Zaterdag 03/06/2023

'Vroeger had ik pech, nu niet meer. Simpel'

Ssst, niet te veel lawaai alstublieft. Greg Van Avermaet houdt niet van drukke mensen tijdens zijn ontbijt. Daarna mag het knallen. Hard zelfs. Op zijn 30ste wil de Oost-Vlaming eindelijk die grote klassieker pakken. 'Ik vraag me af of ik een winnaar ben geworden.'

Het zijn drukke weken voor Greg Van Avermaet. Een gaatje vinden voor een ochtendlijk interview blijkt niet simpel. De Waaslander racet van koers naar koers. Ontbijten doen we tussen twee wedstrijden door in een rennershotel, aan een rustig tafeltje. De kopman van BMC overschouwt het lekkers dat voor hem staat en wijst een paar dingen aan. "Die yoghurt ga ik niet opeten en dat fruitsap laat ik ook staan", grijnst hij. "Ik eet boterhammen met kaas, hesp en confituur.

"Ik ben een atypische coureur. Ik eet geen ontbijtgranen en geen havermout. Om te presteren denk ik dat havermout het beste is, maar als ik dat elke dag tegen mijn goesting moet eten, houd ik het niet vol."

Is gezond eten niet essentieel?

Greg Van Avermaet: "Ik eet gezond, maar alleen wat ik lekker vind. Thuis eet ik bijvoorbeeld nooit fruit, dat is een te grote inspanning. Ik weeg mijn eten ook niet af. Ik zie ze soms bezig: 100 gram van dit, 150 gram van dat. Ik doe dat op mijn gevoel. Het is allemaal zo moeilijk niet. Als de stoof moet branden, moet je er hout in steken. Als je wilt koersen, heb je energie nodig."

Beschrijf eens de ochtend voor een klassieker.

"Normaal sta ik op om acht uur, op koersdagen is dat halfzeven. Meestal heb ik dan geen te beste nacht achter de rug. Voor een grote wedstrijd ben ik altijd wat nerveus. Bij het ontbijt neem ik een omelet en bij een belangrijke wedstrijd eet ik ook pasta. Ik denk niet dat ik veel praat. Thuis word ik op het gemak wakker, drink een koffietje en lees de krant. Als ik bij de ploegmaats ben, moet ik ook niet te veel drukte hebben. Ik hou niet van mannen die 's ochtends grote verhalen vertellen."

Weet je snel of je goed gaat zijn?

"Dat evolueert nog in de koers. Het belangrijkste is dat de conditie goed is. Op dat vlak ben ik gerust: met deze benen moet ik me geen zorgen maken."

Cancellara noemt je zelfs de topfavoriet voor Milaan-Sanremo.

"Ach, ergens ben ik wel gecharmeerd, maar hij moet iets zeggen. Als je mij dezelfde vraag stelt, noem ik hem. We hebben mekaar zien rijden in de Tirreno en we weten dat we goed zijn. Ik ben in vorm en heb een paar mooie wedstrijden gewonnen: ik word hoe dan ook geviseerd."

Je had het in het verleden moeilijk om koersen af te maken. Dit jaar gaat het bijzonder vlot. Ben jij plots een winnaar geworden?

"Ik weet het niet, jong. Ik koers op dezelfde manier als vroeger, maar ik win makkelijker. Het zit gewoon meer mee."

Zo simpel kan het toch niet zijn?

"Toch wel. Je moet het niet moeilijker maken dan het is. Natuurlijk koers ik met vertrouwen, natuurlijk heeft die Tour-rit van vorig jaar deugd gedaan, natuurlijk betekent de geboorte van Fleur veel, maar ik denk vooral dat alles in de juiste plooi valt. Ik heb het idee dat ik vroeger vaak pech had en nu niet meer. Ik hoop dat het blijft duren."

Van de media kreeg je lof voor je zege in Tirreno-Adriatico, maar Sagan gaf je een sneer. Hij vond dat je zat te slepen in de rit die je won.

"Misschien was dat de frustratie die sprak. Hij is al veel tweede geworden. Maar hij moet zich geen zorgen maken: zijn conditie is top, op een goede dag lukt het. Ik vond niet dat het aan mij was om die dag te rijden. Tinkoff had drie man mee, Etixx-QuickStep ook. Ik zat alleen en had Van Garderen en Caruso in de groep achter ons. Ik ben een renner die altijd koers maakt, maar die dag vond ik dat ik dat niet hoefde te doen."

