Zaterdag 08/05/2021

VRT stuurt marokkaans personage uit 'Thuis' bij na overleg met allochtone adviseurs

Allochtoon kijkerspanel adviseert volgend seizoen producer en scenaristen van populaire E�n-soap

En plots werd 'onze' Mo een conservatieve moslim

Trouwe kijkers van de VRT-soap Thuis zijn al een tijdje in de war. Mo, de Marokkaanse vader in de reeks, was jarenlang een goed geïntegreerde moslim die er erg westerse waarden en opvattingen op na hield. Sinds een paar maanden is de wat kleurloze figuur veranderd in een conservatieve principiële moslim. Nadat hij ontdekt heeft dat zijn dochter Aisha seks met haar vriendje heeft gehad, eist hij dat het meisje met hem huwt. De evolutie van Mo is geen toeval. De VRT stuurde de scenario's van Thuis bij na advies van allochtone adviseurs.

Brussel

Eigen berichtgeving

Armand Plottier

Eerst wat achtergrondinformatie voor wie niet naar Thuis kijkt. De Marokkaanse loodgieter Mo Fawzi (rol van Noureddine Farihi) is getrouwd met Veronique Van Sevenant (Viv van Dingenen). Hij heeft een dochter van zijn overleden (Marokkaanse) vrouw: Aisha Fawzi (Maya Albert). Aisha heeft een relatie met een Belgische jongen: Sam Bastiaens (Ronny Daelman). Mo wordt in het ongewisse gelaten door zijn vrouw en dochter. Wanneer hij erachter komt dat Aisha en Sam de lakens hebben gedeeld, slaan de stoppen door. In de aflevering van maandag stelt hij Aisha voor de keuze: ofwel trouwt ze met Sam, ofwel beschouwt hij haar niet langer als zijn dochter. De reden: de eer van de familie is aangetast. Dat Aisha enkele weken geleden nog door een onbekende verkracht is, stemt Mo niet milder.

De houding van het Marokkaanse personage strookt niet met zijn karakterontwikkeling. Al jarenlang is Mo een goed geïntegreerde moslim, die nooit blijk gaf van conservatieve ideeën.

Winnie Enghien, producer van Thuis: "Uit de reacties van allerlei mensen van zeer divers pluimage bleek Mo te braaf te zijn. Daar proberen we verandering in te brengen. Sinds eind vorig jaar is een panel van allochtone Vlamingen betrokken bij de productie van de serie. De scenarioschrijvers krijgen nu feedback en informatie van allochtone kijkers. Niet enkel de Marokkanen Mo en Aisha maar ook de Pool Waldek (Bart van Avermaet) uit onze serie wordt op die manier 'bijgestuurd'. Met Mo zijn we voortdurend met een evenwichtsoefening bezig. De man heeft zijn achtergrond en moet voortdurend kiezen tussen zijn en onze cultuur. In feite is hij een koorddanser. Rationeel begrijpt hij het gedrag van Aisha, emotioneel niet. Het is niet zozeer het verlies van de maagdelijkheid van zijn dochter dat hem ontstemt, wel het feit dat zijn huisgenoten tegen hem hebben gelogen", aldus Enghien.

De 'radicalisering' van Mo is evenwel nog geen gevolg van feedback door een allochtoon panel. Volgens Heidi Hermans, redacteur-researcher van Thuis, is het panel al samen geweest maar zal hun advies pas volgend Thuis-seizoen merkbaar zijn.

Wel is er door de programmamakers al informeel rondgebeld en kwam de Thuis-ploeg via informele contacten met allochtone adviseurs te weten dat Mo zich over de verkrachting van Aisha niet druk mag maken. Hermans: "Oorspronkelijk maakte Mo zich wel degelijk druk over de verkrachting van zijn dochter, maar dat hebben we na overleg achterwege gelaten. Wie verkracht is, wordt in de Marokkaanse gemeenschap echt wel als een slachtoffer beschouwd; om het realistisch te houden, kunnen we Mo daarover dus niet boos laten worden."

Nadia Dala, coördinator diversiteitsbeleid VRT. "Onze taak is enkel ondersteunend. Wij ontwikkelen enkel instrumenten om de diversiteit binnen de VRT aan te moedigen. Het allochtone kijkerspanel is zo'n instrument. Uiteraard moeten de makers van Thuis daar autonoom mee omgaan. Laat ik wel duidelijk zijn: de producer en de scenarioschrijvers maken Thuis, wij zorgen niet voor de invulling van het programma."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234