Maandag 03/08/2020

WereldvluchtelingendagVrouwenrechten

Vrouwenraad klaagt precaire situatie voor vrouwen zonder papieren aan

Beeld Joris Van Gennip

Vrouwen zonder papieren bevinden zich vandaag meer dan ooit in een precaire situatie, en moeten daarom geregulariseerd worden. Dat is de boodschap van de Vrouwenraad en Vie Féminine op Wereldvluchtelingendag.

“Ze heten Roukiate, Manuella, Malika en Cathy en ze vragen het ‘recht om rechten te hebben’. Net zoals zij hebben heel wat vrouwen zonder papieren duurzame banden aangeknoopt met België, via hun kinderen en via specifieke netwerken (buurthuizen, alfabetiseringscentra, prenatale raadpleging, centra voor gezinsplanning…). Maar ook via hun engagement in het verenigingsleven, de vrouwenbeweging, de informele arbeidsnetwerken…”, klinkt het in een persbericht van de Vrouwenraad en Vie Féminine ter gelegenheid van Wereldvluchtelingendag vandaag, 20 juni.

“Al voor de coronacrisis uitbrak, bevonden vrouwen zonder papieren zich in extreem precaire situaties. Zonder wettelijk statuut, uitgebuit en slecht betaald voor de zeldzame ondergewaardeerde activiteiten die ze mogen ondernemen, hebben ze geen recht op sociale bescherming. Zij kunnen zich tot bijna niemand wenden in geval van huiselijk geweld of wanneer er een geschil is met hun werkgever of huisbaas uit angst om opgepakt en het land uitgezet te worden.”

“In België staat het gebrek aan een verblijfsrecht gelijk met onbestaand voor de wet. Daarom is het vandaag dringender dan ooit om de situatie van vrouwen zonder papieren te regulariseren en zo hun mensenrechten te waarborgen.”

“Daarbij komt, in deze tijden van exit uit de lockdown, het fundamentele belang van bescherming en begeleiding van mensen zonder papieren, vooral dan van vrouwen.”

De Vrouwenraad en Vie Féminine vragen aan de bevoegde overheden dat

- vrouwen zonder papieren toegang krijgen tot diensten zoals politie en justitie zonder bedreigd te worden met uitzetting of opsluiting in een gesloten centrum

- ze speciale aandacht schenken aan de risico’s van geweld en seksueel misbruik waaraan vrouwen zonder papieren blootgesteld staan

- ze het aantal beschikbare plaatsen in vluchthuizen voor vrouwen zonder papieren die het slachtoffer zijn van geweld (met of zonder kinderen), verhogen (met de mogelijkheid van een versnelde regularisatie) en de nodige middelen ervoor voorzien

- ze de toegang van mensen zonder papieren tot dringende medische hulp en voedselpakketten vergemakkelijken

- ze mensen zonder papieren beschermen tegen het verlies van huisvesting

- ze de automatische verlenging van de verblijfsvergunning van vreemde personen verzekeren wanneer de einddatum valt in een periode van lockdown of exit

- ze voor vrouwen de continuïteit verzekeren van hun verblijfsvergunning gelinkt aan de job, dit in geval van verlies van tewerkstelling als gevolg van de lockdown/exitmaatregelen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234