Zaterdag 20/07/2019

Kasteelmoord

Vrouw van vermoorde Stijn Saelens spreekt voor het eerst: "Laat het proces maar snel starten"

Elisabeth Gyselbrecht. Beeld vrt

Elisabeth Gyselbrecht, de vrouw van de in de 'kasteelmoord' omgebrachte Stijn Saelens, heeft voor het eerst gesproken in de pers. Dat deed ze in 'Terzake'. Gyselbrecht getuigde vooral over hoe zij en haar kinderen de gebeurtenissen een plaats proberen te geven.

Op 31 januari 2012 kwam Elisabeth Gyselbrecht, de vrouw van kasteelheer Stijn Saelens, thuis in Wingene en trof er een bloedspoor en een kogelhuls aan. Van haar man ontbrak toen elk spoor. Twee weken later werd zijn lijk gevonden in een nabijgelegen bos. Onder meer de vader van Elisabeth, André Gyselbrecht, is daarvoor opgepakt.

Saelens' echtgenote heeft de media vier jaar lang gemeden, maar wilde nu voor het eerst getuigen over de voorbije, zware periode. "Het is dankzij mijn familie en vrienden dat ik de kracht heb gehad om verder te gaan", klinkt het. Toch zegt ze blij te zijn dat ze weer is beginnen werken als arts. "Dat gaf mij de kans om te focussen op andere dingen. Ik heb ook veel steun van mijn patiënten gehad."

Toch spreekt ze vaker over haar kinderen dan over zichzelf. "Zij zijn het grootste slachtoffer geweest: zij hebben hun papa verloren. Stilaan zijn ze de draad weer aan het opnemen, dankzij de nodige begeleiding. Mijn oudste zoon gaat binnenkort naar het middelbaar en die heeft het er nog altijd heel moeilijk mee. Mijn jongste zoon is nu bijna zes. Hij was 2 toen zijn papa gestorven is. Dat betekent dat die al bijna heel zijn leven in een periode vol vragen en zorgen leeft."

"Goede waarden en normen"

Over de betrokkenheid van haar vader wil ze geen oordeel vellen, zegt ze. "Maar los van het lopende onderzoek wil ik wel zeggen: mijn broers en ik zijn altijd goed omringd geweest door mijn ouders. Wij hebben heel goede waarde en normen meegekregen van thuis uit. Ik ben geworden wie ik ben dankzij de opvoeding van mij ouders. En ook professioneel heb ik mijn vader altijd ervaren als iemand die altijd klaarstond om anderen te helpen."

Gyselbrecht snakt naar het proces, zo laat ze uitschijnen. "Voor ons is het heel belangrijk dat het proces snel kan komen. Ook voor de kinderen, om het allemaal een plaats te geven." Waarom het zo lang duurt, weet ze niet. "Pas vanaf het proces kunnen we de draad weer oppakken. Ik hoop dat dat snel zal zijn."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden