Beeld Getty Images

De VS zijn ervan overtuigd dat Iran achter de goed gecoördineerde aanval zat van vorige week op een kleine, afgelegen Amerikaanse basis in Syrië. Zo’n tweehonderd militairen werden toen in allerijl met C-130-transporttoestellen weggevlogen na een tip over de naderende aanval.

Stieven Ramdharie

Wat is er gebeurd?

Het gebeurt niet vaak dat Washington Teheran rechtstreeks beschuldigt van actieve hulp bij aanvallen op Amerikaanse doelwitten in Syrië en Irak. Gewoonlijk wordt de beschuldigende vinger gewezen naar door Iran gesteunde milities die in beide landen actief zijn.

Maar volgens Amerikaanse functionarissen zou uit inlichtingen zijn gebleken dat Iran de middelen verschafte voor de drone-aanval en deze zelfs zou hebben aangemoedigd. De basis bij Al-Tanf nabij de Iraakse grens werd donderdag bestookt met vijf drones die waren voorzien van explosieven, zo meldden de functionarissen tegen diverse Amerikaanse media.

Er vielen geen slachtoffers. De drones sloegen in op zowel het Amerikaanse deel van de basis als aan de Syrische kant. Hoeveel schade werd veroorzaakt is niet duidelijk. Volgens de functionarissen werden de drones echter niet gelanceerd vanaf Iraans grondgebied.

Volgens een Amerikaanse militaire functionaris bij Fox News werden ze op tijd getipt voor de aanval. Van wie deze inlichtingen kwamen, wilde hij niet zeggen. Hierop werden de tweehonderd militairen snel met C-130-toestellen in veiligheid gebracht. Op de basis bleef een klein groepje Amerikanen achter.

Wat was de motivatie voor de aanval?

De reden voor de aanval is onduidelijk. Dagen eerder was er echter een Israëlische luchtaanval in de regio. Israël bestookt geregeld Iraanse wapenzendingen in Syrië. Deze luchtaanvallen zouden volgens Damascus en pro-Iraanse groepen gesteund worden door de VS.

Hoe reageren de VS gewoonlijk bij zulke aanvallen?

De laatste keer dat Iran duidelijk achter een aanval zat op Amerikaanse militairen was begin vorig jaar. Toen werd de Iraakse luchtmachtbasis Al-Asad bestookt met raketten als vergelding voor een Amerikaanse drone-aanval bij Bagdad. Hierbij werd de hoge Iraanse generaal Qasem Soleimani, al jaren een doelwit van de VS, gedood.

Nadat de basis was bestookt, zei het Pentagon meteen dat het ging om een “complexe, opzettelijke en gecoördineerde aanval” waarbij ook artilleriegranaten werden gebruikt. “Wij hebben het recht op zelfverdediging en zullen met een gepaste reactie komen op een moment en plek die wij uitkiezen”, dreigde een woordvoerder van Central Command, dat de Amerikaanse militaire operaties in het Midden-Oosten overziet. De VS gingen niet zo ver om Iran of door Teheran gesteunde strijders direct te beschuldigen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234