Donderdag 19/05/2022

Gendergelijkheid

Vrouwen lijden hardst onder besparingen

null Beeld BELGA
Beeld BELGA

De federale regering negeert haar eigen wettelijke verplichting om maatregelen te toetsen aan de impact op genderongelijkheid. Zo dreigen heel wat vrouwen in de armoede verzeild te geraken, vrezen vrouwenorganisaties aan de vooravond van Vrouwendag.

FREDERIK DESCAMPS

Morgen organiseert het Vrouwen Overleg Komitee naar aanleiding van Vrouwendag een studiedag over vrouwen en armoede. Vrouwen lopen immers nog altijd meer risico dan mannen om in de armoede te belanden. De meerderheid van leefloontrekkers is vrouw (57 procent), ze hangen meer af van het loon van hun man dan omgekeerd, en doordat ze minder voltijds werken zijn ze extra kwestbaar.

"En we houden ons hart vast voor de komende jaren als we zien wat de nieuwe regering van plan is", zucht Sofie De Graeve van het Komitee "Neem nu de inkomensgarantie-uitkering, een broodnodige aanvulling voor zij die enkel deeltijds kunnen werken. Men wil die na twee jaar fel kortwieken. Maar bijna 80 procent van de 52.000 personen die er vandaag van genieten, is vrouw. Dat is dus een maatregel die vrouwen onevenredig treft en zo zijn er wel meer."

Dode letter

Toch bestaat er al meer dan zeven jaar een wet die de regering verplicht om bij elke relevante maatregel na te gaan of het een geslacht niet specifiek benadeelt, de zogenaamde 'gendertest'. Daarnaast moet de overheid bij de opmaak van elke begroting nagaan wat de impact is op de gelijkheid tussen man en vrouw. Jaarlijkse rapporten en evaluaties door elke minister en overheid horen bij dat proces, ook wel gender mainstreaming genoemd.

"Alleen blijft die wet dode letter", weet genderexperte Petra Meier van de Universiteit Antwerpen. "Uiteraard kun je niet alles perfect berekenen, maar landen zoals Nederland, Noorwegen en Zweden nemen hierin al jaren het voortouw. Het kan dus, alleen is geen enkele regering sinds 2007 er hier in geslaagd om te voldoen aan die verplichting. Zolang er ook geen echte sancties aan verbonden zijn, zal dat ook niet meteen veranderen"

In een open brief in september gericht aan de toen nog toekomstige regering waarschuwden het Steunpunt ter bestrijding van Armoede en het Instituut voor de Gelijkheid van Vrouwen en Mannen al voor de grotere impact op vrouwen van een aantal geplande hervormingen. De open brief vond toen amper gehoor bij de onderhandelaars.

Op tafel kloppen

De regering engageert zich nochtans om "de genderdimensie te integreren in elk beleidsdomein, zodat bestaande ongelijkheden worden weggewerkt en het overheidsbeleid geen ongelijkheden tussen vrouwen en mannen cree¿ert of versterkt", zo staat te lezen in het regeerakkoord.

"En het staat ook nog eens explciet in mijn beleidsnota, die binnenkort naar het parlement vertrekt", weet staatssecretaris voor Gelijke Kansen Elke Sleurs (N-VA). "Gender mainstreaming nemen we echt serieus. Niet dat ik alle maatregelen die men beslist heeft zal kunnen terugschroeven, maar ik zal zeker en vast op tafel kloppen de komende maanden. Let wel, het kan natuurlijk ook niet de bedoeling zijn dat er niets meer beslist wordt omdat we van alles de genderimpact uitgebreid gaan bestuderen. We zullen daar ergens een middenweg moeten vinden."

"Ik ben blij dat de staatssecretaris op tafel zal kloppen, ook al maak me ik weinig illusies over wat er al beslist is", aldus De Graeve. "Maar het is helemaal niet zo dat je door consequent de genderimpact na te gaan, niets meer kunt beslissen. Gender mainstreaming leidt tot betere beslissingen en minder werk achteraf, omdat je de zaken niet moet recht trekken eenmaal ze beslist zijn."

undefined

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234