Donderdag 28/05/2020

Vrouwen moeten de wereld redden

De rol van de vrouw wordt steeds belangrijker bij het creëren van een gezondere wereld. Dat blijkt uit het jaarrapport over populatie en milieu van het Bevolkings Fonds van de Verenigde Naties (UNFPA). Het verslag toont aan dat de aarde onvoldoende reserves heeft om de steeds groter wordende wereldbevolking te bevoorraden. Maar er is een oplossing. 'Uit ervaring blijkt dat opgeleide vrouwen die hun rechten kennen, opteren voor een kleiner aantal kinderen', zegt Abudakaz Dungus, woordvoerder van het UNFPA aan De Morgen.

Brussel / Eigen berichtgeving

Veronique Verlinden

Het jaarrapport van de UNFPA ging over de vraag hoe we het welzijn van een toenemende wereldbevolking kunnen garanderen zonder de natuur schade te berokkenen. Op dit moment is de toestand desastreus. Wereldwijd wordt jaarlijks 54 procent van het zuivere water opgebruikt. Tegen 2025 zou dat cijfer door de bevolkingsgroei oplopen tot minstens 70 procent. In sommige steden van Latijns-Amerika en Zuid-Azië daalt het waterpeil met een meter per jaar. Meer dan een miljard mensen hebben geen toegang tot zuiver water. Ook de voedselproductie kan de bevolkingstoename niet volgen. Achthonderd miljoen mensen zijn ondervoed. De wereld zal tegen 2025 de voedselproductie moeten verdubbelen om aan de noden te kunnen voldoen.

Ondertussen warmt de aarde verder op. Het rapport waarschuwt dat klimaatsveranderingen zullen leiden tot overvloedige overstromingen en gronderosie in landbouwzones. Het laatste tropische woud zou tegen 2050 van de aardbol verdwenen zijn. Nu al zijn er 25 miljoen zogenaamde milieuvluchtelingen. En dat aantal zal enkel nog toenemen.

De groeiende wereldbevolking is de belangrijkste oorzaak van de milieupollutie. Maar volgens de VN zal het geboortecijfer reduceren wanneer minder ontwikkelde landen meer aandacht schenken aan de vrouwenrechten. "Alle vrouwen zouden bijvoorbeeld onderwijs moeten volgen, want opgeleide vrouwen kiezen minder voor kinderen", zegt Dungus. "Zij zien onder andere in dat een te grote kroost een negatieve invloed op hun gezondheid heeft. Het lichaam kan te veel zwangerschappen niet aan. In gebieden waar vrouwen meer rechten kregen, daalde het geboortecijfer van gemiddeld zes naar drie kinderen."

De nood is alvast hoog. Verwacht wordt dat in vijftig jaar tijd de bevolking nog zal verdubbelen. En die toename speelt zich volledig in het arme deel van de wereld af. Het VN-rapport rekende uit dat de inwoners van de 49 minst ontwikkelde landen zal verdriedubbelen. Maar koppels moeten uiteindelijk zelf kunnen beslissen hoeveel kinderen ze wensen. "De VN zal nooit opteren voor een geboortebeperkingpolitiek zoals in China. De familieplanning moet vrijwillig gebeuren."

Het is nu aan de regeringen van de ontwikkelingslanden om de volgende stap te zetten: "In de eerste plaats moeten ze de internationale verdragen van de VN ratificeren", meent Dungus. "Vooral een goedkeuring van de akkoorden van Caïro, waar de VN een link legde tussen milieubescherming en mensenrechten, zou ons al enorm op weg helpen naar een betere wereld."

"Bovendien zouden de landen moeten investeren in het verbeteren van de situatie van vrouwen, want - en hier citeer ik secretaris-generaal Kofi Anan - investeren in vrouwen is de beste investering die een land kan doen. Ten slotte zouden de landen hun bevolking moeten aanmoedigen om op een milieubewuste manier met de natuurlijke rijkdommen om te springen." Alleen kan de vicieuze cirkel doorbroken worden.

'Een goedkeuring van de akkoorden van Caïro,

waar de VN een link legde tussen milieubescherming en mensenrechten, zou al enorm helpen'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234