Donderdag 20/02/2020

DMRoadUSA

Vrouwen in Dollywood: "Willen wij Trump echt als rolmodel?"

Jayna Wallach en Hattie Graze Peze: "Ofwel klimt het land dinsdag inzake vrouwenrechten naar een hoger niveau, ofwel gaan we vijftig jaar achteruit."Beeld Jef Boes / Tim Coppens

Dollywood, het pretpark van de wereldberoemde zangeres Dolly Parton, is een belangrijke reddingsboei voor het achtergestelde Tennessee. Jaarlijks passeren hier 2,5 miljoen Amerikanen uit alle hoeken van het land. Een goede plaats om vrouwelijke bezoekers te vragen naar het belang van vrouwenrechten in deze presidentiële race vol machopraat en seksschandalen.

Jayna Wallach en Hattie Grace Peze, ondernemers New York City

"Als Trump wint, vraag ik een Canadees paspoort aan"
Jayna: "Met Hillary breekt er een nieuwe tijd aan voor vrouwen in dit land. Ze heeft moeten knokken om te geraken waar ze staat en daar kunnen miljoenen andere vrouwen van profiteren. Hillary heeft de deur geopend, nu kunnen andere vrouwen erdoor. Ik vind het dezer dagen hartverwarmend om via de media naar verhalen te luisteren van oudere vrouwen die jong waren in een tijd dat ze gediscrimineerd en gekleineerd werden. Wij vinden het vanzelfsprekend dat we dinsdag kunnen gaan stemmen, maar we mogen niet vergeten dat andere vrouwen daarvoor hebben moeten vechten. Ja, dat maakt me emotioneel."

Hattie: "Het contrast is enorm. Aan de ene kant heb je een vrouwelijke kandidate die misschien niet perfect is, maar hard werkt om stereotypen te doorbreken. En daartegenover heb je Trump, die alle vrouwen terug in het verleden wil duwen. Verontrustend, zeker als je weet dat die twee in de peilingen opnieuw nek aan nek liggen. Dat toont aan hoe verdeeld dit land is. We voelen ons allebei bijzonder ongemakkelijk bij die situatie. Ofwel klimt het land dinsdag inzake vrouwenrechten naar een hoger niveau, ofwel gaan we vijftig jaar achteruit. Ik wou dat het al 9 november was en dat Hillary gewonnen had. En als Trump wint? Dan vraag ik een Canadees paspoort aan, ik meen het."

Herlees de andere afleveringen uit onze road trip op demorgen.be/roadtrip2016

Jayna: "Wat me stoort, is dat velen zeggen dat Hillary Clinton alles te danken heeft aan haar man Bill. Nonsens. Het is niet omdat je ooit first lady was, dat je het presidentschap zomaar krijgt aangeboden. Mogen vrouwen van succesvolle mannen geen succes hebben? Misschien heeft Bill wel alles aan Hillary te danken."

Hattie: "Ik geef wel toe dat ik veel emotioneler was bij de verkiezing van Barack Obama als eerste Afro-Amerikaanse president. Amerikaanse vrouwen hebben al een hele weg afgelegd voor gelijkberechtiging, Afro-Amerikanen staan momenteel nog veel verder van huis. Maar eigenlijk zou ik deze verkiezingen op nog een andere manier als historisch willen omschrijven. De grote vraag is niet zozeer of we voor het eerst misschien een vrouw als president krijgen, de grote vraag is dat we misschien een president als Trump krijgen. En weet je wat ik ook heel erg vind? Dat we met Trump een president zouden krijgen die allerminst als rolmodel kan dienen voor de Amerikaanse man. Want zeg nu zelf: als jij je zoon goed wil opvoeden, dan wil je toch niet dat hij zich spiegelt aan een president die zijn handen niet thuis kan houden."

Jayna: "Weet je, wij zijn van New York en we hebben net een week met mensen van Tennessee gewerkt, onder wie een aantal zeer mondige Trump-supporters. In het begin waren ze ons voortdurend aan het uitdagen, maar gaandeweg merkten we dat we heel veel met elkaar gemeen hebben. Toen we vertrokken, kregen we van iedereen een omhelzing. Zo ontroerend. We zijn allemaal Amerikanen, we mogen ons niet laten verscheuren. Deze verkiezingen draaien niet enkel om vrouwenrechten. Deze keer gaat het over alles en iedereen."

