Donderdag 22/10/2020

VRT schuift met exclusiviteitscontracten

Volop transferseizoen bij de openbare omroep. Het duo Stany Crets en Peter Van den Begin koos ervoor om hun exclusiviteitscontract met de VRT niet te verlengen. De leemte die de twee achterlaten, wordt opgevuld door Bart De Pauw, die na zijn vertrek bij Woestijnvis zijn lot aan de openbare omroep verbindt. door Pieter Dumon

Bart De Pauw tekent VRT-contract voor drie jaar

Amper drie maanden nadat hij de deur bij Woestijnvis achter zich dicht trok, is Bart De Pauw (40) opnieuw onder dak. De Pauw ondertekende bij de openbare omroep een exclusiviteitscontract voor drie jaar.

Begin september maakte Bart De Pauw bekend dat hij niet langer voor Woestijnvis zou werken. De drive uit de beginjaren was weg en De Pauw had naar eigen zeggen nood aan 'peper in zijn gat'. Die peper hoopt hij aan de Reyerslaan te vinden. De Pauw gaat daar een eigen productiehuisje uit de grond stampen waarmee hij, met een beperkt aantal medewerkers, aan de slag wil gaan. "In het verleden heb ik op die manier ook Buiten De Zone en Schalkse Ruiters gemaakt", vertelt hij. "Dat is gewoon de ideale manier van programma's maken. Na twintig jaar in het vak, weet ik wel wat werkt en wat niet." Na zijn vertrek bij Woestijnvis kwamen verschillende productiehuizen tevergeefs bij De Pauw aan kloppen. "Maar op dat moment voelde ik me een gescheiden vrouw. Ik wou eerst nog een paar lessen Italiaans en een cursus tangodansen volgen voor ik me in een nieuwe relatie stortte."

De Pauw krijgt een exclusiviteitscontract onder de neus geschoven, net nu de openbare omroep een zware besparingsronde boven het hoofd hangt. "De timing is inderdaad niet ideaal", geeft Mieke Berendsen, algemeen directeur media VRT, toe. "Maar dit contract staat los van de besparingsplannen. Al hebben we de voorbije twee jaren wel geprobeerd het aantal exclusiviteitscontracten af te bouwen. Dat soort overeenkomsten zijn niet meer van deze tijd. Nu proberen we mensen op andere manieren te overtuigen om voor ons te kiezen. Wij kunnen, als openbare omroep, een heel uitdagende werkomgeving aanbieden. Mensen kunnen bij ons op een heleboel platformen terecht. Neem nu Tomas De Soete, die krijgt bij ons de kans om zowel op radio als tv zijn ding te doen. Dat soort dingen kan bij geen enkel ander mediabedrijf. Maar in het geval van Bart hebben we toch voor exclusiviteit gekozen. Hij behoort dan ook tot het uiterst selecte kransje van grote tv-talenten." Het contract tussen De Pauw en de openbare omroep is volgens Berendsen geen bedreiging voor de goede relatie die de VRT er met De Pauws ex-werkgever Woestijnvis op na houdt. "In dat opzicht verandert er niets."

De Pauw is trouwens niet met lege handen aan de onderhandelingstafel aangeschoven. De ex-Woestijnvisser had tijdens de contractbesprekingen voorstellen voor onder andere een fictieserie, een komisch programma en een kwis onder de arm. Aan die programma's wordt momenteel hard gewerkt en het is de bedoeling dat de eerste vrucht van de nieuwe samenwerking tussen De Pauw en de VRT in het najaar van 2009 op het scherm komt.

Mieke Berendsen (algemeen directeur media VRT):

Lange exclusiviteits-contracten zijn niet meer van deze tijd. Maar voor unieke tv-talenten als Bart De Pauw maken we graag een uitzondering

Peter Van den Begin en Stany Crets trekken naar Alfacam, moederbedrijf van zender Exqi

Het duo Crets-Van den Begin kiest voor een opmerkelijke transfer. De twee, tot voor kort exclusief verbonden aan de VRT, verkopen de helft van hun productiehuis Elisabeth nv. aan Gabriel Fehervari van Alfacam, het moederbedrijf van de digitale televisiezender Exqi.

Het is niet de bedoeling dat Crets (44) en Van den Begin (44) in de toekomst enkel op Exqi te zien zullen zijn. De twee mogen programma's afleveren voor alle geïnteresseerde zenders en hopen via Alfacam ook de stap naar het buitenland te zetten.

Het driejarige exclusiviteitscontract dat Crets en Van den Begin bij de VRT ondertekenden liep eind april van dit jaar af. "Zowel de VRT als wij waren aanvankelijk van plan om die overeenkomst te verlengen", vertelt Crets. "Maar we waren op dat moment druk bezig met Oud België (een serie die volgend jaar op Eén te zien zal zijn, PD) en de gesprekken met de VRT werden steeds uitgesteld." Ondertussen raakten Crets en Van den Begin aan de praat met de mensen van Alfacam. "We hebben Debby & Nancy in de studios van Alfacam gedraaid en ook voor Oud België hebben we er gewerkt. We kenden het bedrijf wel." Die gesprekken resulteerden in een overeenkomst waarbij Alfacam vijftig procent van de aandelen van Elisbeth nv., het productiehuis van Crets en Van den Begin, overneemt.

Beide partijen hopen daarmee hun voordeel te doen. "Als klein productiehuis werd van ons verwacht dat we zelf te zien waren in elk programma dat we maakten. Dat kostte ons heel veel energie en het zorgde ervoor dat we niet alle formats die we bedachten ook effectief konden uitwerken. Dat moet nu veranderen. Alfacam zal ons logistiek ondersteunen waardoor we meer creatieve vrijheid krijgen en meer producties op hetzelfde moment kunnen realiseren." Tegelijk hopen de twee televisiemakers om dankzij Alfacam hun ideeën ook in het buitenland te kunnen slijten. "Al is dat niet onze eerste ambitie, maar een samenwerking met een internationaal bedrijf als Alfacam opent natuurlijk wel een aantal deuren."

Bij Alfacam kadert de deal met Van den Begin en Crets officieel binnen de verbreding van de productiecapaciteit van het bedrijf. Maar het binnenhalen van twee bekende gezichten is natuurlijk ook een manier om de roep naar een plaats op het analoge kabelnet kracht bij te zetten. Gabriel Fehervari, Alfacams sterke man, wil zijn zender Exqi, die voorlopig enkel voor digitale televisiekijkers is voorbehouden, maar wat graag op het analoge kabelnet. Hij haalde de uitzendrechten voor het tweedeklassevoetbal binnen, gaat begin december de match Valencia-Club Brugge uitzenden en kan nu dus uitpakken met een bevoorrecht partnership met twee van Vlaanderens meest succesvolle televisiemakers. Want het lijkt haast ondenkbaar dat Van den Begin en Crets niet op Exqi te zien zullen zijn. Bij Telenet, dat het grootste deel van Vlaanderen van kabeldistributie voorziet, blijft men voorlopig op de vlakte. "Wij volgen aandachtig wat er op Exqi gebeurt", vertelt woordvoerder Stefan Coenjaerts. "Maar de plekken op de analoge kabel zijn schaars. En bovendien geloven wij rotsvast in de toekomst van onze digitale kanalen. Voorlopig staat Exqi tot april 2009 enkel als digitaal kanaal op onze planning."

Van den Begin en Crets hopen via Alfacam ook stap naar het buitenland te zetten

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234