Dinsdag 18/02/2020

Column

Vrijzinnig4Belgium radicaliseert steeds harder

Beeld dm

Fikry El Azzouzi is auteur van onder meer 'Het Schapenfeest'.

Daar gaan we weer. Het houdt maar niet op en het zijn wederom de fundamentalistische academici van vrijzinnig4Belgium die ten strijde trekken tegen levensbeschouwelijke symbolen. Met andere woorden: de hoofddoek en niets anders dan de hoofddoek.

Deze keer schreven ze een open brief aan de premier, ministers-presidenten en burgemeesters. Doe het volgende keer met strijdliederen, vlag en videoboodschap. Dat zal pas effect hebben.

Wat ze willen is een wettelijk verbod op levensbeschouwelijke en ideologische symbolen voor ambtenaren in functie. Met als titel: 'De burger is vrij. Aan het loket noch God noch Partij.'

Slechte poëzie ook nog. Gelukkig hebben ze de wereldvreemdheid met dichters gemeen.

Maar waarom begint vrijzinnig4Belgium steeds harder te radicaliseren? Alsof het de laatste stuiptrekking is van de bange blanke man die in het harnas nog een impact op de geschiedenis wil krijgen. Terwijl het gewoon verwende kleine kinderen zijn die stampvoetend schreeuwen: 'Aaaaah, Gent heeft het hoofddoekenverbod weer geschrapt. Aaaaah, nu moeten we nog verder gaan om te laten zien dat we niet met ons laten sollen.'

Met de open brief proberen ze een bom in de samenleving te leggen. Is dat niet strafbaar? Dat moet minister van schending der machten Annemie Turtelboom eens uitpluizen.

Eigenlijk is het ego van vrijzinnig4Belgium doodsbang voor de waarheid. Ze moeten beseffen dat we niet meer in de middeleeuwen leven, maar in 2013.

Wat we niet nodig hebben, is een vrijzinnig4Belgium dat vanuit een ivoren toren de samenleving ondermijnt. Met geen besef dat er de komende twintig jaar een enorme verandering zal komen. Ik wil ze niet de stuipen op het lijf jagen, maar in 2020 zal bijna vijftig procent van de Antwerpse bevolking van vreemde origine zijn.

Het enige wat vrijzinnig4Belgium doet, is het actief pluralisme in de prullenmand gooien en voor een visie van uitsluiting, racisme en islamofobie gaan. Vanuit hun oppervlakkig denken nemen ze de andere zijn identiteit, zijn geluk en zijn vertrouwen in de maatschappij af. Met als resultaat dat er steeds meer vervreemding in de maatschappij is. Kunnen ze achteraf roepen dat de multiculturele samenleving mislukt is.

En als vrijzinnig4Belgium toch pleit voor neutraliteit, dan moeten ze er helemaal voor gaan. Ga eens niet voor de gemakkelijke slachtoffers. Schaf alles wat de neutraliteit in de weg staat af.

Schaf de christelijke feestdagen af, schaf het middenveld en de kerkfabrieken af. De CD&V, het koningshuis en neem anders het koningshuis van Nederland er ook maar bij. Hoe die wekenlang mijn televisiescherm hebben geteisterd, dat kun je niet voor mogelijk houden. Doorprik de luchtbel en laat het land bestaan uit grijze, neutrale individuen met smetvrees. Maar dat is een illusie. Want het is de hoofddoek en niets anders dan de hoofddoek.

Alles heeft een vervaldatum. Alles begint na een tijd te stinken. Aan het verlichtingsdenken van vrijzinnig4Belgium kleeft een geurtje. Daarom wordt het tijd dat we het conservatief verlichtingsdenken van vrijzinnig4Belgium van ons afgooien en voor een verlichting 2.0 gaan. Daar moet eens dringend werk van gemaakt worden. Voor de extremisten van vrijzinnig4Belgium is daarvoor geen plaats. Laat hen maar stampvoeten vanaf de zijlijn.

 
Schaf de christelijke feestdagen, het middenveld, de CD&V en het koningshuis af
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234