Woensdag 14/04/2021

TV

VRT kreeg ook geld voor live-uitzendingen van 'De ochtend'

In, op en rond het VRT-gebouw. Beeld Illias Teirlinck
In, op en rond het VRT-gebouw.Beeld Illias Teirlinck

Het voorbije jaar heeft de VRT zich zeker drie keer laten betalen om een live-uitzending van het Radio 1-programma De ochtend op locatie te maken. Eerder had de VRT nog gezegd dat er niet wordt betaald voor programma's van de nieuwsdienst op locatie.

Op 1 juni startte het Stadsfestival 'Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert.’ Om het openingsweekend luister bij te zetten, ging Antwerpen een samenwerking aan met de VRT. Dat leidde onder meer tot een live-uitzending van De ochtend op zondag 3 juni. "Daarvoor hebben we ook betaald", luidt het bij de organisatie. "Dat bedrag zal in de grootteorde liggen van de bedragen die nu circuleren voor andere VRT-programma's." Voor Culture Club betalen organisaties doorgaans 4.000 euro.

Tijdens het stadsfestival 'Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert' op zondag 3 juni zond 'De Ochtend' live uit vanuit het MAS. Tegen betaling. Beeld VRT
Tijdens het stadsfestival 'Antwerpen Barok 2018. Rubens inspireert' op zondag 3 juni zond 'De Ochtend' live uit vanuit het MAS. Tegen betaling.Beeld VRT

Op 30 september vorig jaar was De ochtend zo ook te gast in ZLDR Luchtfabriek, dag op dag 25 jaar na de sluiting van de mijn in Zolder. En ook de UGent ontving het programma vorig jaar op 8 oktober voor het stadsfestival rond de tweehonderdste verjaardag van de universiteit. De UGent betaalde daarvoor mee de extra productiekosten die zo'n uitzending op locatie met zich meebrengt. "Wij zijn in die samenwerkingsovereenkomst een globale som voor de live-uitzending overeengekomen", zegt woordvoerder Tine Dezeure. Ook bij de UGent bevestigen ze dat het betaalde bedrag rond de 4.000 euro ligt.

Na de commotie die was ontstaan rond de vergoedingen die de radiozenders van de VRT vragen voor live-uitzendingen op locatie en het sturen van reporters, had de VRT nog beklemtoond dat nieuwsprogramma's daarbuiten vielen. "Het gaat hier niet over nieuwsdienstprogramma's", verklaarde VRT-woordvoerder Bob Vermeir op vrtnws.be. "Het gaat niet over journalisten. Programma's van de nieuwsdienst vanop locatie, daarvoor wordt niet betaald." De ochtend is wel een programma van de nieuwsdienst.

"We willen hierover zeer formeel zijn: De ochtend wordt in volledige autonomie gemaakt door de nieuwsdienst, die nooit afspraken maakt met derden over de inhoud van die programma's", zegt Vermeir nu. "De nieuwsdienst werkt met gescheiden budgetten en ploegen, en is zelfs niet op de hoogte van een eventuele doorrekening van productiekosten."

De uitzendingen passen evenwel in de taak van de omroep. "De rol van onze radionetten is om in Vlaanderen aanwezig te zijn waar dingen gebeuren die ertoe doen", zegt Vermeir. "Daarom zetten zenders zoals Radio 1 soms partnerships op met lokale organisaties om die aanwezigheid mogelijk te maken. Radio 1 verzorgt dan de productionele ondersteuning en omkadering van zo'n uitzending op locatie met publiek: de techniek, de muzikale omkadering, artiesten, het decor en de ontvangst van het publiek. De rol van onze nieuwsdienst is steeds om aan onafhankelijke en kritische journalistiek te doen binnen onze programma's."

Grotere beleving

Zo gaat het telkens om gebeurtenissen die ook zonder live-uitzending aan bod waren gekomen in De ochtend, stelt Vermeir. "Het is dankzij Radio 1 en de omkaderde uitzending op locatie dat het evenement meer impact kreeg en voor een grotere beleving zorgde in Vlaanderen. De nieuwsdienst is dus op geen enkele manier betrokken bij de overeenkomst rond de middelen voor de productie."

Zowel bij de UGent als Antwerpen Barok beklemtoont men ook dat de redactionele invulling niet door hen gebeurde, maar in handen lag van de VRT-nieuwsdienst. "De inhoudelijke uitwerking is gebeurd door researchers van de VRT", zegt Tine Dezeure van de UGent. "Al kan je er wel van uitgaan dat je evenement aan bod komt als je zo'n live-uitzending hebt", zegt Karen Vandenberghe, de projectcoördinator van het Antwerpse stadsfestival.

Minister van Media Sven Gatz (Open Vld) wou niet reageren op het feit dat er ook voor nieuwsprogramma's op locatie kan worden betaald. Hij wil eerst alle informatie krijgen van de VRT over de bedragen die de omroep vraagt voor live-uitzendingen op bestelling en het inhuren van reporters. De volgende weken zal hierover ook worden gedebatteerd in het Vlaams Parlement.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234