Zondag 11/04/2021

Toekomst VRT

VRT houdt handen toch af van Radio 2

Voorzitter van de raad van bestuur Luc Van den Brande over de aangekondigde 286 ontslagen:
Voorzitter van de raad van bestuur Luc Van den Brande over de aangekondigde 286 ontslagen: "Ik wil me nu niet vastpinnen op cijfers."Beeld Wouter Van Vooren

Radio 2 mag 's morgens regionaal nieuws blijven brengen, maar dat zal wel vanuit kleinere studio's gebeuren. Na de kritiek van de voorbije week heeft de VRT-directie haar plan bijgestuurd. De vakbonden blijven bij hun voornemen om te staken.

De trouwe luisteraars van Radio 2 zullen hun regionaal nieuws 's ochtends bij de koffie niet moeten missen. De regionale redacties blijven tussen zes en acht uur een ontkoppeld magazine uitzenden met het belangrijkste nieuws uit de provincies. Dat zijn de raad van de bestuur en de directie van de VRT gisteren overeenkomen.

De VRT-directie komt daarmee terug op haar eerste plan om de regionale ontkoppeling 's morgens af te schaffen. Dat stond in het transformatieplan waarmee de VRT de volgende jaren 25,5 miljoen euro wil besparen.

Provinciale radiohuizen

Het in ere herstellen van het regionaal nieuws betekent niet dat de provinciale radiohuizen behouden blijven. Integendeel. Nadat de VRT vorige week al aangekondigd had dat de radiohuizen in Kortrijk, Antwerpen en Hasselt vervangen worden door kleinere, goedkopere redacties, zal de omroep nu dezelfde oefening maken voor Gent en Leuven. Alle nationale Radio 2-programma's zullen immers opnieuw vanuit Brussel gemaakt worden, waardoor Leuven en Gent minder capaciteit nodig hebben.

Vooral Gent komt hiermee in het vizier: het Radio 2-gebouw aan de Martelaarslaan is te groot voor het aantal programma's dat er gemaakt wordt. In Leuven is men nog maar enkele jaren geleden verhuisd naar een nieuwe studio aan de achterkant van het stadhuis.

Door het terugschroeven van de besparingen in Radio 2 verdwijnen er daar minder jobs. Volgens het eerste plan zouden een twintigtal Radio 2-personeelsleden andere oorden moeten opzoeken. Nu worden er geen jobs geschrapt. Daardoor zullen er ook iets minder dan de aangekondigde 286 personeelsleden moeten vertreken. "Maar ik wil me nu niet vastpinnen op cijfers", zegt Luc Van den Brande, de voorzitter van de raad van bestuur. "Het belangrijkste is dat we het eens zijn over de krachtlijnen." Waar de VRT extra gaat besparen om de gewiste besparing bij Radio 2 te compenseren, is ook nog onduidelijk. "Dat moet nog verrekend worden", zegt Van den Brande.

De aanpassing aan het plan komt er na de hevige kritiek op de intentie om de regionale berichtgeving zo goed als af te schaffen. De raad van bestuur ging gisteren mee met het herwerkte plan van de VRT-directie, al was dat niet unaniem. De vertegenwoordigers van Groen en sp.a blijven gekant tegen het hele transformatieplan omdat dit volgens hen tot een te kleine VRT zal leiden. De Vlaamse socialisten dringen aan op extra bijsturingen.

Ook blijft er nog een zwaard van Damocles boven het hele plan hangen. De VRT rekent op de Vlaamse regering om de herstructuringskosten te betalen. In het goedkoopste scenario kost dat 19,8 miljoen euro, in het duurste 23,8 miljoen euro. Als de regering daar geen extra centen voor heeft, moet de VRT zijn hele besparingsoefening opnieuw doen, maar dan voor een dubbel zo groot bedrag.

Daarnaast wil de VRT ook eerst duidelijkheid van de regering over de dotatie de volgende jaren. Pas als al die informatie er is, wil de raad van bestuur een definitieve beslissing nemen over het transformatieplan. Dat moet normaal eind september gebeuren.

Alleen muziek

De sociale onderhandelingen kunnen pas opgestart worden na een definitieve goedkeuring van het plan, maar daar wachten de vakbonden niet op. Deze ochtend vindt tussen zes en tien uur een eerste staking plaats. Op de tv-zenders komt er een pancarte en de radiozenders zenden alleen muziek uit. Zelfs alle nieuwsuitzendingen worden geschrapt. De vakbonden beslissen deze ochtend of er na tien uur nieuwe acties volgen.

De kans dat er snel sociale vrede aan de Reyerslaan zal zijn, lijkt echter klein: het water tussen directie en vakbonden blijft heel diep. "Niemand twijfelt eraan dat er iets moet gebeuren," zegt Lut Gouwy van het VSOA. "We zitten nu eenmaal met die 25,5 miljoen euro die we moeten besparen, maar wij denken dat er andere manieren zijn om die te vinden. Wij vragen daarom dat de directie zo slim zou zijn om eerst samen met de vakbonden en het personeel een plan op te stellen, en dan pas naar de raad van bestuur te stappen. Maar de directie wil het per se anders doen."

undefined

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234