Vrijdag 22/01/2021

VRT en MMG schenken Vlaamse klassiekers een toekomst op dvd

Het hoeft niet altijd Spring of De Simpsons te zijn. Vanaf deze week ligt de dvd-box van de jeugdserie Zwaard van Ardoewaan in de winkelrekken. Of de jeugd anno 2007 nog warm loopt voor die successerie uit de jaren zeventig valt af te wachten. Maar nostalgische veertigplussers halen al te graag een oude VRT-klassieker in huis. Dat bewijst ook het succes van dvd-boxen als Kapitein Zeppos en Schipper naast Mathilde.

Door Els Maes

Vlaams cultureel patrimonium bewaren voor de toekomstige generaties, het is zonder meer een ijdel doel. Maar wat bezielt een privébedrijf om zich aan die onderneming te wagen? Vintage Films, dochteronderneming van het tv- en filmproductiehuis MMG, heeft zich gespecialiseerd in dvd-releases van zowel Vlaamse langspeelfilms als tv-series uit de oude doos. "Jaren geleden zijn we al gestart met een reeks van 35 Vlaamse filmklassiekers", vertelt Peter Bouckaert van MMG. "De Vlaschaard, Pallieter, Boerenpsalm: sommige van die films hebben we vanaf de oorspronkelijke negatieven helemaal gerestaureerd en overgezet in high definition. Dat was echt pionierswerk, waar je niet meteen rijk van wordt. Maar we hebben geïnvesteerd in die techniek, in de hoop dat deze knowhow op lange termijn zou renderen."

Na de films volgden de tv-series. De samenwerking tussen VRT en Vintage Films begon in 2003 met Kapitein Zeppos en Johan en de Alverman. Ondertussen werd de reeks VRT Klassiekers uitgebreid met titels als De Kat, Axel Nort, Fabian van Fallada en veel meer. De absolute verkoopstopper is nog altijd Kapitein Zeppos, gevolgd door Wij, Heren van Zichem en De collega's. In totaal werd een twintigtal legendarische fictieseries op dvd uitgebracht, goed voor 260.000 verkochte dvd-boxen.

"Dit zal nooit een miljoenenbusiness worden", zegt Bouckaert. "We zijn ermee gestart uit liefde voor het product, er zijn echt prachtige dingen bij. Wist je dat Kapitein Zeppos zelfs aan een zender in Japan verkocht is? Het is heus niet alleen uit nostalgie dat mensen deze legendarische series graag terugzien. Al onze dvd's hebben een publiek gevonden en op dit moment raken alle partijen uit de kosten." Bij de VRT was men maar al te blij met het voorstel van MMG om hun series te redden van een stoffig bestaan in de archieven. "De VRT is erg goed in het bewaren van zijn materiaal, maar om alles te digitaliseren heeft de openbare omroep helaas geen geld. Dit is een mooi voorbeeld hoe we dat via een coproductie volledig zelfbedruipend kunnen waarmaken, en tegelijk tegemoetkomen aan een vraag bij het publiek."

Maar klassieke feuilletons uit de jaren vijftig, zestig, zeventig en tachtig oppoetsen is een arbeidsintensieve bezigheid, die veel verder gaat dan enkel het digitaal remasteren van de opnametapes. "Wat je zeker niet mag onderschatten, zijn de rechtenkwesties", zegt Bouckaert. "Tegenwoordig wordt in de contracten van acteurs en actrices al meteen rekening gehouden met afgeleide producten zoals dvd-releases, maar toentertijd werden de acteurs enkel betaald voor de uitzendingen op televisie. Veel van die acteurs en actrices uit oude VRT-series waren vast in dienst bij de openbare omroep. Hoewel we daar strikt genomen misschien niet toe verplicht zijn, proberen we iedereen op te sporen om ermee te praten over royalty's. Vaak gaat het om hun erfgenamen, maar we vinden het belangrijk dat de sterren uit deze series op een of andere manier een billijke vergoeding krijgen."

Verder wordt in de archieven en bij medewerkers van weleer gespeurd naar extra materiaal voor bonustracks en fotomateriaal. "We besteden erg veel aandacht aan het artwork. Mensen halen de dvd-boxen in huis als collector's item. Het zijn mooie dingen om in de kast te zetten."

En het tv-verleden heeft nog altijd een toekomst. Binnenkort worden nieuwe dvd-boxen verwacht van De collega's seizoen 3, Heterdaad en De paradijsvogels.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234