Zaterdag 28/01/2023

Vrijzinnig Frankrijk ongerust over 'godsvrucht' Sarkozy

PARIJS l Nicolas Sarkozy heeft het op vele fronten lastig. Een van de heikelste gaat over godsdienst. De president wordt ervan beschuldigd een loopje te nemen met de sacrosancte scheiding tussen kerk en staat.

De mogelijke herziening van de wet van 1905, die godsdienst tot een strikte privé-aangelegenheid maakt en het vrijzinnige karakter van de Franse Republiek vrijwaart, stuit op een golf van protest. Vorig weekend overschreed een petitie van de Ligue de l'Enseignement (Onderwijsliga) de 100.000 handtekeningen.

Van zo'n herziening, die volgens de tegenstanders zal morrelen aan de scheiding tussen kerk en staat, en zo ook aan het vreedzaam samenleven van burgers van alle wereldbeschouwelijke strekkingen en religies, is officieel nog geen sprake.

Toch heeft het staatshoofd de jongste maanden zo vaak naar religie verwezen dat hij, zo zeggen de onderschrijvers, zijn grondwettelijke rol niet nakomt als gardien de la laïcité, behoeder van de wereldbeschouwelijke neutraliteit.

De voorbeelden zijn inderdaad legio. Het begon in Rome. Bij zijn beëdiging als kanunnik van Sint-Jan van Lateranen, een titel die alle presidenten van de Franse Republiek toekomt, zei Sarkozy dat "in het aanleren van het verschil tussen goed en kwaad, de onderwijzer nooit de priester of pastor zal kunnen vervangen".

Bij zijn bezoek aan Saoedi-Arabië stelde hij "geen enkele cultuur of beschaving" te kennen "waar de moraal, zelfs al bevat ze heel wat andere filosofische invloeden, haar wortels niet in de religie heeft".

Tegenover de leden van de Crif, de koepel van joodse organisaties in Frankrijk, zei Sarkozy dat "het drama van de 20ste eeuw niet een teveel aan God is, maar Zijn gevaarlijke afwezigheid".

Nicolas Sarkozy's pleidooi pro religie belandde vorige week in een stroomversnelling toen een hoge ambtenaar van het Elysée in het blad VSD stelde dat sekten "een non-probleem" zijn in Frankrijk, en dat Scientology helemaal niet op de lijst van sekten thuishoort.

Velen dachten meteen terug aan de ontmoeting die Sarkozy tijdens zijn verkiezingscampagne, vorig jaar, met acteur Tom Cruise had, een boegbeeld van Scientology.

Zaterdag ten slotte stuurde Sarkozy felicitaties naar vier katholieke traditionalisten die in Rome tot diaken gewijd werden. Terwijl volgens het Elysée presidentiële gelukwensen de normaalste zaak van de wereld zijn, verklaren analisten dat Sarkozy vooral conservatief en katholiek Frankrijk aan zich wil binden - een groep die electoraal veeleer bij het extreem rechtse FN of de rabiaat conservatieve populist Philippe de Villiers zit.

In het kersverse boek Sarkozy et Dieu geeft socioloog Marc Andrault nog een bijkomende reden voor Sarkozy's gedweep met de religie. "In de godsdienst heeft de president een bron van sociale rust ontdekt die nuttig is voor het goede functioneren van de Republiek." (LD)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234