Zondag 07/03/2021

'Vrouwen willen te veel behagen'

In april vorig jaar wijzigde jongerenzender Studio Brussel drastisch zijn koers. Bij de vernieuwingsgolf is er niet over één nacht ijs gegaan. Ook na meer dan een jaar blijft Studio Brussel-baas Jan Hautekiet het programmaschema, al dan niet noodgedwongen, verder fijntunen. Deze lente kwam er alvast een heel ander stemgeluid met twee nieuwe presentatoren: Roos Van Acker en Christophe Lambrecht. Van Acker, pas drieëntwintig, zangeres van het succesvolle Eden en gezicht van muziek-tv-zender TMF, praat iedere werkdag behalve woensdag de namiddag vol.

Niet alleen Studio Brussel blijft op zoek naar de verfijning van zijn stijl. Ook de kersverse dj Roos Van Acker tast haar mogelijkheden af. "Het radiowerk bevalt me zeer goed, maar ik moet toegeven dat ik het een beetje onderschat heb. Ik dacht dat radio maken gewoon wat plaatjes aan mekaar kletsen was. Maar het is echt wel veel moeilijker", vindt Roos Van Acker. "Zo beweeg ik constant wanneer ik praat. En dan denkt de technicus dat ik een signaal probeer te geven en start hij een nieuw nummer, wat eigenlijk nog niet de bedoeling was. Ik moet nog wat meer wennen, mijn eigen stijl vinden."

Sommigen vinden dat u meer op Radio Donna zou passen dan op Studio Brussel.

Roos Van Acker: "Ik denk dat veel mensen dat vinden omdat ik bij TMF op het scherm te zien ben. Als ik dat niet gedaan had, dan zou men dat waarschijnlijk niet zeggen. Typisch het publiek van Studio Brussel: die hebben oogkleppen op. Pas op, ik had het vroeger ook. Ik ben voor TMF gaan werken en zei: 'Gôh, ik wil de Vengaboys niet aankondigen, ik krijg dat niet over mijn lippen.' Maar op termijn verdwijnen de Vengaboys wel en ik ben er nog steeds. Ik vind dat we met Studio Brussel veel meer moeten evolueren naar een lossere sfeer. Als je Studio Brussel vergelijkt met het Nederlandse 3FM, dan zijn we te intellectueel en te stijf. 3FM is spontane radio en ik zou daar ook graag naartoe willen. Gewoon kletsen; niet overdreven, want daarin gaat 3FM iets te ver."

Wat is er dan zo leuk aan het vroegere Hilversum 3?

"Bij 3FM vind ik de interactie heel leuk. Maar Nederlanders kletsen natuurlijk wel gemakkelijker dan Vlamingen. Wanneer wij zoiets zouden toepassen, zou het niet zo overdreven druk zijn. Het evenwicht zou door de beperktheid van de Vlamingen hersteld zijn. Ik geef een stom, ietwat vunzig voorbeeld: een nieuwe dj had een uitzending 's nachts op 3FM en zegt tegen de luisteraars 'als ik nu een hoer laat komen en ik laat me hier op uitzending pijpen'. Het is grof en hij heeft het gedaan, maar dan blijf je toch luisteren! Al zou dit nu niet kunnen op Studio Brussel, het zou toch wel leuk zijn om zulke dingen te doen."

Laten we Chris Dusauchoit vooral niet op ideeën brengen. Intussen probeert het vernieuwde Studio Brussel zo'n beetje alle alternatieve genres te verenigen, terwijl de vroegere StuBru zeer hip was bij de alternatieve rockscene. Kunt u zich aansluiten bij die nieuwe wending?

"Ik was vroeger een enorme Studio Brussel-fan en ben dat wat verloren sinds twee jaar. Je voelde dat de zender op een bepaald moment aan het zoeken was. Ik denk dat we nu terug gaan keren omdat er nieuwe mensen zijn bijgekomen. Er wordt rekening gehouden met wat zij willen veranderen."

Wordt Studio Brussel dan niet steeds meer een marginale zender?

"Het is spijtig dat het aantal luisteraars daalt, maar dat zal beteren. In september zijn we van plan om een aantal veranderingen door te voeren. Ik kan er nog niet veel over zeggen, maar ik denk dat het er alleen maar kan op verbeteren."

U bent als de bekende zangeres van Eden bij TMF en bij Studio Brussel tot radio-en televisiemens gebombardeerd. Moet radio niet meer een passie zijn?

