Woensdag 25/11/2020

Column

Vrouwelijke energie hoeft niet van een vrouw te komen. De grens tussen mannen en vrouwen is niet altijd zo eenduidig

Julie Cafmeyer is columnist.

Hoe je het nu draait of keert, op vele plekken in de wereld is het nog steeds een nadeel om vrouw te zijn. Ook op een Hollywood-set. Aan diegenen die denken ‘oh nee, hier is ze weer’: ja, hier ben ik weer. En nee, we zijn er nog lang niet met al dat gelijkwaardigheidsgedoe.

Geen paniek, jongens! Boodschappen over gendergelijkwaardigheid kunnen ook gebracht worden in een galajurk met een brede, charmante glimlach en de nodige tederheid. Zoals jullie het graag hebben. Dat bewees Michelle Williams onlangs tijdens haar speech op de Emmy Awards.

In die speech bedankt Williams haar bazen dat ze voor een gelijk salaris hebben gezorgd: “Als je een persoon waardeert, krijgt diegene de kracht om haar eigenwaarde te ontdekken. En die kracht wordt omgezet in werk.”

52 cent voor iedere dollar

Michelle geeft heel Hollywood de gouden raad: “De volgende keer dat een vrouw, en dan vooral een zwarte vrouw – zij krijgt 52 cent voor iedere dollar die een witte man krijgt voor dezelfde rol – je vertelt wat ze nodig heeft om haar werk te doen, luister dan. Geloof haar, er komt misschien een dag dat ze je bedankt omdat je haar de kans hebt gegeven te slagen, niet ondanks maar dankzij haar werkomgeving.”

Nu zullen jullie denken: perfect toch? Nee, niet perfect!

Hoe komt het dat een vrouw anno 2019 nog steeds moet bedelen om gelijkwaardigheid bij mannen? En dat ze hen vervolgens nog bedankt?

Misschien omdat er nog steeds wordt gezegd aan vrouwen dat ze zich moeten ‘wapenen’ in een mannenwereld. Het is vanuit die filosofie dat leuzen als ‘de broek dragen’ en ‘je mannetje staan’ worden uitgesproken. Alsof mannen ons de spelregels des levens hebben uitgelegd en wij zo elegant mogelijk ons hierin een weg mogen banen. Met de lach op ons gezicht! Als we goed ons best doen, zullen we het misschien op een dag echt verdienen om gelijkwaardig behandeld te worden.

De sleutel zit er inderdaad in dat vrouwen de vrijheid moeten hebben om een werkomgeving te creëren die zij nodig achten om hun werk te doen op hún manier.

Een niet zo eenduidige grens

Ik heb het hier niet over een tegenbeweging van de vrouw tegenover de man. Een werkomgeving vanuit een vrouwelijke energie kan ook meer kloppen voor mannen. Vrouwelijke energie hoeft ook niet per se van een vrouw te komen. De grens tussen mannen en vrouwen is niet altijd zo eenduidig.

Het gaat dus niet om een ‘gelijkheid’ waarin een vrouw haar prestaties constant moet afmeten aan die van een man. Het gaat om een gelijkwaardigheid waarin een vrouw evenveel kansen krijgt om de spelregels uit te vinden in elke microkosmos denkbaar: op de werkvloer, op een tennisveld, op een filmset, in het huishouden en in bed.

En dat zeg ik met een grote glimlach. Niet in een galajurk. Maar in alle tederheid. Zonder te wachten op toestemming. En zonder een woordje van dank.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234