Dinsdag 15/10/2019

Vrouwen zijn het aantrekkelijkst in de lente

BRUSSEL l Schommelingen in de testosteronspiegel bij vrouwen zorgen ervoor dat hun verhouding heupen-taille verandert naargelang het seizoen. In het voorjaar is die verhouding het best en zijn de vrouwen het aantrekkelijkst. In de herfst zijn hun vrouwelijke rondingen dan weer minder aanwezig.

Door Stephen Rosé

Vrouwen die nog snel een man willen verleiden door hun lichaam in de strijd te gooien, stellen hun plannen best niet te lang meer uit. Op dit moment zijn ze op hun mooist. Binnenkort is de lente voorbij, dan worden hun vormen opnieuw minder vrouwelijk en zullen ze andere dingen moeten gebruiken om mannen te bekoren.

Dat hebben wetenschappers van de Simon Fraser University in het Canadese Burnaby vastgesteld bij onderzoek van het speeksel van 220 vrouwen en 127 mannen. De resultaten staan te lezen in het vakblad Psychoneuroendocrinology.

De oorzaak van dat alles is, ironisch genoeg, het mannelijke hormoon testosteron. Ook bij vrouwen is dat hormoon, zij het in mindere mate dan het vrouwelijke hormoon oestrogeen, aanwezig. Na onderzoek van het speeksel op de aanwezigheid van testosteron stelden de wetenschappers vast dat de testosteronspiegel schommelt naargelang het seizoen. Vrouwen hebben beduidend meer mannelijke hormonen in de herfst dan in de lente. Ook bij de onderzochte mannen werden gelijkaardige schommelingen vastgesteld.

Maar in tegenstelling tot voor mannen hebben die schommelingen voor vrouwen esthetische gevolgen. Die veranderende testosteronspiegel zorgt er immers voor dat de verhouding heupen-taille verschilt naargelang het herfst, winter, lente of zomer is. Een seizoensgebonden verandering dus, en dat heeft gevolgen voor de natuurlijke aantrekkelijkheid van de vrouw.

Het Canadese onderzoek leert dat de vrouwelijke heupen het breedst zijn en de vrouwelijke taille het smalst is in de lente. Naarmate de zomer nadert, wordt het onderscheid tussen die twee steeds kleiner. Heupen en taille worden langzaam maar zeker even breed doordat het vet dat zich tijdens de lente nog in de (brede) heupen ophoopt, begint op te klimmen naar de (smalle) taille. Tegen de herfst zou dat proces zijn hoogtepunt bereiken en zijn de typisch vrouwelijke contouren ietwat veranderd.

Maar wat heeft dat alles nu te maken met de aantrekkelijkheid van de vrouw, die als gevolg daarvan groter dan wel kleiner wordt? Eerdere onderzoeken toonden aan dat bij het bepalen of een vrouw aantrekkelijk is of niet de verhouding tussen haar heupen en haar taille een belangrijke rol speelt. Vrouwen met brede heupen en een smalle taille, dus een groot onderscheid, worden attractiever bevonden dan vrouwen bij wie heupen en taille even breed zijn. Immers, hoe ronder de vrouwelijke vormen, hoe gezonder en vruchtbaarder een vrouw is in de ogen van de man en dus ook hoe aantrekkelijker. En wanneer is dat het geval en zijn vrouwen op hun mooist? In de lente, zo blijkt.

De onderzoekers betwijfelen echter of dergelijke figuurveranderingen uitgesproken genoeg zijn om op te vallen. Vermoedelijk worden ze hoogstens onbewust waargenomen.

Of de seizoensgebonden schommelingen van het testosteron ook andere lichaamskenmerken van de vrouw of zelfs van de man beïnvloeden, moet verder onderzoek uitmaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234