Donderdag 06/05/2021

Vrouwen kiezen voor Hillary. Als ze al wat ouder zijn toch

Hillary Clintons campagne speelt feministische boegbeelden uit om jonge vrouwen terug te winnen van rivaal Bernie Sanders. Met een gender- én generatiekloof tot gevolg. En dat zal zich laten voelen op de primary's in New Hampshire. maarten rabaey

"Wij kunnen vertellen hoe we de ladder beklommen. Jongere vrouwen denken dat daarmee de kous af is. De strijd is níét voorbij. Er is een speciaal plekje in de hel voor vrouwen die elkaar niet helpen!" Gewezen VS-minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright (78) richtte zich afgelopen zaterdag tijdens een campagnebijeenkomst van Hillary Clinton (68) op een opvallende manier tot de vrouwen die vandaag tijdens de voorverkiezingen in New Hampshire zouden durven kiezen voor haar Democratische rivaal Bernie Sanders (74).

Daags voordien was de beroemde feministe Gloria Steinem (81) tijdens de talkshow van Bill Maher nog een stapje verder gegaan. "Als je jong bent, denk je: 'waar zijn de jongens?' De jongens zijn bij Bernie", verklaarde ze de reden waarom jonge vrouwen meer op meetings van Sanders te zien zijn.

'Schaam jullie!'

Beide kwinkslagen misten hun doel volledig. Op sociale media werden de uitspraken afgebrand. "Steinem en Albright, schaam jullie om te suggereren dat wij als vrouwen voor een kandidaat zouden moeten stemmen, enkel omdat ze vrouw is", schreef Zoe Trimboli, een 23-jarige feministe die Sanders steunt, op Facebook. "Mij te schande maken is niet de manier om mijn stem te winnen."

Een lawine van gelijkaardige commentaren dwong Steinem tot excuses. "Ik wou niet het verwijt maken dat jonge vrouwen niet ernstig met politiek bezig zijn", schreef ze. Het waren verontschuldigingen die "te laat" kwamen voor 'dissident feministe' Camille Paglia, die nu openlijk Sanders steunt. "Hillary's campagne is wanhopig omdat haar percentages dalen," zei ze, "en dus haalde ze(met Albright en Steinem, MR)het zwaar geschut boven".

De controverse brengt een dilemma naar voren dat bij veel Democratische vrouwen speelt in deze verkiezingsstrijd: moet je als vrouw op Hillary stemmen, zoals Albright aangaf, omdat dit een unieke kans is om voor het eerst een presidente te verkiezen in het Witte Huis?

"Hopelijk stemmen Amerikaanse vrouwen niet enkel voor haar 'omdat ze een vrouw is', maar omdat ze haar een vrouw vinden met de juiste politieke standpunten", zegt de Amerikaanse hoogleraar Allison Woodward (VUB), codirecteur van het Brusselse Center for Gender Studies and Diversity Research, die in de controverse "vooral een generatiekloof, eerder dan een genderkloof" ontwaart.

"Vrouwen van veertig en ouder, bij wie Hillary wel populair is, hebben haar gekend over een lange periode waarin ze mandaten bekleedde en bruggen sloeg voor de vrouwen in politiek." Zij zien Hillary als evidente keuze voor het presidentschap, ook om de positie van de vrouw in het beleid te verbeteren - een noodzaak die volgens Woodward onderbelicht blijft. "Zelfs vandaag telt de Senaat in de VS een van de laagste percentages vrouwen onder volksvertegenwoordigingen in de wereld."

Jonge Democratische vrouwen die voor het eerst bezig zijn met politiek daarentegen, liggen van dit institutioneel onrecht niet wakker. Wel van debread & butter-thema's waar Sanders het meer over heeft dan zij. Zij vinden Hillary's geslacht ook ondergeschikt aan haar politiek resumé, waartegen ze zich afzetten. "Zij zien haar niet als een vrouw onder hen, wel als het lid van een dynastie."

Volgens Lisa De Bode, Belgisch genderexperte en Al Jazeera-correspondente in New York, overstijgt de discussie daarom de Democratische partijpolitiek. Ze legt een sociologische breuklijn bloot tussen andere generaties Amerikaanse vrouwen. "De ophef over Steinem en Albrights uitspraken is geen alleenstaand incident. Dit is een conflict dat al langer in de maak is, tussen de oudere en jongere generatie feministen. Het is een cruciaal debat dat in de campagne zal blijven spelen."

De jonge generatie feministen oordeelt volgens De Bode dat de oudere generatie - waartoe Steinem , Albright en Clinton behoren - niet inclusief genoeg zijn geweest. De Bode: "Ze waren te veel bezig met de bekommernissen van de blanke middenklasse. Clinton komt weliswaar op voor jongeren, minderheden en armen, maar uiteindelijk blijft de perceptie dat ze iemand is van het oude establishment, die alles kreeg omdat ze deel uitmaakt van een familie.

"Sanders daarentegen zet bijvoorbeeld het minimumloon op de agenda, een belangrijk thema voor jonge feministen omdat veel vrouwen nu wisselende inkomens hebben door onzeker parttimewerk. Ironisch is het wel, dat jonge feministen gaan kijken naar een oude blanke man als Sanders om genderthema's aan te kaarten."

Leren van Obama

De vraag voor Hillary is nu hoe ze daar in de campagne op inspeelt. Misschien kan ze leren van huidig president Obama, die als kandidaat het gevoelige rassenthema slim uit de weg bleef gaan tot hij in maart 2008 alles bundelde in één overweldigende speech?

De Bode denkt dat Hillary de luxe niet heeft om het generationeel genderdebat uit de weg te gaan. "Al sinds de belangrijke VN-vrouwenrechtenconventie van Peking(in 1995, MR)steekt ze haar nek uit voor gendergelijkheid. Het zou vreemd zijn als ze dit engagement zou wegstoppen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234