"Veel luisteraars nemen mij dat kwalijk, denk ik. Ik veronderstel dat sommigen toch wel denken: 'Die Roos Van Acker komt hier even een grote Studio Brussel-stem als Lieven Van Gils vervangen omdat ze bij TMF zit en zingt bij Eden.' Ik begrijp die reacties absoluut, maar ik ben blij dat ik de kans gekregen heb om mijn droom waar te maken. Ik voel mijzelf daarom absoluut niet meer dan iemand anders, want ik zit hier bij Studio Brussel met zo'n hartje. Ik doe echt mijn best. Ik zou ook niet enthousiast op de radio kunnen overkomen als ik het niet echt was. Maar ik heb nu nog een beetje te veel zenuwen om echt mijn ding te doen."

Met Eden koesteren jullie internationale ambities. Zal u alles kunnen blijven combineren?

"Met Eden zijn we aan de derde cd aan het werken. Ik heb altijd gedacht dat het te combineren viel, maar het wordt nu wel lastig. Ik heb dringend vakantie nodig. Ik doe mijn radiowerk, mijn tv-werk en zingen bij Eden alle drie even graag, maar zou ergens moeten minderen. Dat besef ik. Weekdagen voor Studio Brussel, in het weekend optreden, zondag opnemen voor TMF... Je hoort mij niet klagen en ik probeer het nu nog allemaal te doen, maar het is erg moeilijk."

Wat zou er dan als eerste sneuvelen?

"Dat weet ik nog niet, dat is nu net het moeilijke. Ik moet alleszins iets minderen, maar wat... Ik beschouw TMF en Studio Brussel als mijn werk en Eden nog altijd als een hobby. Ik denk dat als er iets zou moeten minderen, het Eden zou zijn. Maar dan zou ik alleszins enkel nog grote optredens doen, in de mate dat we die kunnen krijgen, de cd promoten en veel minder twee keer per weekend optreden. Dat kan niet meer."

Wat vinden de groepsleden van Eden daarvan?

"Zij hebben er veel moeite mee. Ze repeteren zeer veel in de week en ik kan er nooit bij zijn... Ze vinden dat ik te veel werk en dat de groep er een beetje onder lijdt, maar ik sta er zeker nog 100 procent achter. Ik zeg ook niet dat ik ermee ga stoppen."

Het lijkt wel alsof u daarnaast nog nauwelijks tijd hebt voor een privé-leven. Al bent u daarover in uw radioprogramma's behoorlijk openhartig. "Op radio doe ik onnozel. Maar het gaat eigenlijk niet over mijn persoonlijk leven. Ik maak grapjes, zoals wanneer ik pas gestopt was met roken. Dat zijn dingen die ik graag vertel op radio, da's leuk. Dan vraag ik in mijn programma tips en vervolgens zegt er een luisteraar dat ik eigenlijk 'kinderen zou moeten kopen'. Maar aangezien ik geen lief heb, doe ik dan een oproep om te zien of er iemand geïnteresseerd is om de vader van mijn kinderen te worden. Da's leuk. Dat is interactie met de luisteraars. Maar daarom meen ik dat nog niet. Het is als grap bedoeld. Mijn privé-leven gaat niemand aan. Ik zal nooit in Story staan met mijn nieuw lief. Maar zeggen dat ik gestopt ben met roken en dat ik zweetvoeten heb, da's grappig."

In hoeverre vindt u dat het feit dat u jong en aantrekkelijk bent uw werk bepaalt?

"Als je radio vergelijkt met televisie, vind ik dat vrouwen op televisie altijd mooi willen zijn. Op radio hebben ze dat niet, waarschijnlijk omdat radio niks te maken heeft met het uiterlijk. Ik mis vrouwen op televisie die echt grappig kunnen zijn. Zoek zelf maar eens een vrouw die onnozel doet op televisie. Eén kan ik opnoemen: Els De Schepper... en Truus Druyts, maar da's misschien geen goed voorbeeld omdat ze lesbisch is. Truus Druyts wil niet behagen omdat ze op vrouwen valt. Andere vrouwen willen te veel behagen. Ik mis op televisie echt een vrouw met pit."

Maar u hebt toch ooit voor P-magazine geposeerd. Is dat niet willen behagen?

"Da's al heel lang geleden. Ik was nog jong. Maar ik heb nooit op de cover gestaan. Ze hebben me nu opnieuw gevraagd, maar ik heb geweigerd. Ik zal nooit meer iets doen, zeker nu niet meer, om de aandacht te krijgen en wil ook niets meer tegen mijn zin doen. Het heeft geen zin om iemand anders te zijn dan wie je bent. P-magazine is een mannenblad en absoluut mijn stijl niet. Ik heb er niks tegen, maar ik ben niet iemand die erin moet staan." An Bruyninckx

Roos Van Acker,

Studio Brussel 14.00 en TMF 16.00

'Studio Brussel is te intellectueel en te stijf. Ik wil meer naar de spontane radio van 3FM'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234