Heeft de kritiek je geraakt?

"Het stoort me niet eens. Ik was wel wat verrast, maar hij mag die mening hebben. Ik kan meer verdragen dan dat. Ik heb de voorbije jaren van alles moeten horen: dat ik het niet kon, dat ik nooit een grote koers zou winnen, dat ik dom reed. Zulke uitspraken komen harder aan, maar ook daar heb ik me boven gezet. Als renner moet je met kritiek kunnen omgaan, anders stop je beter."

Zou het kunnen dat Sagan een punt heeft? Dat je jouw manier van koersen bijgestuurd hebt?

"Dat doe ik al meer dan vroeger. Dat is gegroeid samen met mijn vertrouwen. Soms denk ik dat het beter zou zijn als ik niet zo sterk was. Parijs-Roubaix van vorig jaar is een goed voorbeeld. Die dag was ik niet super. Ik merk dat ik dan minder energie verspeel en zo kom ik toch in een positie om te winnen. Als ik goed ben, denk ik dat het niet op kan en dan doe ik meer domme dingen. Mijn natuur ga ik niet veranderen, ik ben een renner die koers wil maken. Maar ik zou dat de komende weken wel graag op de juiste momenten doen."

Wat is jouw plan voor Milaan-Sanremo?

"Heb ik niet. Ik heb in het verleden al alle scenario's geprobeerd: aanvallen op de Poggio, wegrijden in de afdaling, wachten op de sprint... Het is me nooit gelukt. Bij de vorige edities heb ik op voorhand altijd lang zitten nadenken over hoe ik het zou aanpakken, dit jaar heb ik besloten om niet na te denken. Het levert toch niets op."

Dat kun je je alleen permitteren omdat je al drie mooie koersen op je naam hebt staan.

(knikt) "Ik ben nog nooit zo comfortabel aan de klassiekers kunnen beginnen. Drie keer winnen voor de start van het echte voorjaar, dat is nieuw."

Ben jij een levensgenieter?

"Ik denk het wel. Ik eet echt heel graag, dat had je wel al begrepen zeker? Ook in de koers moet ik het gevoel hebben dat het leuk is. Ik kan niet elke wedstrijd starten met het idee dat ik moet winnen. Soms wil ik me gewoon amuseren, door te koersen. In de grote wedstrijden gaat het natuurlijk om winnen, maar zelfs bij de start van Milaan-Sanremo of de Ronde van Vlaanderen, wanneer ik heel gefocust ben, probeer ik het plezante te zien. Ik beschouw de koers vooral niet als een job."

Heb je al een voorcontract getekend bij de ploeg van Lefevere? Het is opvallend hoe openlijk hij je opvrijt.

"Voor mij is dat niet nieuw. Etixx-QuickStep heeft al heel mijn carrière interesse. Maar voor alle duidelijkheid: ik heb géén voorakkoord met hen."

Je speelt hard to get.

"Neen, maar de randvoorwaarden moeten juist zijn. Ik ben in mijn carrière nog maar één keer van ploeg veranderd: van Lotto naar BMC destijds. Ik speelde tweede viool bij Lotto, ik had het moeilijk om mijn plek af te dwingen en ik wilde meer. Ik vond BMC op dat moment een betere keuze dan QuickStep. Hier kon ik een leider worden. Na dit seizoen ben ik einde contract. Ik zou liefst bij BMC blijven, al ga ik mijn andere opties ook bekijken."

Lefevere zegt: 'Bij ons had Van Avermaet al een grote klassieker gewonnen.'

"Misschien wel. Lefevere heeft meer renners voor het Vlaamse werk. Als Terpstra Parijs-Roubaix wint, is dat ook een beetje omdat Boonen in de groep erachter zit. Het is een voordeel als je met veel volk de finale kunt rijden."

Stel dat je moet kiezen tussen Raymond Poulidor, de populaire eeuwige tweede, en Jacques Anquetil, de stugge vijfvoudige Tour-winnaar. Wie zou je willen zijn?

"Dan ben ik Poulidor. Zijn karakter past beter bij het mijne. Ik ben liever populair dan afgeschilderd te worden als streng of stug. Oké, dan laat ik een pak mooie overwinningen liggen, maar als dat de prijs is die ik moet betalen om sympathiek te zijn, dan is het zo. Ik wil mezelf blijven."

MILAAN-SANREMO Live op Eén om 14.30 uur

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234