Donderdag 03/12/2020

Media

VRT-icoon Tante Terry (86) overleden

Tante Terry.Beeld © Guy Verwimp

VRT-icoon Tante Terry is vandaag om 10.30 uur op 86-jarige leeftijd overleden. Tante Terry raakte in de jaren zestig bekend als een van de pioniers van jeugdprogramma's op de televisie. 

Tante Terry presenteerde in de jaren 60 en 70 Klein, klein kleutertje op de toenmalige BRT. Nadien werkte ze nog voor VTM. Ze was ook actief als presentatrice van modeshows en deed optredens voor bejaarden.

Ze werd op 8 september 1931 in Hoboken geboren als Esther Verbeeck. Door haar huwelijk met voetballer Jos Van Ginderen werd ze bekend als Terry Van Ginderen. 

Lees verder onder de video.

Eerste generatie omroepsters

In 1953 begon Terry Van Ginderen als omroepster voor de openbare omroep te werken. Samen met Paula Semer en Nora Steyaert behoorde ze tot de eerste generatie omroepsters van de openbare omroep. 

Bij Paula Semer (92) komt het nieuws van haar overlijden hard aan. "Ik wist dat het niet zo goed met haar ging", zegt Semer op Radio 1. "Dat Esther niet langer woonde in dat huis met die grote boom. Maar toch heeft haar dood me verrast. Ik ken Esther al van voor er sprake was van televisie. Ze was één van mijn leerlingen."

Later drukten ze samen hun stempel op de eerste televisiejaren. "Zelf was ik het moederlijke type", zegt Semer, "Nora Steyaert was ons 'kakelnestje', en Terry, dat was absoluut de meest glamoureuze van ons trio. Ik denk met warme gevoelens terug aan onze tijd samen. Het was heerlijk om met Terry samen te werken. Ik zal mijn herinneringen aan haar blijven koesteren."

Later werd ze bij de kleuters (en hun ouders) zeer populair met Klein, klein kleutertje. Een van de nevenpersonages in dat programma was Kraakje, een eekhoorn. Samen met Bob Davidse, Nonkel Bob, vormde ze het gezicht van de programma's voor de jeugd van de openbare omroep in de jaren 60 en 70. In 1964 interviewden Nonkel Bob en Tante Terry in Brussel niemand minder dan de toen beruchte The Rolling Stones.

Nora Steyaert, Paula Semer en Terry Van Ginderen.Beeld Kos

Na haar ontslag in 1979 bij de toenmalige BRT stapte Van Ginderen in de zakenwereld. Ze deed public relations en organiseerde uiteenlopende activiteiten.

Ze werkte van bij de oprichting van VTM in 1989 voor de commerciële zender, opnieuw voor kinderprogramma's. Ze was binnengehaald om de teksten in te spreken voor Tjilp de mus. Bij VTM jureerde Van Ginderen in diverse programma's zoals Nu of Nooit en Miss Belgian Beauty.

Lees verder onder de foto.

'Tante' Terry Van Ginderen verricht pionierswerk in de televisiestudio, in de jaren 50.Beeld rv

Zangeres

In 1992 werd Tante Terry manager van Silvy Melody, later zangeres van de dancegroep Sylver.

Later was Van Ginderen zelf actief als zangeres. Zo viel ze in 1999 in voor La Esterella in een theaterproductie in de Bourla in Antwerpen. In 1965 had ze overigens al een avondvullend programma, de Ohne Mann-show waarin ze zong over alles wat in het leven van een vrouw een grote en kleine rol speelt. Het werd ook in Wallonië en Duitsland een succes.

Terry Van Ginderen was ook presentatrice van modeshows, Sinterklaas- en andere kindershows. Ze trad tevens op voor senioren. Of desgevallend haar televisieneven en -nichten van eertijds. Daarnaast heeft ze een reeks platen gemaakt waarop ze sprookjes en kinderverhalen vertelt en liedjes zingt.

"Positief gebleven tot op het einde"

De iconische presentatrice en omroepster is op 86-jarige leeftijd overleden in het Imeldaziekenhuis van Bonheiden. Ze stierf aan de gevolgen van een longontsteking, nadat er eerder al complicaties waren geweest na een hartoperatie in november.

"Mijn mama is altijd heel positief in het leven blijven staan, tot op het einde toe", zegt Guy Van Ginderen (48), Terry's enige zoon. "Mama heeft eigenlijk altijd een goede gezondheid gehad", zegt haar zoon. "Tot in november vorig jaar, toen moest ze een operatie aan het hart ondergaan en daar zijn wat complicaties bijgekomen. Ze heeft nog hard gevochten om er weer bovenop te komen, maar een drietal weken geleden heeft ze een longontsteking opgelopen, en dat is haar wellicht fataal geworden."

"Zij is een moeder van vele generaties geweest", zegt haar zoon nog. "Ik was altijd heel erg trots op haar, omdat ik besefte wat ze betekende. Maar voor mij en voor mijn zoon, haar enige kleinzoon, was ze iemand die altijd klaar stond. Die altijd blij was en de zaken positief benaderde."

Guy Van Ginderen heeft niet alleen goede herinneringen aan zijn moeder als een van de eerste tv-omroepsters en als presentatrice van kinderprogramma's, maar ook aan haar carrière daarna. "Ze heeft na haar tv-carrière nog een mooie loopbaan uitgebouwd in de public relations", zegt haar zoon. "Ze was ook voor mij een grote steun bij de uitbouw van mijn bedrijf, Prime Performance. Ze heeft héél veel voor mij betekend."

"Mooie herinneringen"

Op Twitter komen er vanmiddag talloze reacties op het overlijden van tante Terry.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) eert het tv-icoon: "RIP Tante Terry, icoon van de Vlaamse televisie. Dank namens zoveel kinderen voor die vele prachtige, verbindende uren 'Kom toch eens kijken, TV Ohee, Kraakje' en nog zoveel meer. Mijn oprechte deelneming aan de nabestaanden".

Ook Vlaams minister van Media Sven Gatz (Open Vld) brengt hulde aan tante Terry: "Toen ik nog een 'klein, klein kleutertje' was, was Tante Terry er voor mij… Rust in vrede, Terry Van Ginderen."

CD&V-politicus Philip Heylen heeft "mooie herinneringen aan zijn kinderjaren, en even mooie herinneringen aan de warme, liefdevolle vrouw die ik later als schepen voor Cultuur mocht leren kennen: rust zacht, Tante Terry". Hilde Vautmans (Open Vld) verwoordt het zo: "Jeugdsentiment. Rust zacht, Tante Terry."

Radiomaker Koen Fillet noemt haar overlijden "een harde noot om kraken". En ook Radio 1-presentator Lieven Vandenhaute kan het niet geloven: "Niet Tante Terry!"

"Familie van ons allemaal. #RIPTerryVanGinderen", reageert Marc Coenen, opleidingshoofd journalistiek aan de Hogeschool PXL en onder meer voormalig netmanager van Canvas en Studio Brussel.

Voor Sporza-presentator Karl Vannieuwkerke heeft tante Terry "een mooie erfenis". "Ze zal voor eeuwig blijven vertellen aan kinderen en kleinkinderen."

"RIP Tante Terry. Ze leerde haar volk dat mama's kijven en papa's slaan. #kleinkleutertje", reageert de Antwerpse volksgroep Katastroof.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234