Vrijdag 24/01/2020

Vrouwenquota voor raden van bestuur verdelen Europa

Een Europees voorstel voor de invoering van verplichte quota voor vrouwen in bestuursraden blijft wellicht dode letter. Het plan dreigt te sneuvelen in de Europese Commissie.

Eurocommissaris van Justitie Viviane Reding krijgt almaar meer tegenwind om beursgenoteerde bedrijven ertoe te verplichten om minstens 40 procent vrouwen in raden van bestuur op te nemen. Een groeiende groep eurocommissarissen verzet zich tegen het plan.

Het is lang geleden dat de Europese Commissie nog zo verdeeld is over een Europees wetsvoorstel. De Commissie, die normaal bij consensus beslissingen neemt, houdt vandaag zelfs een stemming over de quota. Dat is een primeur sinds het aantreden van José Manuel Barroso als commissievoorzitter in 2004.

Volgens de Britse zakenkrant Financial Times kanten minstens 11 van de 27 commissarissen - in hoofdzaak van liberale strekking - zich tegen het voorstel van Reding. Er zouden slechts 8 leden van de commissie van plan zijn voor het voorstel van de Luxemburgse christendemocrate te stemmen. De 7 anderen zouden zich onthouden of tegen stemmen. "De Commissie is totaal verdeeld", zegt een EU-insider in de Financial Times. "Er zijn wettelijke problemen, discussie over de manier waarop het plan uitgeschreven is en ideologische tweespalt."

Paradoxaal genoeg zijn de meeste vrouwelijke commissarissen tegen het plan van Viviane Reding, terwijl een pak mannen voor zijn. Catherine Ashton (buitenlands beleid), Neelie Kroes (telecom), Connie Hedegaard (milieu), Maire Geoghegan-Quinn (innovatie) en Cecilia Malmström (binnenlandse zaken) zitten het kamp van neenstemmers. Terwijl Olli Rehn (economie en financiën), Michel Barnier (interne markt), Antonio Tajani (industrie) en Laszlo Andor (sociale zaken) bij de voorstanders worden gerekend. Hoe Karel De Gucht (Open Vld) zal stemmen over het onderwerp is niet bekend. De Belgische eurocommissaris weigerde commentaar. "Ik vrees dat hij gaat tegenstemmen", zegt europarlementslid Kathleen Van Brempt (sp.a), die achter het voorstel staat.

Positieve discriminatie moet ervoor zorgen dat vrouwen tegen 2020 40 procent van de zitjes in de top van ondernemingen bekleden. Momenteel is slechts een op de zeven (13,7 procent) van de bestuursleden een vrouw.

De meeste eurocommissarissen zijn het erover eens dat er iets moet gebeuren aan de ondervertegenwoordiging van vrouwen in bestuursraden. De tegenstanders van het plan van Reding vinden echter dat de lidstaten zelf maatregelen moeten nemen en dat Brussel zich met dergelijke kwesties niet te moeien heeft.

Bedrijven die in 2020 onvoldoende vrouwen in hun raad van bestuur hebben, zouden op stevige financiële sancties kunnen rekenen. In een eerste versie van het plan werd gewag gemaakt van boetes of een verbod om deel te nemen aan openbare aanbestedingen. Die specifieke maatregelen zouden er intussen uitgehaald zijn. Sancties zouden overgelaten worden aan de nationale overheden.

Niet alleen de Europese Commissie is hopeloos verdeeld over het onderwerp ook. Ook een pak lidstaten zijn tegen Redings voorstel gekant, met name Duitsland, Zweden, Groot-Brittannië, Nederland, Malta, Tsjechië, Hongarije, Bulgarije, Letland, Estland en Litouwen. België is samen met onder meer Frankrijk, Oostenrijk en Italië voor.

In het Europees Parlement in Straatsburg greep een aantal parlementairen de benoemingsprocedure van de Luxemburgse centrale bankier Yves Mersch in de directie van de Europese Centrale Bank aan om ertegen te protesteren dat die ECB een echt mannenbastion is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234