Donderdag 30/03/2023

Herfststorm

Vrouw kritiek door vallende stelling in Antwerpen, ook scoutsjongen zwaargewond

null Beeld De Roeck
Beeld De Roeck

Op de Groenplaats in Antwerpen is door de storm een stelling omgevallen. Een 49-jarige Amerikaanse vrouw liep daarbij zware verwondingen op. Zij kreeg een deel van die stelling op zich toen ze voorbij wandelde. In Borsbeek raakte een kind zwaargewond tijdens een scoutsactiviteit, de jongen werd overgebracht naar het universitair ziekenhuis in Antwerpen. Het KMI waarschuwt voor rukwinden van 70 tot 90 km/u, met mogelijk pieken tot 100 km/u. Er geldt code oranje voor het hele land.

Antwerpen

De stelling in Antwerpen stond aan een gebouw ter hoogte van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal. Rond 11.15 uur viel de stelling om, vermoedelijk door het stormweer. "Er liepen op dat ogenblik net mensen voorbij en een dame raakte onder de stelling bedolven. Omstanders haalden haar er onderuit. Ze werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht", zegt politiewoordvoerder Wouter Bruyns. Het slachtoffer is een Amerikaanse vrouw.

Bij de scouts van Borsbeek is een jongen onder een omgewaaide boom terecht gekomen. Hij werd met zware verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Het slachtoffer, een 17-jarige jongen uit Wommelgem, had het scoutslokaal aan het Mertensplein verlaten om compost weg te brengen. Net op dat ogenblik waaide een boom op het terrein omver. De jongen raakte eronder gekneld en moest bevrijd worden. Hij werd zwaargewond naar het ziekenhuis gebracht. Zijn toestand is volgens de politie stabiel.

Ook Turnhout bleef niet gespaard. Daar vielen geen slachtoffers, maar er zijn wel ruim 70 meldingen van schadegevallen. Opvallend was de schade aan de verkeerslichten op het drukste kruispunt van de ringlaan ter hoogte van het stadspark. Door een rukwind kwam de paal van het verkeerslicht los te hangen. De brandweer moest het brokstuk met een ladderwagen verwijderen. Daardoor was er flink wat verkeershinder.

Van op het plat dak van een flatgebouw aan de Frankrijklei in Antwerpen is een deel van een ijzeren bak naar beneden gevallen op een bushokje dat deels verbrijzeld raakte.

Op de hoek van de Italielei en Kipdorpbrug in Antwerpen zijn delen van een stelling naar beneden gewaaid op een bushalte. Voetgangers konden de stelling vermijden, er vielen geen gewonden. De Lange Gasthuisstraat is volledig afgesloten door een instabiele stelling achter een groot zeildoek. Aan het Deurganckdok in de haven werden gestapelde containers omver geblazen. In de Zoo van Antwerpen is ter hoogte van het Giraffenplein een hek omgewaaid.

In heel de provincie Antwerpen zijn er bij de hulpdiensten honderden meldingen binnen gelopen over stormschade: brandweerzone Antwerpen kreeg meer dan 300 oproepen te verwerken, bij Rand kwamen meer dan 500 oproepen binnen. Het gaat dan vooral om loshangende zaken als panelen, omgewaaide bomen en takken op de rijbaan.

Door het voorspelde stormweer werden ook alle parken en begraafplaatsen in Antwerpen gesloten. Ze gaan in principe pas morgenochtend weer open, meldt de stad Antwerpen in een persbericht.

Waar mogelijk worden aan hoofdingangen infoborden en hekwerken geplaatst. Alle stedelijke begraafplaatsen worden eveneens gesloten voor het publiek. Ook de meeste provinciale groendomeinen blijven uit veiligheidsoverwegingen zondag dicht.

De brandweerzone Kempen ontving iets meer dan 100 oproepen over bomen die op de weg waren gevallen, afgerukte elektriciteitskabels, etc. Er werd nergens zware schade opgemeten en er vielen ook geen gewonden.

