Dinsdag 19/01/2021

VRT schrapt minder jobs dan gevreesd

De VRT zal de volgende jaren minder jobs moeten schrappen dan eerst aangekondigd. Volgens het nieuwe toekomstplan, dat volgende week wordt voorgesteld, sneuvelen er maar 150 voltijdse jobs.

Net een jaar geleden lekte het 'transformatieplan' uit, waarin de VRT-directie aankondigde de volgende jaren 286 voltijdse jobs te moeten schrappen. Nadat de raad van bestuur dat plan afschoot, kwam er dit voorjaar een nieuw plan. Het aantal jobs dat zou sneuvelen werd verminderd van 286 tot maximaal 265 voltijdse jobs, en er zouden ook vijftig nieuwe jobs bijkomen voor digitale profielen. Het schrappen van de jobs, hoofdzakelijk via natuurlijke uitstroom, moest er samen met andere maatregelen voor zorgen dat de VRT 33,5 miljoen euro zou besparen tegen 2020.

De vakbonden wilden van het herschreven plan niet horen - "oude wijn in nieuwe zakken", luidde het - en kondigden toen aan dat er de volgende maanden nog stevig over onderhandeld zou worden. Die gesprekken zijn nu rond. Het plan, dat voortaan 'toekomstplan' heet, kwam al op het directiecomité en werd ondertussen ook al naar de raad van bestuur gestuurd. Die zal het volgende week dinsdag bespreken.

Op dezelfde dag staan er ook al een vakbondscomité en een ledenvergadering gepland. Als het plan opnieuw afgeschoten wordt, dreigt de VRT in tijdnood te komen om de door de Vlaamse regering opgelegde besparingen nog te halen.

Alternatieven

De voorbije maanden was al te horen dat de onderhandelingen tussen vakbonden en directie veel constructiever verliepen, en ook in verschillende sessies met het personeel werden alternatieve voorstellen uitgedokterd. Dat leverde resultaat op, blijkt nu uit het aantal jobs dat zal moeten sneuvelen.

Bij de vakbonden valt te horen dat er geen kleine 300 voltijdse jobs meer moeten sneuvelen, maar nog 150 voltijdse equivalenten. Gezien het natuurlijke verloop bij de VRT - mensen die de volgende jaren op pensioen gaan of vrijwillig vertrekken - betekent dat wellicht dat er geen naakte ontslagen nodig zullen zijn.

Arbeidsherverdeling

Volgens de socialistische bond ACOD zou het aantal te schrappen jobs zelfs nog lager kunnen als de VRT-directie wil meegaan in zijn plannen voor arbeidsherverdeling. Als een deel van het personeel wat minder gaat werken, moeten er volgens het ACOD slechts tussen de nul en de vijftig jobs verloren gaan.

De vakbond deed al een enquête bij zijn leden, waaruit blijkt dat voldoende mensen dat zouden willen doen. De discussie over de arbeidsherverdeling is echter nog niet uitgeklaard met de directie. Sowieso zal er de volgende maanden nog onderhandeld moeten worden over de concrete uitvoering van het toekomstplan.

De ACOD zegt dat het nog altijd niet optimistisch is over de toekomstplannen met de VRT, maar toont zich opgezet dat er door de acties en het sociaal overleg vooruitgang geboekt is. "De krachten die de VRT willen afbreken hebben bakzeil gehaald", valt te lezen in ROOD!, het ledenblad van de ACOD. "Het plan is nog altijd niet rooskleurig en zal op veel diensten tot problemen leiden - zeker waar nu al een tekort aan arbeidskrachten is. Maar het toont aan dat we samen, op een jaar tijd, een deel van de geesten - aan alle kanten van de tafel en het strijdperk - hebben kunnen ombuigen. Strijd loont."

De VRT wou nog geen commentaar geven over het nieuwe toekomstplan, of het cijfer bevestigen. "Pas als de raad van bestuur zich hierover uitgesproken heeft, kunnen we eerst het personeel en dan de buitenwereld inlichten", zegt woordvoerder Bob Vermeir. Dan zal ook bekend worden welke maatregelen de VRT voorstelt om de opgelegde besparingen te halen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234