Maandag 29/11/2021

Vrouwentongen als natuurlijke stofzuiger

Een kosmonaut met een kamerplant op de arm, het is geen dagelijks gezicht. Toch zorgen groene planten zelfs in de ruimte voor een betere luchtkwaliteit. Voor de inrichting van onze huizen kunnen er nog lessen uit getrokken worden.

Ze zijn goedkoop, sierlijk en zorgen - zolang ze zelf leven - voor gezonde lucht in woon- en slaapkamers. Dat is van des te meer belang nu de buitentemperatuur voor enkele maanden onder de vijftien graden duikt en we volop aan het 'cocoonen' slaan. Lekker binnen blijven... Alleen weten veel mensen niet dat goed verwarmde binnenlucht vol giftige stofdeeltjes zit. In de zomermaanden staan ramen en deuren dikwijls open zodat er steeds verse lucht circuleert. In de gure periode van november tot maart kan dit niet en sluiten we onszelf op in een ruimte die te vergelijken is met een knusse thermosfles. Waar het op aan komt is de binnenlucht zo gezond mogelijk te houden en daarover is iets op te steken bij de ruimtevaartorganisatie NASA. William Wolverton werkte tot einde 1993 bij de NASA. Als biotechnoloog was hij er verbonden aan het milieu-researchcentrum. "Tijdens mijn carrière bij de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie ben ik tot de slotsom gekomen dat technologische apparatuur alléén de interne luchtvervuiling in ruimtecapsules en dito laboratoria nooit kan verwerken. Dezelfde realiteit bestaat voor privé-woningen, kantoorgebouwen en ziekenhuizen. We moeten terugkeren naar de basis, de natuur.

"In de leefruimte van de kosmonauten zorgen planten voor de lucht- en waterzuivering. Dezelfde regel zal steeds meer moeten worden toegepast in onze eigen leefruimte op aarde. Precies om die reden ben ik na mijn NASA-loopbaan nog begonnen met de Wolverton Environmental Services. Mijn medewerkers plaatsen nu bijna dagelijks 'natuurlijke airconditioningcocktails' in alle soorten gebouwen."

"Per honderd vierkante meter leefruimte is er een eenmalige investering van tweeduizend frank nodig om de juiste planten aan te kopen en ze op een correcte plaats neer te zetten. Als dat eenmaal is gebeurd kunnen de biologische smogstofzuigers in alle stilte aan het werk, en dat is hard nodig. De NASA heeft niet minder dan honderdvijftig vluchtige stoffen ontdekt die in elke woning tot ziekteverschijnselen kunnen leiden. Huissmog is o.a. verantwoordelijk voor het ontstaan van chronische longaandoeningen en hartkwalen. Wie voortdurend - onbewust - in giftige binnenlucht leeft, zal ook sneller moe worden. Het afweersysteem van de mens moet meer presteren en houdt minder reserves over. Op deze wijze kan een niet ontgiftigde kamer zelfs bijdragen tot het ontstaan van kanker.

"Verstandig is om de hele woning dagelijks gedurende een half uur te luchten. Dit gebeurt best 's morgens of in ieder geval voor twee uur in de namiddag. Meer verse zuurstof hebben de planten niet nodig om alle microben, stofresten, zwammen en chemische deeltjes uit de leefomgeving te halen.''

Niet elke kamerplant heeft een even gunstige werking. Enkele voorbeelden.

* Doodgewone klimop 'eet' negentig procent van het in huis onzichtbare kankerverwekkende benzeen op. Benzeen belandt in de leefruimte doordat het gebruikt wordt in allerhande soorten schoonmaakmiddelen. Ook tabaksrook is een klassieke leverancier van benzeenstofdeeltjes.

* Duivelsklimop, een andere soort, heeft koolmonoxide als lievelingsgerecht. Verwarmingseenheden en het wegverkeer zorgen voor deze luchtvervuiling. Inademen van koolmonoxide kan leiden tot hoofdpijn, nervositeit, agressie, concentraverlies en een aantasting van de hersen- en hartweefsels.

* De azalea is geschikt om ammoniakdeeltjes te elimineren die terug te vinden zijn in een aantal ontvetters (was- en afwasproducten).

* Sanseveria's, of vrouwentongen, halen trichloorethyleen, dat in oplosmiddelen zit, uit onze leefwereld.

* Pentachloorphenol (PCP) is een chemische stof die in vernis, verven en andere stoffen voor houtbehandeling terug te vinden is. Men kan er hoofdpijn van krijgen en de stof is op termijn kankerverwekkend. Wie geen PCP-deeltjes in zijn woning wil, gebruikt natuurverven of haalt bij een bloemen- en plantenzaak een Philodendron domesticus. Dit stukje levende natuur liquideert alles wat het chemisch PCP-identificatiepaspoort meedraagt.

* De Aloe barbendensis ten slotte heeft de onbedwingbare neiging om ieder spoor van formaldehyde te neutraliseren. Men vindt deze stof in isolerende materialen, zetelvullingen en bepaalde soorten verven. Formaldehyde is verantwoordelijk voor bepaalde vormen van migraine, braken, diarree, astma en longkanker.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234