Zaterdag 16/01/2021

Vrouwen en safari

Inhoud van Hemingways nog te publiceren laatste roman onderwerp van discussie

True at First Light, een tweehonderdduizend woorden tellend, onaf manuscript van Ernest Hemingway, wordt door de Amerikaanse uitgeverij Scribner voor publicatie klaargemaakt. Centraal in het manuscript staan Hemingways band met Afrika en zijn twijfelachtige relaties met vrouwen. Nu is, aldus de New York Times, discussie gerezen omtrent het waarheidsgehalte van delen van het werk.

Hemingways tweede zoon, de zeventigjarige Patrick, bewerkte meer dan veertig jaar na diens dood zijn vaders laatste schrijfsels. Volgens Patrick kan True at First Light niet geheel autobiografisch zijn. Net zoals Green Hills of Africa zijn eerste safari in 1933 als uitgangspunt heeft, gaat Hemingways laatste werk vooral terug op een tweede safari naar Oost-Afrika, twintig jaar later. Die reis ondernam Hemingway met zijn vierde vrouw, Time/Life-correspondente Mary Welsh.

Maar ook zijn zoon Patrick nam aan de safari deel; volgens hem heeft zijn vader stukken van True at First Light verzonnen. Punt van discussie zijn de in het boek beschreven seksuele relatie en het huwelijk van de schrijver met Debba, een 18-jarige vrouw van de Wakamba-stam.

Twee biografieën van Hemingway suggereren dat de relatie met Debba evenwel niet helemaal verzonnen is. In zijn uit 1969 daterende biografie Ernest Hemingway, A Life Story maakt Carlos Baker melding van de relatie. Zo zou Hemingways vrouw Mary bij haar terugkeer uit Nairobi haar man met Debba en andere stamleden in de slaapkamer aangetroffen hebben. Hemingway zou zo hard met zijn gevolg gefeest hebben dat het echtelijke bed was ingezakt.

Aan E.A. Hotchner, een andere Hemingway-biograaf, zou de schrijver bekend hebben "dat toen zijn vrouw in Nairobi was, hij een 18-jarige Wakamba-vrouw trouwde en haar zus adopteerde, een 17-jarige weduwe". Hemingway zou Hotchner in 1954 een brief gestuurd hebben die de relatie beschrijft.

In 1954 begon Hemingway in Cuba te werken aan de lange, door hemzelf als autobiografisch bestempelde roman. Maar hij zou hem niet af krijgen. Hemingways werk werd in 1958 onderbroken door de opnamen van John Sturges' verfilming van The Old Man and the Sea, de roman waar hij de Nobelprijs voor gekregen had. Later, door Fidel Castro's revolutie gedreven, verliet de schrijver Cuba. Het manuscript bleef achter. Vlak voor zijn 62ste verjaardag, in juli 1961, joeg de auteur zich een kogel door het hoofd.

De vraag of de auteur van semi-autobiografische meesterwerken als A Farewell to Arms en The Sun Also Rises vrede zou nemen met een bewerking blijft uiteraard in het midden. Patrick is zich van dat probleem bewust, maar oppert niets aan de oorpronkelijke tekst te hebben veranderd. Toch geeft hij ook toe een aantal herhalingen geschrapt te hebben en het boek zo een andere vorm te hebben gegeven. True at First Light wordt gepubliceerd ter gelegenheid van Hemingways honderdste geboortedag, op 21 juli 1999. (IS)

Ernest Hemingway: waarheidsgehalte van zijn werk blijft omstreden. (Foto RV)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234