De brandweerzone Taxandria kreeg ruim 140 meldingen van stormschade. Ook hier vooral omgewaaide bomen, dakpannen en isolatie die waren weggevlogen of stellingen die niet meer stabiel stonden. Hetzelfde geldt voor brandweerzone Rivierenland, die 150 tot 200 oproepen te verwerken kreeg.

In Borsbeek raakte een scoutsjongen zwaargewond. Beeld Marc De Roeck
In Borsbeek raakte een scoutsjongen zwaargewond.Beeld Marc De Roeck
null Beeld De Roeck
Beeld De Roeck
Toen de paal van een verkeerslicht in Turnhout los kwam te hangen, heeft de brandweer het met een ladderwagen verwijdert. Beeld Dirk Van Gorp
Toen de paal van een verkeerslicht in Turnhout los kwam te hangen, heeft de brandweer het met een ladderwagen verwijdert.Beeld Dirk Van Gorp
Het bushokje raakte deels verbrijzeld. Beeld Toon Verheijen
Het bushokje raakte deels verbrijzeld.Beeld Toon Verheijen
De Lange Gasthuisstraat is volledig afgesloten door een instabiele stelling achter een groot zeildoek Beeld Marc De Roeck
De Lange Gasthuisstraat is volledig afgesloten door een instabiele stelling achter een groot zeildoekBeeld Marc De Roeck
Edegem. Beeld De Roeck
Edegem.Beeld De Roeck

Oost-Vlaanderen

Door een omgewaaide boom is er hinder op de E40 kust-Brussel ter hoogte van Drongen. Op diezelfde E40 richting Brussel ligt ook een omgewaaide boom ter hoogte van Affligem (foto), en nog één ter hoogte van Aalst. De brandweer moet op tien plaatsen uitrukken voor bomen op snelwegen. In alle provincies worden brandweerkorpsen overstelpt met meldingen van omgewaaide bomen en losgeraakte dakpannen, stellingen, panelen en verkeersborden.

In Opwijk is een elektrische kabel gevallen. In Wachtebeke waaide een grote tent die was opgezet voor een paardenevent weggewaaid. De tent van het spektakel Cavallo werd rond 10.30 uur vernietigd door de storm, zegt verantwoordelijke Eddy Mareco. De tent, waar een duizendtal personen konden plaatsnemen, werd hoog in de lucht getild en stukgeslagen. Niemand raakte gewond maar de schade is groot.

De storm die over ons land trekt heeft bijna een eerste dodelijk slachtoffer veroorzaakt. In de Venakker in Aalter kreeg een 68-jarige man een hartinfarct toen hij achter zijn twee uitgebroken pony's liep. De beestjes konden ontsnappen omdat een hekken was opengewaaid. De man zette de achtervolging in, maar 200 meter verder zakte hij ineen. Gelukkig voor hem was er een verpleegster in de buurt, die hem meteen begon te reanimeren. De hulpdiensten kwamen snel ter plaatse en namen het dan over. De man werd overgebracht naar het ziekenhuis. Voorlopig is het onbekend hoe het nu met hem gaat.

In de Galgestraat in Kaprijke is een dikke eik op een dak van een woning terechtgekomen. Hierdoor is dat dak deels beschadigd geraakt. In dezelfde straat dreigden nog twee andere bomen omver te waaien. Daarom heeft de brandweer die preventief gekapt.

In de collegestraat in de Geraardsbergse deelgemeente Goeferdinge viel een boom op een elektriciteitscabine waardoor een groot deel van de bewoners een tijdlang zonder elektriciteit kwamen te zitten.

In Gent wordt het Citadelpark vanmiddag afgesloten. De Zesdaagse in het Kuipke kan wel doorgaan. De brandweer vraagt de toeschouwers wel om via de ingang aan het SMAK (Stedelijk Museum voor Actuele Kunst) naar het Kuipke te gaan.

