✦
Vrouw moet geboeid bevallen in Franse cel
undefined
In Frankrijk is een klein schandaal ontstaan nadat bekend geraakte dat een vrouwelijke gevangene met geboeide handen moest bevallen in het ziekenhuis. De vrouw had geweigerd haar kind te krijgen in aanwezigheid van bewakers. Justitieminister Dominique Perben reageerde gisteren verontwaardigd op het nieuws. "Geen enkel reglement rechtvaardigt zo'n behandeling", zei hij.
De feiten dateren van 31 december, maar werden pas deze week bekendgemaakt door de Observatoire International des Prisons (OIP), een onafhankelijke internationale waakhond die de omstandigheden van gevangenissen onderzoekt en als raadgevend orgaan optreedt voor de VN. Het gaat om een vrouwelijke gevangene uit Fleury-Mérogis die in het ziekenhuis van Evry, ten zuidwesten van Parijs moest bevallen. Volgens de OIP werd de gevangene, die mevrouw P. wordt genoemd, voor de keuze gesteld: ofwel bevallen in aanwezigheid van een bewaker ofwel met de handboeien om. "Mevrouw P. heeft toen geweigerd het personeel van de penitentiaire instelling, belast met haar bewaking, aanwezig te laten zijn in de kamer", verklaart een medewerker van OIP aan het persagentschap AFP. "De bewakers hebben haar dan geboeid voordat ze de ziekenkamer verlieten, ondanks protest van het medisch personeel."
De OIP heeft daarop de sociale inspectie en enkele parlementsleden op de hoogte gebracht. "De artsen waren geschokt", verklaarde directrice Marie-Paule Morin van het ziekenhuis aan AFP. Morin voegde daaraan toe dat er regelmatig conflicten waren "tussen het medisch personeel en de manier waarop gevangenen worden geboeid."
Minister Dominique Perben van Justitie heeft na het bericht naar eigen zeggen onmiddellijk aan het bestuur van penitentiaire instellingen gevraagd om instructies te geven aan de gevangenisdirecteurs zodat de vrouwelijke gevangenen in waardigheid konden bevallen. "In de toekomst zal de bewaking van vrouwelijke gevangenen in het ziekenhuis buiten de verloskamer gebeuren", zei hij. Er werd een nieuwe nota opgesteld over de hospitalisatie van gevangenen. Daarin wordt duidelijk gemaakt dat als een arts niet wil dat een zieke geboeid wordt, hij of zij een verklaring moet tekenen waarin de bewaker even wordt ontlast van zijn verantwoordelijkheid. (AE)