Donderdag 09/04/2020

VRT

VRT mikte hoog met nieuw gebouw. Nu moet ze op zoek naar ander ontwerp

Beeld © VRT - Geert Van Hoeymissen

De VRT gaat via een open procedure op zoek naar een nieuw ontwerp voor haar gebouw. De openbare omroep hoopt dat die procedure deze keer een haalbaarder ontwerp oplevert.

Toen de VRT, ondertussen bijna zeven jaar geleden, de knoop doorhakte in het huisvestingsdossier leek the sky wel the limit. Er werd gekozen voor een nieuwbouw. Niet zomaar een gebouw, maar een architecturaal pareltje dat zou uitgroeien tot een landmark voor Brussel. Om tot een geschikt ontwerp te komen, schreef de openbare omroep een internationale architectuurwedstrijd uit. 

En daar kwamen naast jong binnenlands talent ook kleppers als Rem Koolhaas en Robbrecht en Daem op af. Die laatsten trokken uiteindelijk aan het langste eind. Ze sloegen de handen in elkaar met Dierendonckblancke, Arup en VK en kwamen met een ontwerp met tuinkamers en grote glazen wanden als blikvangers. 

Maar dat architectonisch meesterstukje bleek een stuk duurder dan gepland. Hoewel de architecten beweerden het voor 122 miljoen euro te kunnen bouwen, kwamen de bevraagde aannemers tot een andere slotsom. Zelfs de goedkoopste offerte zat met 186 miljoen euro een stuk boven budget.

Het ontwerp moest aangepast worden, in een poging het prijskaartje naar beneden te krijgen. Maar dat zorgde voor wrevel bij zowel bouwheer als architectenteam. Zoveel wrevel dat begin november beslist werd de samenwerking stop te zetten en het ontwerp van Robbrecht en Daem, Dierendonckblancke, Arup en VK naar de prullenmand te verwijzen.

Gisteren moest de raad van bestuur van de VRT beslissen hoe het nu verder moest.  Kon er verder gewerkt worden met één van de ontwerpen die het bij de vorige wedstrijd tot de finale schopten? Moest er een nieuwe wedstrijd uitgeschreven worden? Of was er nog een andere piste?

Het vorige ontwerp, van Robbrecht en Daem, bleek na consultatie van aannemers ver boven het maximale budget uit te komen. Beeld RV © G2 Architectural Graphics for TBM Robbrecht en Daem - Dierendonckblancke - VK - Arup

Het werd uiteindelijk dat laatste. De VRT kiest voor een open procedure om tot een nieuw ontwerp te komen. Geen internationale wedstrijd dus waarmee de openbare omroep duidelijk maakt dat deze keer de functionaliteit en het prijskaartje belangrijker zijn dan architecturale hoogstandjes. “Er komt een nieuw ontwerp dat de nadruk legt op sterke architecturale identiteit, functionaliteit en duurzaamheid”, klinkt het in een persmededeling. “De raad kiest voor een compact en efficiënt gebouw dat rekening houdt met de beschikbare ruimte, budgetten en met het welbevinden van de medewerkers.” Om daartoe te komen, schrijft de VRT een open procedure uit waarbij de markt zal worden bevraagd.

Betonnen doos

Al betekent dat niet dat aan de Reyerslaan nu een inspiratieloze betonnen doos zal verrijzen. Luc Van den Brande, voorzitter van de raad, liet eerder al optekenen dat hij, ondanks de budgettaire beperkingen, nog steeds een ambitieus ontwerp verwacht. “Ook het nieuwe ontwerp moet een landmark zijn”, vertelde hij eerder in De Morgen. “Alleen deze keer wel binnen de grenzen van het vooropgestelde budget.” Vandaar ook dat, net als bij het vorige ontwerp, de Vlaamse en de Brusselse bouwmeester een vinger in de pap zullen hebben. 

Dat de VRT niet voortwerkt met een bestaand ontwerp maar kiest voor een volledig nieuwe procedure betekent wel dat de openbare omroep nog wat langer zal moeten wachten op dat al lang aangekondigde nieuwe gebouw. Een definitieve tekst met een gedetailleerde opdracht is er nog niet. En wanneer die is afgeklopt en uitgestuurd zal het zeker nog een jaar duren voor dat een definitief ontwerp oplevert. 

Daarmee loopt de vertraging nog wat op. Oorspronkelijk was het de bedoeling om in 2021 naar de nieuwbouw te verhuizen. Door de problemen met het vorige ontwerp was die deadline ondertussen al naar 2024 opgeschoven. Maar het is duidelijk dat ook dat niet langer haalbaar is. Aan voorspellingen over een nieuwe verhuisdatum durft bij de VRT zich niemand meer wagen. Ook het prijskaartje tikt ondertussen aan. In afwachting van een nieuw gebouw moet verder geïnvesteerd worden in het verouderde gebouw waar de VRT nu in huist. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234