Op de E17 Gent-Antwerpen meldt het verkeerscentrum gladheid ter hoogte van Lokeren, op de E19 Brussel-Antwerpen ligt een dekzeil op de weg ter hoogte van Kontich.

Door een kapotte zendmast die in twee knakte, heeft de brandweer in Ninove geen enkele netwerkverbinding meer met de servers van de stad. De brandweermannen moeten hun administratie voorlopig met de hand doen. De dispatcher moet zich behelpen met een laptop. "Ook onze internetverbinding is buiten dienst. Toch blijven onze diensten bereikbaar voor interventies. Er is dus geen probleem om ons te bereiken", zegt brandweerkapitein Tom Van Esbroeck.

Omgewaaide boom op de E40 richting Brussel net voor Affligem. Beeld Martijn vanhinsberg
Omgewaaide boom op de E40 richting Brussel net voor Affligem.Beeld Martijn vanhinsberg
Geraardsbergen. Beeld Frank Eeckhout
Geraardsbergen.Beeld Frank Eeckhout
Boom op E40 tussen Erpe-Mere en Aalst richting Brussel. Beeld Koen Moreau
Boom op E40 tussen Erpe-Mere en Aalst richting Brussel.Beeld Koen Moreau
null Beeld Jurgen Eeckhout
Beeld Jurgen Eeckhout
null Beeld Jurgen Eeckhout
Beeld Jurgen Eeckhout
In Ninove knakte een zendmast van de brandweer in tweeën Beeld Mozkito
In Ninove knakte een zendmast van de brandweer in tweeënBeeld Mozkito

Vlaams-Brabant en Brussel

In Sint-Genesius-Rode woedde een bedrijfsbrand. De brandweer had een dakbrand snel onder controle.

In het Breughelpark in Zellik (Asse) maakt het hoogteteam van de brandweerzone Vlaams-Brabant West zich momenteel klaar om een losgekomen reling vast te maken. Door de rukwinden raakte de afsluiting op een appartementsgebouw van dertien verdiepingen zwaar beschadigd. Om verder onheil te voorkomen zal alles met touwen vast worden gemaakt.

Het dak van het gebouw langs de skipiste Yetiski in Anderlecht is vanmorgen door de wind afgerukt. Er vielen geen gewonden. Volgens uitbater Michael Mathijs was er een licht gekraak hoorbaar toen opeens het hele dak oplichtte en werd weggeslingerd. Alle activiteiten op de piste zijn vandaag afgelast. De civiele bescherming zal in de loop van de dag proberen om het gebouw waterdicht te maken.

In Melsbroek werd een nieuw gebouw zwaar beschadigd. De gevelplaten lagen over de Haachtsesteenweg verspreid. In Londerzeel is dan weer een bouwkraan op een woning en een wagen gevallen.

Als gevolg van de storm werd ook het luchtverkeer op Brussels Airport aangepast. Alle vluchten maakten gebruik van de kortere dwarspiste 01/19, via Antwerpen, Mechelen, Bonheiden en Perk-Kampenhout. Vliegtuigen die opstijgen doen dat ook tegenwinds op piste 19, waar ze eerst over Sterrebeek vliegen, en dan naar rechts afdraaien (Sint-Stevens-Woluwe, Haren/Evere) of naar links (Wezembeek-Oppem, Kraainem en Tervuren).

Door de hevige wind is het tramverkeer in Brussel verstoord, zo laat de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB weten. Er is hinder op de lijnen 3,7 en 44. Er is geen tramverkeer tussen Van Praet en Esplanade, tussen Van Praet en Heizel en tussen Madoux en Tervuren. Er zijn vervangbussen ingelegd.

Het Ter Kamerenbos is gisteren vanaf 14 uur afgesloten voor het verkeer als gevolg van de hevige rukwinden. "Aan andere gebruikers van het bos wordt aangeraden om niet in het Ter Kamerenbos te gaan, omdat de kans op vallende takken en bomen bestaat", aldus de politie.

