Maandag 09/12/2019

Vruchtbare vrouwen doen het liever met een macho

Vrouwen die zich in de vruchtbaarste week van hun cyclus bevinden, leggen een grotere voorkeur aan de dag voor mannen die er sterk en gezond uitzien dan voor tedere en meegaande types. Dat blijkt tenminste uit een recente studie van Britse psychologen, waarvan de resultaten zopas in het tijdschrift Nature werden gepubliceerd.

Brussel.

Eigen berichtgeving

De proefpersonen moesten uit een aantal foto's het facie kiezen waartoe ze zich het meest zouden aangetrokken voelen voor een korte seksuele affaire. Vrouwen die in het vruchtbaarste deel van hun cyclus zaten, kozen duidelijk voor het type mannelijk gezicht dat meestal met kracht en gezondheid wordt geassocieerd. Dames die zich in een minder vruchtbare fase bevonden, lieten zich makkelijker bekoren door een man met vrouwelijker trekjes.

Een simpele vaststelling, die echter niet te onderschatten consequenties heeft. De resultaten impliceren immers dat met een Schwarzenegger vreemdgaan voor vruchtbare vrouwen wel eens een biologische reflex zou kunnen zijn om de eigen genen een grotere overlevingskans te bieden. Met andere woorden: Desmond Morris heeft het bij het rechte eind als hij stelt dat het voortbestaan der genen het gedrag van de mens bepaalt. Mannen met een vrouwelijk gezicht mogen dan ideaal zijn om in een langetermijnrelatie voor kinderen te zorgen, de mannelijke types - van huis uit beter bestand tegen ziektes - bieden meer kans op een sterk en gezond nageslacht.

De testresultaten bleken niet op te gaan voor vrouwen die een oraal anticonceptivum gebruiken en dus niet vruchtbaar zijn. Ook vrouwen die de opdracht kregen uit de foto's een partner voor een langetermijnrelatie te selecteren, vielen buiten het patroon.

De conclusies van het experiment kloppen dus als een zwerende vinger, en worden trouwens door vroeger onderzoek bevestigd. Daaruit bleek dat vrouwen mannelijke hormonen helemaal niet lekker vinden ruiken, behalve - u raadde het al - in de vruchtbare periode van hun cyclus. Niet toevallig maken mannen met hoekiger vormen, rechtere wenkbrauwen en dunnere lippen meer van deze hormonen aan dan mannen met een meer vrouwelijk gezicht.

Toch is voor de Leonardo di Caprio's onder ons nog niet alle hoop vervlogen om een vrouw in haar vruchtbare periode te strikken. Dr. Paula Nicholson, als psychologe verbonden aan de universiteit van Sheffield, stelt zich immers vragen bij de concrete toepasbaarheid van de onderzoeksresultaten op het dagelijkse leven: "Omdat we de essentie van natuurlijk relationeel gedrag van mensen wilden blootleggen, kregen de vrouwen die aan het experiment meewerkten geen uitleg over de sociale achtergrond van de mannen op de foto's. Maar in het echte leven speelt die wel degelijk een rol. Hoogstwaarschijnlijk zal de vrouwelijke voorkeur voor typisch mannelijke trekken in het dagelijkse leven dan ook niet doorslaggevend zijn." (TM / JPM)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234