Charity Rochford, HR-manager Virginia

"Hillary is geen ideale vrouwelijke kandidaat"

Charity: "Dankzij de kandidatuur van Hillary Clinton staan vrouwen voor het eerst centraal in de presidentiële campagne. Maar ik moet eerlijk toegeven dat ik niet onder de indruk ben van Clinton. Ja, dit is een belangrijk moment voor Amerikaanse vrouwen, maar het signaal had nog veel krachtiger geweest als we een ideale vrouwelijke presidentskandidaat hadden gehad. Ik bedoel: zij is de vorige first lady en kampt met dat e-mailschandaal.

Charity Rochford: "Ik til zwaar aan het feit dat tijdens deze campagne vaak denigrerend werd gesproken over vrouwen."Beeld Jef Boes / Tim Coppens

"Misschien is het net daarom dat ik als vrouw geen emoties ervaar bij de kandidatuur van Clinton. Wel til ik zwaar aan het feit dat tijdens deze campagne vaak denigrerend werd gesproken over vrouwen. Dat was erg teleurstellend en ik vond het bovendien bijzonder ouderwets. Want het seksistische taalgebruik dat de debatten overschaduwde, is helemaal niet representatief voor de huidige Amerikaanse samenleving. In mijn leven ervaar ik geen discriminatie: niet in mijn relatie en ook niet op de werkvloer. Ik voel mij als vrouw erg comfortabel in mijn werkomgeving. Mijn mannelijke collega's zouden er niet aan denken om zich als Donald Trump te gedragen. Dat zou niet aanvaard worden."

Julie Fox-Hoston, lerares geschiedenis North-Carolina

"De ergste macho uit de VS- geschiedenis"

Julie: "Ik ben al via het early voting-systeem gaan stemmen, en heb voor Hillary gekozen. Ja, ik geef toe dat het een emotioneel moment was om als vrouw voor de allereerste keer op een vrouwelijke presidentskandidaat te mogen stemmen. Maar dat is niet de enige reden waarom ik voor Clinton ben. Ik vind haar meer ervaren dan Trump, en haar politieke stijl is veel beschaafder en respectvoller.

Julie Fox-Hoston: "Ik vind Clinton meer ervaren dan Trump, en haar politieke stijl is veel beschaafder en respectvoller."Beeld Jef Boes / Tim Coppens

"Dat neemt niet weg dat er tijdens deze campagne veel momenten zijn geweest dat ik me als vrouw gekwetst voelde. Kan ook niet anders als je ziet wat Trump zich allemaal denkt te kunnen permitteren. Hij is voor mij werkelijk de verschrikkelijkste macho uit de moderne Amerikaanse geschiedenis en het is niet makkelijk om hierover beleefd en diplomatisch te blijven. Trump heeft er werkelijk alles aan gedaan om vrouwen te demoniseren en naar beneden te halen."

Julie zegt dat ze niet kan begrijpen dat de helft van de kiezers op het punt staat om voor Trump te stemmen en dat onder die fans behoorlijk wat vrouwen zijn. "Ik ben professor geschiedenis. Vrouwen hebben in dit land nog geen honderd jaar stemrecht. Ik vind het belangrijk dat ze dat koesteren, maar stel vast dat de helft van de vrouwen voor een seksistische kandidaat stemt. Dat vind ik een aanfluiting voor al die vrouwen die ooit voor het stemrecht gevochten hebben.

"Ik mag er niet aan denken dat Trump president wordt. Dan dreigt de rol van de vrouw in dit land te stagneren. Alle vooruitgang die we de laatste eeuw inzake vrouwenrechten hebben geboekt, zal dan verloren gaan. Denk je nu echt dat deze übermacho zich ooit nog zal ontpoppen tot een kampioen voor vrouwenrechten en gelijkheid? I don't think so."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234