Vrijdag 23/07/2021

Boeken

VRT doet iets met boeken, maar deze keer alleen online

Sven Speybrouck vraagt in ‘Achterflap’ elke week een enthousiaste lezer naar zijn of haar favoriete boeken. Beeld RV (c) VRT
Sven Speybrouck vraagt in ‘Achterflap’ elke week een enthousiaste lezer naar zijn of haar favoriete boeken.Beeld RV (c) VRT

De pogingen van de openbare omroep om iets met boeken te doen worden zelden op applaus onthaald. Toch blijven ze bij de VRT proberen. Deze keer wordt Sven Speybrouck met een online videoreeks de vuurlinie ingestuurd.

Achterflap heet de reeks waarvan Sven Speybrouck net de eerste aflevering online mocht gooien. Onder die noemer zoekt hij voortaan elke week een boekenliefhebber op die hem over zijn of haar favoriete boeken vertelt. Het programmaatje moet de speerpunt worden van langzullenwelezen.be, het onlineplatform dat de openbare omroep vorig jaar lanceerde. Voorlopig slaagt die site er niet in om het grote publiek te bereiken en de gelijknamige leesbevorderingsactie werd door de sector genadeloos neergesabeld. Met een update en een uitbreiding van de site hopen ze bij de VRT het tij te keren.

Logisch dus dat Speybrouck voor Achterflap teruggrijpt naar een beproefd recept. Dertien jaar geleden was hij immers het gezicht van Alles uit de kast, een programma op Eén waarin hij ook al fervente lezers naar hun favoriete lectuur vroeg. Niet alleen Speybrouck zelf houdt daar goede herinneringen aan over, het blijkt in retrospect ook zowat het enige boekenprogramma waar de boekensector zelf enthousiast over was. “Iemand met passie over boeken horen praten is dan ook een ideale manier om mensen aan het lezen te krijgen”, zegt Speybrouck. “Ik ben nu net begonnen in Kaputt van Curzio Malaparte. Een boek waar Tom Lanoye met zoveel liefde over vertelde dat ik het wel moest kopen."

Liefdevol omarmen

Het nieuwe boekenformat en zijn presentator kunnen alvast op de goedkeuring rekenen van Koen Van Bockstal, directeur van het Vlaams Fonds der Letteren. “Interne keuken, het programma dat Sven samen met Koen Fillet op Radio 1 presenteert, is al jaren het beste boekenprogramma van Vlaanderen”, vindt hij. Ook Matthijs de Ridder van de Vlaamse Auteursvereniging reageert positief. “Elk format dat aandacht voor boeken genereert, kunnen we alleen maar toejuichen. En Sven bewees in het verleden al de geknipte man te zijn om mensen warm te maken om boeken te lezen.”

Wat niet betekent dat de sector het LangZullenWeLezen-project nu plots liefdevol omarmt. Er zijn wel degelijk stappen gezet op het vlak van overleg, klinkt het. En de kritiek op de ondoorzichtige stemprocedure die vorig jaar voorafging aan de uitreiking van de LangZullenWeLezen-trofeeën heeft ertoe geleid dat er dit jaar geen prijzen meer worden uitgereikt. Maar daarmee zijn niet alle problemen van de baan. “We hebben uitgebreid de kans gekregen om onze bemerkingen te formuleren”, zegt Van Bockstal. “Maar het is voorlopig nog afwachten wat de VRT met die input zal doen.” De Ridder op zijn beurt blijft vragen hebben bij het nut van een site als langzullenwelezen.be. Hoewel de VRT aangeeft dat gebruikers de Vlaamse insteek appreciëren, hebben ze daar bij de auteursvereniging bedenkingen bij. “Waarom per se het wiel willen uitvinden als er elders op het internet andere, betere wielen te vinden zijn? De VRT wil een community uitbouwen waarbij lezers elkaar tips geven, maar op een site als hebban.nl gebeurt dat al veel langer.”

Aderlating

Ook al vinden ze het nieuwe Achterflap een leuk idee, voor de Vlaamse Auteursvereniging mag de lat nog een serieus stuk hoger. “We blijven ijveren voor een volwaardig boekenprogramma op radio of tv. Waarin dan niet alleen aandacht is voor lezers, maar ook voor schrijvers. Want die komen volgens De Ridder bij de openbare omroep amper nog aan bod. “Wie zich bezighoudt met het schrijven van fictie of – erger nog – poëzie, moet tegenwoordig al heel gek doen om aan zendtijd te raken.”

En dan is er nog de geldkwestie. Voor LangZullenWeLezen kreeg de VRT vorig jaar 150.000 euro toegestopt van Fintro. De bank wilde zo toch in de literaire wereld blijven investeren nadat het eerder de Fintro Literatuurprijs schrapte wegens te weinig visibiliteit. Maar dit jaar besloot Fintro om ook van LangZullenWeLezen de handen af te trekken. De bank kiest voortaan voor projecten waar makkelijker eigen accenten te leggen zijn. De Ridder: “En ook al worden er dan nieuwe initiatieven beloofd, de harde realiteit is dat er 150.000 euro uit de sector verdwenen is.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234