Zondag 05/12/2021

VRT-gezichten krijgen sterrenbegeleider

'We werden niet begeleid, we moesten drie kwartier op de gang wachten, ik voelde me behandeld als iemand die de vrachtwagens in de garage parkeert, er was een totaal gebrek aan visie.' Het is een greep uit de golf van kritiek waarmee bekende gezichten de VRT na hun overstap bestookten. Om hieraan tegemoet te komen heeft de VRT-televisiedirectie beslist vanaf 1 februari een voltijdse sterrenbegeleider onder dak te nemen.

Kurt Van Eeghem, Ben Crabbé, Martine Prenen, Sabine De Vos en alle andere VRT-bekenden hebben in de toekomst geen reden meer om hun omroep in een negatief daglicht te stellen. Vanaf 1 februari kunnen ze terecht bij sterrenbegeleider Willy Vanduren. Hij neemt vanaf die dag de taak op zich om zich als 'go-between' tussen de vedetten en de directie op te stellen. Vanduren was de eerste regisseur van de populaire reeks FC De Kampioenen en werd nadien productiemanager, verantwoordelijk voor enkele fictiereeksen. Vanduren is ook lid van de Vlaamse scriptacademie, waar aan kwalitatieve scenario's wordt gewerkt.

Gevraagd naar een reactie verschuilt Vanduren zich al onmiddellijk achter 'geen commentaar'.

Over zijn precieze taak en bevoegdheden als sterrenbegeleider wil hij liever niet uitwijden. Woordvoerster Reinhilde Weyns verduidelijkt. "Willy Vanduren wordt het vaste aanspreekpunt voor onze bekende gezichten. De term 'sterrenbegeleider' wordt niet de naam van zijn officiële functie. Een precieze benaming is er nog niet. De functie werd inderdaad ingevoerd omdat onze vedetten behoeften hadden aan een persoon bij wie ze met hun problemen terechtkunnen. Hij zal met hen contractuele problemen trachten op te lossen, hun planning in het oog houden en dergelijke meer. Op die manier krijgen onze bekende gezichten echt het gevoel op elk moment door iemand gehoord te kunnen worden. Hij vult op verschillende plaatsen een leemte op die dringend gevuld moest worden. Als productiemanager wordt hij hiervoor volledig van zijn taak vrijgesteld. Praten met de pers behoort niet tot zijn opdracht. Het ligt om begrijpelijke redenen voor de hand dat onze vedetten op een discrete behandeling moeten kunnen rekenen."

Een aantal bekende gezichten die het nieuws over hun begeleider al vernamen, reageert hoopvol gestemd. "Ik weet niet hoe Vanduren zijn nieuwe baan zal inkleden, maar ik vind het een prima idee, zo'n aanspreekpunt," zegt een presentator. De functie van sterrenbegeleider is voorlopig uniek in Vlaanderen. "Bij VTM wordt die taak door verschillende mensen waargenomen," zegt woordvoerster Els Van den Abbeele, onze bekende gezichten kunnen terecht bij de mensen die hun look bepalen, bij hun stylistes enzovoort. Maar een persoon die zich specifiek met hen bezighoudt hebben wij niet." Ook bij VT4 hebben ze geen vaste begeleider. "Onze bekende gezichten kunnen zonder omwegen altijd bij de directie terecht," stelt woordvoerster Christine Maes. Een rondvraag in Nederland leert dat de functie daar evenmin bekend is. Mocht het ooit zover komen, dan weten ze in elke geval waar ze de mosterd moeten halen. (KV)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234