In Leuven bleef de hinder door het stormweer beperkt. Langs de ring gingen alle borden die de nieuwe verkeerssituatie van het circulatieplan aangeven tegen de grond. Op het Martelarenplein moest de brandweer een groot zeil met reclame voor de tentoonstelling Utopia verwijderen. Vanmiddag vindt de stille mars naar aanleiding van de Transgender Day Of Remembrance gewoon plaats. "De spandoeken worden niet uitgerold", zegt Eefje Van der Meer van de organiserende Transgenderkring Vlaams-Brabant.

Op de Waterloosesteenweg in Sint-Gillis werd om 10.30 uur een schoorsteen omvergeblazen. Een vrouw die toevallig voorbij liep, kreeg de schoorsteen op zich. Ze werd naar het ziekenhuis overgebracht, ze is niet in levensgevaar. De brandweer houdt de toestand van de omliggende schoorstenen nauwlettend in het oog.

In Zellik kwam een reling op een flatgebouw los. Beeld Tom Vierendeels
In Zellik kwam een reling op een flatgebouw los.Beeld Tom Vierendeels
null Beeld  Nick Dierickx
Beeld Nick Dierickx
null Beeld  Nick Dierickx
Beeld Nick Dierickx
In Londerzeel is een bouwkraan op een woning en een wagen gevallen Beeld Nick Dierickx
In Londerzeel is een bouwkraan op een woning en een wagen gevallenBeeld Nick Dierickx
null Beeld Nick Dierickx
Beeld Nick Dierickx

West-Vlaanderen

De brandweerkorpsen in West-Vlaanderen worden overstelpt met oproepen voor stormschade. Sinds 6 uur deze ochtend zijn er al ruim 200 oproepen binnengekomen bij de 100-centrale en in de brandweerkazernes. In 90 procennt van de gevallen gaat het om bomen op de weg, weggewaaide takken en dakpannen of omgevallen hekkens en borden.

Het spoorverkeer van en naar West-Vlaanderen ondervindt zware hinder. Door de storm was een obstakel beland in de sporen op lijn 73 tussen Tielt en Deinze. Doordat werken bezig zijn op de spoorverbinding Oostende-Brugge-Gent, werden dit weekend heel wat treinen omgeleid via die spoorlijn 73. Dat zorgt voor zware hinder op het treinverkeer richting Knokke-Blankenberge en op het treinverkeer richting Brugge en Oostende. Intussen zijn beide sporen vrijgemaakt tussen Deinze en Lichtervelde, maar zijn de gevolgvertragingen aanzienlijk.

In Zarren was de brandweer van Kortemark een uur in de weer om een schoorsteen van een nieuwbouwwoning af te slijpen. Door de hevige rukwinden was de helft van de stalen schouw losgekomen. De brandweer verwijderde de rest van de schoorsteen. In Koekelare moest de brandweer een grote boom omzagen aan de kerk en in een dakvenster klimmen om dakpannen te verwijderen.

In Veurne moest de brandweer dan weer preventief naar een torenkraan gaan kijken die vervaarlijk stond te wiegen in de wind. Voorlopig houdt de kraan echter nog stand.

Langs de Moeskroenstraat in Menen kreeg een voorbijrijdende auto een losgerukte boom op zijn voorruit. De bestuurder van de Volkswagen Caddy raakte niet gewond.

In West-Vlaanderen is vanochtend de scheepvaart stilgelegd wegens het hoge peil van rivieren en kanalen, in het bijzonder in het IJzerbekken. De autoriteiten zijn waakzaam, maar voorlopig is nog nergens het alarmpeil overschreden.

De zwaarste windvlagen werden vandaag genoteerd op zee: 132 km per uur werd geregistreerd op de Westhinder, "maar dan zit je dus wel al ver op zee", zegt weerman David Dehenauw van het KMI. Op de havendam van Zeebrugge werd ook nog 115 km per uur geregistreerd, in Koksijde 101 km per uur.

