Vrijdag 21/02/2020

AANSLAGEN PARIJS

Vrouw die Abaaoud aan de galg praatte: "Ik leef in een openluchtgevangenis"

De Belgische terrorist Abdelhamid Abaaoud kon opgespoord worden dankzij de tip van de huisgenote van zijn nichtje.Beeld AP

Haar huidige woonplaats is één van Frankrijks bestbewaarde geheimen. Eén telefoontje deed Sonia (fictieve naam) op 16 november vorig jaar naar de politie, en dat volstond om de Belgische terrorist Abdelhamid Abaaoud - het brein achter de aanslagen in Parijs - twee dagen later uit te schakelen tijdens de raid op een appartement in Saint-Denis. Hoe haar getuigenis haar leven omgooide, vertelt ze in een boek. Le Parisien interviewde de vrouw. "Ik had het gevoel dat ik de duivel in hoogsteigen persoon zag. Voordat ik wist wie hij was, had ik hem de hand gedrukt. Toen ik thuiskwam, heb ik mijn handen gewassen met bleekwater". Sinds haar heldendaad leeft Sonia teruggetrokken op een geheim adres.

Even de feiten op een rijtje. Twee dagen na de aanslagen in Parijs, verschuilen Abdelhamid Abaaoud en één van zijn handlangers, Chakib Akrouh, zich in het struikgewas langs de snelweg A86 in Aubervilliers. Die dag belt een onbekend lid van het terreurcommando naar Hasna Aït Boulahcen, een nichtje van de Belgische terrorist.

Telefoontje naar politie
Die vertelt waar de mannen zich verbergen en draagt haar op de twee ter hulp te snellen. Hasna woont in bij Sonia en vraagt haar huisgenote haar te vergezellen. Ze verklapt het doel van hun uitstap niet. Ter plekke aangekomen, verklaart Abaaoud dat hij een verblijfplaats nodig heeft voor de komende dagen. Daags nadien verwittigt Sonia de politie en verklapt ze waar ze de mannen ontmoette. Zo kunnen de onderzoekers het commando opsporen dat zich op 17 november installeerde in een appartement in Saint-Denis. Een dag later vallen speciale ordetroepen daar binnen en doden ze Hasna en beide terroristen.

Toen Sonia Abaaoud zag langs de snelweg, probeerde ze hem nog om te praten.

Hasna Aït Boulahcen, het 26-jarige nichtje van Abaaoud, kwam om het leven tijdens de belegering van het appartement in Saint-Denis.Beeld Photo News
De inval in het appartement in Saint-Denis, op 18 november vorig jaar, vijf dagen na de aanslagen in Parijs.Beeld Getty Images

Niet islam

Sonia: "Nadat hij zich heeft voorgesteld, zegt hij dat er nieuwe aanslagen worden voorbereid. Meteen denk ik dat ik hem misschien op andere gedachten kan brengen. Ik zeg dat er onschuldige mensen zijn gestorven en dat dat niet de islam is. Dat mijn eigen kinderen bij de volgende aanslag misschien slachtoffer kunnen zijn".

"Ik had de indruk dat ik de duivel in hoogsteigen persoon zag. Voordat ik wist wie hij was, had ik hem de hand gedrukt. Toen ik thuiskwam, heb ik mijn hand gewassen met bleekwater".

"Uiteraard was ik bang. Enkele minuten na die ontmoeting, bekende Hasna lachend dat Abaaoud me wilde doden omdat hij met niet vertrouwde. Vreemd genoeg dacht ik in de eerste plaats aan mijn buren: als hij zich zou opblazen in mijn appartement, zouden zij gewond of gedood kunnen raken".

Sonia werd door de politie aanvankelijk als verdachte behandeld. "Na mijn telefoontje werd ik voor verhoor aangehouden. De agenten bleven maar herhalen dat Abaaoud in Griekenland of in Syrië zat. Maar ik was honderd procent zeker. Vlak na de raid op het appartement in Saint-Denis ben ik nog onder aanhoudingsmandaat geplaatst en werd mijn woonst doorzocht. Achteraf heb ik begrepen dat de agenten geen enkel risico wilden nemen, maar toen vond ik dat heel erg".

Liefde en burgerzin

Na haar aanhouding werd Sonia door geheimagenten naar een hotel gebracht. Later zochten ze voor haar een huis ver van Parijs, waar ze nu met haar gezin wooont.

"Ze hebben voor mij een verleden verzonnen en hebben me gevraagd discreet te blijven. Ze gaven me ook een rode gsm die ik altijd kan gebruiken om ze te contacteren. Daarentegen heb ik mijn identiteit niet mogen veranderen, dat laat de wet nog niet toe. Daardoor kan ik niet veilig opnieuw gaan werken".

"Mijn leven is als een openluchtgevangenis. Ik kijk hele dagen televisie, ik krijg elke maand geld van de autoriteiten, maar minder dan toen ik nog werkte. Ik moet nog een nieuw sociaal leven uitbouwen. Ik denk ook elke dag aan Hasna. Waar ze ook is, ik denk niet dat ze het me kwalijk neemt. Ze weet dat ik de juiste beslissing heb genomen".

Of ze ooit spijt heeft van haar moedige interventie? "Nooit", zegt Sonia. "Wat ik deed, was ook geen heldendaad, ik deed het uit liefde en uit burgerzin".

Het boek 'Témoin' is uitgegeven bij Uitgeverij Robert Laffont.

Haar getuigenis zorgde voor nieuwe wet

Na de raid op het appartement in Saint-Denis bleek uit verder onderzoek dat er een nieuwe aanslag op de zakenwijk La Défense in Parijs werd beraamd. De getuigenis van Sonia heeft voor de stemming van een nieuwe wet gezorgd die voorziet in het statuut van beschermde getuige, dat voordien voorbehouden was aan spijtoptanten. "Zolang die uitvoeringsbesluiten niet gepubliceerd worden, kan mijn cliënte geen normaal leven leiden", zegt Sonia's advocate Samia Maktouf. Zij eist dat justitie Sonia erkent als slachtoffer van de aanslagen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234