Donderdag 24/09/2020

Openbare omroep

VRT krijgt 3,6 miljoen euro extra

Beeld Photo News

De VRT mag van de Vlaamse regering een extra dividend van 3,6 miljoen euro uit zijn reclameregie halen. De regering-Bourgeois gaf daarbij wel de boodschap mee dat men not amused was met de besparingen bij Klara.

"Als Vlaanderen blijft beknibbelen op de werkingsmiddelen, zullen er elk jaar vier fictiereeksen minder worden gemaakt." Luc Van den Brande, de voorzitter van de raad van bestuur van de VRT, waarschuwde de politiek voor de zomervakantie voor de financiële toestand. Maar voor 2019 moeten de kijkers alvast niet vrezen dat ze minder fictie zullen zien op Eén of Canvas. De Vlaamse regering heeft de VRT de toestemming gegeven om een extra dividend uit de VAR te halen. Dat is de reclameregie van de VRT die de spotjes verkoopt. Bovenop de normale 3,6 miljoen euro komt er nog eens 3,6 miljoen euro extra.

Met die 7,2 miljoen euro kan de VRT het financiële probleem opvangen. De regering besliste enkele jaren geleden dat de werkingskosten van de VRT niet worden geïndexeerd, een maatregel die geldt voor de volledige Vlaamse overheid. De lonen worden wel geïndexeerd, alleen mag de VRT daar maximaal 43,25 procent van zijn inkomsten aan uitgeven. De spanning tussen beide zorgt voor een oplopend tekort.

Maar volgens verschillende bronnen werd dat extra dividend niet zomaar toegekend. Minister-president Geert Bourgeois (N-VA), die vroeger nog minister van Media is geweest, was not amused met de besparingen bij Klara en de vijf ontslagen. Die besparingen druisen in tegen de geest van de beheersovereenkomst en dat zou hij de VRT ook hebben laten weten. Volgens diezelfde bronnen heeft Bourgeois er ook op aangedrongen opnieuw meer in cultuur te investeren. "Daar zijn mondelinge afspraken over gemaakt", zegt een bron. Bij het kabinet-Bourgeois wou men niet reageren.

Compensatie

Minister van Media Sven Gatz (Open Vld) ontkent dat die koppeling is gemaakt. "Het dividend uit de VAR kan de VRT nu gebruiken als compensatie voor het niet-indexeren van de werkingskosten. Later dit najaar heb ik met de VRT gesprekken over een aanpassing van de beheersovereenkomst. Daarbij zullen we dan wel praten over Klara en hoe de cultuurverdieping bij de VRT kan worden behouden of versterkt." Met het extra dividend zit de VRT safe voor volgend jaar, zegt Gatz. "Aan mijn sociaal contract voor 2019 is daarmee voldaan." Volgend jaar komt er een nieuwe Vlaamse regering. Hoe het daarna verder moet met de VRT, moet die dan bepalen.

"We verwelkomen dat de Vlaamse regering ermee akkoord gaat dat de VRT een extra dividend uit haar dochter VAR kan uitkeren om de correcte  invulling van de beheersovereenkomst te blijven waarmaken", zegt VRT-woordvoerder Bob Vermeir. In zijn nieuwjaarsspeech haalde VRT-CEO Paul Lembrechts nog uit naar de Vlaamse regering, omdat die had voorgesteld het VAR-dividend te gebruiken voor dit tekort. "Op die manier grijpt de regering in in de autonomie van de bedrijfsvoering." 

Het halen van dividenden uit de VAR ligt gevoelig. De VRT heeft een reclameplafond dat het vaak overschrijdt. Een deel van die overschotten wordt gebruikt om reserves aan te leggen en om een dividend uit te keren. "Zo omzeilt de VRT het reclameplafond", luidt de kritiek. Gatz kondigde dit voorjaar al aan dat er duidelijke en transparante afspraken zullen komen over wat van de VAR naar de VRT gaat en hoe dat gebeurt.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234