Woensdag 16/06/2021

VRT laat geen ballonnen meer op

De VRT zal geen grote hoeveelheden ballonnen meer oplaten tijdens evenementen of opnames. Vogelbescherming Vlaanderen ijverde hiervoor, omdat het voor natuurvervuiling zorgt en dieren kunnen overlijden als ze de restanten opeten.

10.000 luchtballonnen. Het verwijst vooral naar het K3-liedje, al zullen dieren- en milieuliefhebbers ook terugdenken naar een actie van radiozender MNM. Zij wilden midden december zo veel mogelijk ballonnen oplaten voor het goede doel. Het plan ging niet door, nadat duizenden bezorgde luisteraars contact opnamen met de zender. Ook Vogelbescherming Vlaanderen deed een duit in het zakje en vroeg de VRT om te stoppen met grootscheepse ballonoplatingen. Nu kondigt de openbare omroep aan dat hij aan dit verzoek gehoor geeft.

"Hun vraag is behandeld op de programmacharterraad, waar al onze netten en merken zijn vertegenwoordigd", zegt woordvoerder Hans Van Goethem. "Zij hebben geadviseerd om voortaan geen grootschalige acties meer te organiseren. Wel is het mogelijk dat bij grote uitzondering een ballon kan worden opgelaten tijdens opnames of evenementen."

Vogelbescherming Vlaanderen hoopt dat andere instanties het voorbeeld van de VRT zullen volgen. De organisatie geeft aan dat ballonresten, denk aan stukken latex of folie, vaak worden teruggevonden op het strand. Ook zou één op de vier ballonnen worden versierd met kaartjes of lintjes, die evenzeer in de natuur terechtkomen. Ballonnen barsten weliswaar op enkele kilometers hoogte, maar komen in de meeste gevallen in hun geheel naar beneden. Dieren, vooral vogels, zien de resten als stukjes voedsel en eten het op. Dit kan hun maag en darmen verstoppen, waardoor ze komen te overlijden.

De Nederlandse branchevereniging De Groene Ballon, waar ook de Genkse ballongroothandel Sempertex bij is aangesloten, spreekt dat laatste fel tegen. Zij wijzen op het onderscheid tussen folie- en latexballonnen. Bij grote evenementen wordt doorgaans die laatste soort gebruikt. "Tot op heden heeft niemand sluitend kunnen aantonen dat zeedieren gestorven zijn door restanten", stelt De Groene Ballon. "Een latexballon wordt gemaakt van het sap van de rubberboom en doet er ongeveer net zo lang over als een eikenblad om te vergaan."

Maar wetenschappers trekken die verklaringen in twijfel. "Wat zij er niet bij vertellen, is dat een eikenblad ook pas na enkele maanden is vergaan", zegt Francis Kerckhof, marien bioloog bij het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen. "Van alle afval treffen we ballonnen het meest aan op onze stranden."

Het marien en ecologisch onderzoeksinstituut Imares, verbonden aan de Nederlandse Universiteit van Wageningen, stelt onomwonden dat dieren sterven door latexballonnen. Zij geven aan dat ze af en toe vogels of andere dieren vinden die door verstopping van de maag zijn gestorven. Zo'n 2 procent van de onderzochte magen van de dood aangetroffen Noordse stormvogels bevatte ballonresten. De onderzoekers vragen zich af of het oplaten van een ballon opweegt tegen het risico op schadelijke gevolgen.

Niet op Koningsdag

In Kuringen gaf de organisator van de jaarlijkse paardenmarkt, waar op 19 maart een ballonnenwedstrijd zal worden gehouden, alvast een duidelijk antwoord. "Als we moeten kiezen tussen de overtuiging van enkelingen of de blijdschap van velen, dan kiezen we voor dat laatste", klonk het in Het Belang van Limburg. In Nederland woedt het ballonnendebat al langer en weerklinkt een ander geluid. Zo zullen er eind april op Koningsdag geen ballonnen worden losgelaten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234