Maandag 16/12/2019

sp.a

Vrouwen boven in rode broederstrijd

Beeld belga

Stephanie Van Houtven en Inga Verhaert. Bij de socialisten zijn de kingmakers van de voorzittersverkiezingen Antwerpse vrouwen. Van Houtven, running mate van John Crombez, leeft binnen de ring van de strijdstad. Verhaert, in tandem met Bruno Tobback, woont erbuiten. En dat maakt een wereld van verschil.

Stephanie Van Houtven

Sympathieke outsider

Voor welke sp.a de dames symbool staan, valt samen met de plek waar ze wonen. Intra of extra muros in Antwerpen. Van Houtven woont binnen de muren van de Scheldestad, in Borgerhout.

Dat ze niet uit de klassieke socialistische structuren komt, is haar sterkte én haar zwakte. Het maakt dat ze te boek staat als een jonge vernieuwingskandidate, wat de tegenstanders van het huidige establishment automatisch in haar richting duwt. "Ze is, net zoals John", zegt een parlementslid, "een sympathieke outsider." Het maakt echter ook dat ze buiten haar eigen district weinig mensen kent. "Stephanie ligt goed in haar wingewest, in Borgerhout", zegt een ingewijde. "Maar dat is een dorp. Erbuiten is ze een nobele onbekende."

Even belangrijk is dat Borgerhout geldt als een politiek links experiment. PVDA+, Groen en sp.a besturen er samen het district, waar Van Houtven nu schepen is, en vanaf 2016 districtsburgemeester. Crombez wil deze samenwerking graag kopiëren op het nationale niveau. De mogelijkheid en het nut van een dergelijk progressief front verdeelt sp.a hopeloos.

De Antwerpse socialisten lieten een jaar voor de verkiezingen een extern bureau peilen hoe hun leden over zo'n kartel dachten. Daaruit kwam een opmerkelijk verschil tussen de stad en de rand. De stad zag geen graten in een stevige brug tussen socialisten, groenen en PVDA'ers. "De rand - met de Kempen - bleek een uitgesproken tegenstander van enige kartelvorming", luidt het. "Daar ligt zelfs het samengaan met Spirit nog zwaar op de maag. Een kartel betekent immers minder plaatsen op de lijsten voor de eigen mensen. Als je kiezers verminderen, worden die plaatsen erg gegeerd."

John Crombez en Stephanie Van Houtven. Beeld BELGA

Inga Verhaert

Traditionele socialiste

Net die Kempen, en meer bepaald Kalmthout, vormen de heimat van Verhaert. Zij is al veertien jaar embedded in de partij: gedeputeerde, voorzitter van Zij-kant (de progressieve vrouwenbeweging), organisator van groepsaankopen en voorzitter van sp.a Antwerpen. Die ervaring, in combinatie met haar woonplaats, maken van haar veel meer een traditionele socialiste.

Een intern onderzoek van sp.a toonde na de verkiezingen van 25 mei aan hoe verschillend het electoraat van sp.a is binnen en buiten de ring van Antwerpen. Erbinnen zijn de kiezers , hoger opgeleid en jonger dan erbuiten. Bij die jonge stedelingen scoorde parlementslid Yasmine Kherbache goed, bij de ouderen ex-minister Monica De Coninck. "Van Houtven lijkt dezelfde socialisten aan te spreken als Kherbache", zegt een ingewijde. "Verhaert kun je eerder vergelijken met De Coninck."

In de recente troebelen in Antwerpen rond het ontslag van fractieleidster Yasmine Kherbache komt die tweedeling ook tot uiting. Crombez, en Freya Van den Bossche kozen meteen openlijk de kant van Kherbache, en sleurden zo Van Houtven mee in het lokale conflict. Tobback duidde dan weer in de Antwerpse ruzie Inga Verhaert aan als bemiddelaar, wat ook haar een hoofdrol gaf in de ruzie. Verhaert liet wel al weten dat ze niet per se bemiddelaar wil blijven.

In Antwerpen relativeren de mannen wel het belang van de twee vrouwen in deze broederstrijd. "Met alle respect voor de dames, maar zij kunnen maar een miniem verschil maken," lacht voorzitter en oudgediende Frank Geudens (sp.a). "Uiteindelijk is de keuze voor de mannen, voor John of Bruno, het belangrijkst."

Eind deze week beslissen de Antwerpse sp.a-leden of ze een congres zullen houden over welk voorzittersduo ze openlijk zullen steunen. Of dat congres er komt, is nog niet zeker, ook omdat er onenigheid leeft binnen de partij waar het dan wel zou moeten plaatsvinden. De locatie bepaalt immers wie er zal opdagen en dus stemmen op het 'minicongres', en dat is hier geen detail. Geen enkele socialist durft nu al wedden of Verhaert of Van houtven het zal halen.

Bruno Tobback en Inga Verhaert. Beeld BELGA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234