Zondag 28/02/2021

Gerecht/Gent

Vrouw die benen en vingers verloor na mislukte vruchtbaarheidsingreep gaat in beroep

null Beeld Foto: JVK
Beeld Foto: JVK

De vrouw uit het Oost-Vlaamse Zevergem die na een vruchtbaarheidsoperatie haar twee benen en negen vingers verloor, gaat in beroep. Dat bevestigt haar advocaat Laurens Van Puyenbroeck. De arts die de operatie uitvoerde, werd gisteren vrijgesproken door de Gentse correctionele rechtbank.

De operatie gebeurde in 2009 in het ziekenhuis Jan Palfijn in Gent. Na die ingreep traden er ernstige complicaties op, veroorzaakt door meerdere perforaties van de dunne darm van Anja Vanderbeken. Tengevolge van die perforaties ging zij in een shock en werd zij uiteindelijk in kritieke toestand overgebracht naar het UZ Gent. Daar werd haar leven gered door het toedienen van een krachtig middel, dat evenwel tot gevolg had dat haar beide onderbenen en negen vingertoppen geamputeerd moesten worden.

Gebrekkig besluit

"De rechtbank steunde zich voor deze vrijspraak volledig en uitsluitend op het verslag van het college van deskundigen dat tijdens het onderzoek aangesteld werd door de onderzoeksrechter om na te gaan, of er in het kader van de gynaecologische ingreep al dan niet een medische fout begaan was. Het college besloot dat dit niet het geval was en dat er aan de man niets kan verweten worden", zegt advocaat Laurens Van Puyenbroeck. "Het besluit van het college was destijds voor mijn cliënte en haar naaste omgeving een complete verrassing en zware klap. Zij besloot dan ook om het verslag van het college voor te leggen aan de specialist die haar destijds in het UZ Gent behandelde. Die specialist stelde vast dat het verslag van het college van deskundigen op meerdere vlakken gebrekkig was en geen waarheidsgetrouw beeld gaf."

Dat de rechtbank die opmerkingen naast zich neerlegt en toch volledig steunt op het verslag van de experten, stuit Van Puyenbroeck tegen de borst. "Ook wanneer er tegenspraak gevoerd werd tijdens een deskundigenonderzoek, kan het uiteindelijke besluit van de deskundigen nog steeds gebrekkig zijn."

Erkenning

De vrouw steekt niet weg dat zij zwaar ontgoocheld is door deze beslissing. Zij benadrukt daarbij dat het hierbij niet gaat om een zoektocht naar vergelding. "Het enige waar zij om vraagt is erkenning. Erkenning van het feit dat de ingreep niet naar behoren uitgevoerd werd en dat de complicaties die veroorzaakt werden door de ingreep niet adequaat opgevangen werden. Het feit dat zij met lege handen achterblijft, zonder erkenning, zonder excuses en zonder een afdoende antwoord te hebben gekregen op de door haar aangevoerde argumenten, is voor haar onaanvaardbaar. Zij zal de strijd dan ook blijven voortzetten", besluit Van Puyenbroeck, waarna hij bevestigt dat hij beroep zal aantekenen tegen het vonnis.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234