Maandag 06/12/2021

Media

VRT vraagt maatregelen om nieuwe ontslagronde te vermijden

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

De VRT zegt tegen 2020 een tekort van 7 miljoen euro te hebben omdat de werkingskosten niet geïndexeerd zijn. De omroep vraagt de Vlaamse regering hier iets aan te doen, alleen kreeg de VRT vorig jaar al te veel geld.

De Vlaamse regering besliste bij de jongste begrotingsovereenkomst dat de loonkosten van de VRT wel geïndexeerd zouden worden maar de werkingskosten niet. Alleen werd bij de beheersovereenkomst eind 2015 ook beslist dat de VRT niet meer dan 43,25 procent van haar inkomsten aan het personeel mag uitgeven. Omdat de personeelskosten dus wel verder stijgen door de indexering – dit jaar bedraagt die 2 procent – komt het plafond in zicht.

Die scheve verhouding wordt onhoudbaar, zegt VRT-CEO Paul Lembrechts in een interview met De Tijd. Het plafond voor personeelskosten kan dan immers alleen gerespecteerd worden door mensen te ontslaan. "Er zijn vijftig jobs bedreigd en ik wil er alles aan doen om dat tegen te gaan", zegt Lembrechts.

De VRT kaartte het probleem de voorbije maanden aan bij verschillende ministers van de Vlaamse regering. Als er niets aan gedaan zou worden, dreigt tegen 2020 een tekort van 7,3 miljoen euro. De Vlaamse regering zou het kunnen oplossen door de werkingskosten te indexeren, of door het plafond van 43,25 procent op te trekken.

Alleen valt in de Vlaamse regering nu te horen dat het probleem al grotendeels opgelost is. De VRT kreeg vorig jaar recht op een extra enveloppe van veertien miljoen euro om de kosten van de herstructurering op te vangen. Aanvankelijk had de VRT twintig miljoen gevraagd, maar ook die veertien miljoen blijkt nog een erg ruime berekening: er was maar zeven miljoen euro nodig.

"Het tekort door de niet-indexering van de werkingskost kan voor 2017 en een stuk van 2018 opgevangen worden door het overschot van die enveloppe", zegt Eva Vanhengel, de woordvoerster van minister van Media Sven Gatz (Open Vld). Hoe het daarna voort moet, zal aan bod komen tijdens de besprekingen over de nieuwe begrotingsopmaak in september. Sowieso is er geen plan van de Vlaamse regering om nog mensen te laten afvloeien bij de VRT, stelt Gatz.

Het niet-indexeren van de werkingskosten is ook geen nieuwe maatregel. "De laatste tien jaar is het niet-indexeren eerder de regel dan de uitzondering. De werkingskosten zijn maar één of twee keer wel geïndexeerd." Ook bij de Vlaamse administratie werd vorig jaar bijvoorbeeld beslist om de werkingskosten niet te indexeren.

Ketnet Jr.

Met het schetsen van een doemscenario over een nieuwe ontslagronde maken Lembrechts en de VRT zich niet echt populair bij de politiek. Enkele ministers van de Vlaamse regering lieten eerder ook al hun ongenoegen blijken over de misrekeningen bij de herstructureringskosten. Dat de VRT die eerst op meer dan twintig miljoen euro begrootte om uiteindelijk op zeven miljoen euro te eindigen, schept bij hen weinig vertrouwen. Onterecht, vindt de VRT: "We hebben net ons uiterste best gedaan om de herstructureringskosten zo laag mogelijk te houden."

Diezelfde Vlaamse regering moet een van de volgende weken ook beslissen of de VRT Ketnet mag ontdubbelen. De VRT wil naast Ketnet ook een Ketnet Jr. maken om de jongste doelgroep beter te bereiken. De vraag ligt gevoelig omdat de commerciële zenders zich hiertegen verzetten. Als de VRT twee kinderkanalen krijgt, wordt het moeilijker om hun kinderzenders commercieel leefbaar te houden, is de kritiek. Ook de N-VA is tegen een tweede kinderkanaal op de VRT.

De Vlaamse Regulator voor de Media ondervraagde de voorbije maanden de verschillende spelers op de markt over Ketnet Jr. om hierover advies te kunnen geven aan de Vlaamse regering. Dat advies is ondertussen afgerond en opgestuurd naar de regering, maar zou volgens verschillende bronnen geen duidelijk oordeel bevatten en de beslissing helemaal aan de politiek overlaten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234