Menen. Beeld Alexander Haezebrouck
Menen.Beeld Alexander Haezebrouck
Koekelare. Beeld Jelle Houwen
Koekelare.Beeld Jelle Houwen
Torhout. Beeld Jelle Houwen
Torhout.Beeld Jelle Houwen

Henegouwen

In Doornik heeft het stormweer het dak van een school geblazen. De school Notre-Dame Auxiliatrice blijft morgen dicht, zo berichten lokale media. Delen van het zinken dak kwamen op straat terecht, die uit veiligheidsoverwegingen werd afgesloten. Niemand raakte gewond.

Spoorverkeer verstoord

Het spoorverkeer van en naar West-Vlaanderen ondervindt zeer zware hinder. Door de storm is een obstakel in de sporen op lijn 73 tussen Tielt en Deinze beland, waardoor daar geen treinverkeer mogelijk is. Maar doordat werken bezig zijn op de spoorverbinding Oostende-Brugge-Gent, werden dit weekend heel wat treinen omgeleid via die spoorlijn 73. Dat zorgt voor zware hinder op het treinverkeer richting Knokke-Blankenberge en op het treinverkeer richting Brugge en Oostende.

De NMBS zal nu proberen de treinen om te laten rijden via Kortrijk.

Dringende oproepen

De noodcentrales 112 worden als gevolg van het stormweer overstelpt met telefoontjes, ook over materiële schade. De noodcentrales vragen enkel 112 te bellen voor oproepen die een levensbedreigend karakter hebben of voor situaties die het leven van andere burgers in gevaar kunnen brengen. Volgens Erwin Hertens, directeur 112, krijgen de noodcentrales heel veel telefoontjes binnen door het stormweer, ook over materiële schade. "Dat veroorzaakt wachttijden, waardoor het risico bestaat dat ook oproepen over levensbedreigende situaties in de wachtrij raken."

De noodcentrales vragen dan ook om voor oproepen die enkel betrekking hebben op materiële schade, rechtstreeks de bevoegde brandweerzone te contacteren en niet naar het nummer 112 te bellen. "Het noodnummer moet gereserveerd blijven voor oproepen die een levensbedreigend karakter hebben of voor situaties die het leven van andere burgers in gevaar kunnen brengen".

Wie 112 belt, wordt gevraagd om niet in te haken wanneer men niet onmiddellijk iemand aan de lijn krijgt, maar aan de lijn te blijven totdat er opgenomen wordt. Eerder vandaag was die oproep al gelanceerd voor Oost-en West-Vlaanderen, maar dit wordt nu uitgebreid voor heel België.

null Beeld Dieter Nijs
Beeld Dieter Nijs

Weersvoorspelling

Er zijn vandaag eerst veel wolken en perioden van regen. Later is er over de noordwestelijke landshelft kans op enkele buien maar blijft het toch vaak droog met enkele opklaringen. Over het zuidoostelijke deel blijft het meestal zwaarbewolkt met soms regen. De zachte maxima liggen tussen 8 en 13 graden.

Vanavond en vannacht is het doorgaans zwaarbewolkt met vanaf het zuiden perioden van regen of motregen. De minima liggen tussen 6 en 10 graden. Morgen volgt soms neerslag maar ook langere droge perioden met lokale maxima tot 14 graden. Dinsdag wordt het vaak droog en zacht, woensdag tijdelijk kans op regen. Daarna wordt het minder zacht en overwegend droog.

Code oranje betekent dat rukwinden kunnen optreden waardoor het moeilijk wordt tegen de wind in op straat te bewegen, grote bomen kunnen omwaaien, takken kunnen afbreken en grote schade aan woningen kan ontstaan. Het KMI vraagt om goed op te letten. Morgen regent het nog, bij rukwinden tot 60 km/uur en maxima rond 13 graden.

null Beeld weeronline.nl
Beeld weeronline.nl

Volg de storm HIER live.

De windsnelheden rond het middaguur Beeld weeronline.nl
De windsnelheden rond het middaguurBeeld weeronline.nl

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234