Woensdag 23/09/2020

Media

VRT slaat mea culpa over vrtnws.be

Minister van Media Sven Gatz, hier op archiefbeeld in de commissie media, wil dat de VRT zulke fouten niet meer maakt.Beeld Eric de Mildt

De VRT geeft toe dat de nieuwe vrtnws.be te veel tekst en te weinig video bevat, en dus niet conform de beheersovereenkomst is. Tegen begin 2018 moet het opgelost zijn, maar minister van Media Sven Gatz waarschuwt de VRT dat zulke fouten niet meer kunnen. "Dit soort incidenten kunnen we missen."

De uitgevers van de Vlaamse kranten stuurden midden september een brief naar VRT-CEO Paul Lembrechts en enkele Vlaamse ministers om hun zorg uit te drukken over de nieuwe vrtnws.be. De nieuwssite bevat volgens hen veel te veel tekst en te weinig video, hoewel de beheersovereenkomst bepaalt dat 'het audiovisuele het fundament moet zijn van het digitale aanbod'. Volgens een steekproef van de uitgevers focust slechts 20 procent van de artikels op video. 

Na een vraag van parlementslid Wilfried Vandaele (N-VA) las minister van Media Sven Gatz (Open Vld) nu in het Vlaams Parlement het antwoord van de VRT op die brief voor. De openbare omroep geeft toe dat de verhouding tussen tekst en beeld niet goed zit. Al zijn daar volgens de VRT wel twee goede redenen voor. VRT.NU is nog niet geïntegreerd in vrtnws.be, waardoor de korte (nieuws)video's nog alleen op VRT.NU te bekijken zijn. Dat zou tegen begin 2018 moeten opgelost zijn. Tweede argument is de herorganisatie van de VRT-nieuwsdienst, waardoor iedereen nu ook voor de onlineberichtgeving moet werken. Daarbij grijpen ze te vaak naar tekst. Een opleiding moet dat rechtzetten, al zal dat ook een halfjaar tot een jaar duren.

Onvrede

De uitleg kon op weinig begrip rekenen van Vandaele omdat het niet de eerste keer is dat de VRT die fout begaat. In het Vlaams Parlement werd daar vroeger al verschillende keren op gewezen.

 “De VRT lacht dus met wat wij vanuit het parlement en de regering vragen. Wij steunen de openbare omroep en waarderen die personeelsleden die het beste van zichzelf geven om kwaliteit te leveren, maar de VRT moet ophouden met telkens weer de grenzen op te zoeken van wat de beheersovereenkomst toelaat. Dat is geen goede zaak voor met medialandschap, en ook niet voor de VRT zelf.” Ook Bart Caron (Groen) noemde de toename van tekst 'een jammere zaak'.

Minister Gatz zegt vrede te kunnen nemen met de argumenten van de VRT, maar gaf ook aan dat de VRT de brief van de uitgevers heel ernstig moet nemen. De rol van vrtnws.be is immers niet de enige bron van onvrede. Zo nam Gatz aanstoot aan het interview met Brecht Decaestecker, hoofdredacteur digitaal van de VRT, in De Morgen. "Als hoofdredacteur heb je een uitvoerende rol en probeer je gewoon je job zo goed mogelijk te doen: de best mogelijke actualiteit te brengen voor de Vlaming", zei Decaestecker daarin. "Dan moet je je van de rest niet al te veel aantrekken. Ik zit niet in de directie en sluit geen beheersovereenkomsten."

De minister vond de insinuatie dat de rest van het personeel maar zijn gang kan gaan misplaatst. "Ik weet ook dat er intern op gewezen is dat dit niet de ideale manier is om naar buiten te communiceren", zei Gatz. 

De wrevel tussen de openbare omroep en de privé loopt immers weer op. "Ik wil dat deze onrust, die eigenlijk permanent woekert en die door dit punt weer tot kristallisatie komt, tegen het einde van het jaar van de baan is en dat er een nieuwe modus vivendi kan worden gevonden", aldus Gatz.

"De spanningen nemen alsmaar toe en dit soort incidenten kunnen we nu missen." Gatz wijst daarvoor de private sector op hun verantwoordelijkheid, maar ook de VRT die als 'dienaar en partner van het ecosysteem' moet optreden. "Ik wil tegen eind dit jaar duidelijk verbetering zien. Als dit de volgende keer nog eens gebeurt, zelfs met de best mogelijke uitleg die er kan zijn, zullen uw woorden (die van Vandaele, red) en wellicht ook de mijne van een andere aard zijn."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234