Zondag 11/04/2021

Openbare omroep

VRT zet 220 personeelsleden op straat

De 220 banen die verdwijnen zijn een bittere pil, maar geen sociaal bloedbad. Beeld wikimedia commons/Varech
De 220 banen die verdwijnen zijn een bittere pil, maar geen sociaal bloedbad.Beeld wikimedia commons/Varech

De openbare omroep moet het op termijn met 220 personeelsleden minder doen. Dat staat in het transformatieplan waarvoor de raad van bestuur van de VRT het licht op groen zette. De vakbonden hopen met een alternatief plan naakte ontslagen te vermijden.

Leo Hellemans, de voormalig VRT-CEO die eind februari op pensioen ging, had zich de sfeer op zijn afscheidsdiner met de leden van de raad van bestuur net iets anders voorgesteld. Die leden schoven deze avond immers met een bedrukt gemoed mee aan tafel. In de uren voorafgaand aan het afscheidsfeestje keurde de raad een transformatieplan goed dat de VRT toe moet laten om tegen 2020 een besparing van 30 miljoen euro te realiseren. Een bedrag dat je niet zonder slag of stoot bij elkaar krijgt.

Concrete maatregelen staan er nauwelijks in het bewuste plan. Het document legt enkel een aantal uitgangspunten en krijtlijnen vast waarbinnen de directie zich de komende maanden kan bewegen. Wel is nu al duidelijk dat de VRT het de komende jaren met 220 personeelsleden minder zal moeten doen. Een afslankingsoperatie die de directie vooral via natuurlijke afvloeiingen tot een goed einde hoopt te brengen. Tegelijk worden trouwens ook vijftig nieuwe mensen aangeworven. Noodzakelijk om de openbare omroep ook digitaal te laten groeien.

"Idiotiën zijn verdwenen"

In een vorige versie van het plan, dat in september vorig jaar na forse kritiek van tafel verdween, moesten er nog 286 jobs verdwijnen. Nog volgens datzelfde plan zouden onder andere de catering en het kinderdagverblijf van de openbare omroep uitbesteed worden aan een private partner. Daar is nu geen sprake meer van. "Alle idiotiën uit het vorige plan zijn nu verdwenen", reageert Luk Vandenhoeck van het ACOD.

Al blijft een afslanking met 220 personeelsleden een bittere pil om te slikken voor het personeel. Volgens de vakbonden hoeft dat echter niet op een bloedbad uit te draaien. Zij hebben een alternatief plan klaar waarin geen naakte ontslagen voorkomen.

"De komende 4 à 5 jaar gaan zowat 150 personeelsleden op pensioen", legt Vandenhoeck uit. "Wanneer je die niet vervangt en werk maakt van een systeem van arbeidstijdvermindering is het volgens onze berekeningen mogelijk om de besparingsoefening zonder ontslagen te maken."

De komende weken en maanden werkt het directiecomité van de VRT, in nauw overleg met de vakbonden, het transformatieplan verder uit. Deze voormiddag staat een eerste overleg op de agenda. In de loop van morgen wordt het personeel ingelicht.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234