Vrijdag 27/01/2023

Vrijwilliger

l Soirée Deluxe: tweewekelijkse ontmoetingsavonden met originele maaltijd en artistiek amusement. Gegroeid vanuit de sociaal- artistieke werking Victoria Deluxe in Gent.

l Nakhla: vzw uit Gent die activiteiten opzet voor Maghrebijnse vrouwen.

l De Wondere Pluim: Antwerps initiatief dat kinderen stimuleert om ze te laten deelnemen aan een schrijfwedstrijd.

Tarik Fraihi

Vorig jaar won Cahier de Brouillon, een jeugdhuis uit Hoogstraten, de prijs, dit jaar zijn grootstedelijke initiatieven genomineerd. (WD)

Beeldende kunst

l Dirk Braeckman: fotograaf die al verschillende keren genomineerd was maar de prijs nog nooit won. Stelde in 2005 tentoon op Delicious in Sint-Truiden en in het Museum Kunst Palast in Düsseldorf

l Michaël Borremans: zijn schilderijententoonstelling reisde van het Gentse S.M.A.K. naar Londen en Dublin, zijn tekeningen hingen in Cleveland.

l Berlinde De Bruyckere: stelde haar sculpturen tentoon in Stichting De Pont in Tilburg en Maison Rouge in Parijs.

Etienne Van den Bergh, curator beeldende kunst, onder meer van Emilie Fresco tijdens Mechelen2005.

Vorig jaar had cultuursocioloog Rudi Laermans bijna deze prijs gewonnen, maar Anciaux floot de jury terug. De jury van dit jaar heeft haar les geleerd en nomineerde resoluut drie kunstenaars. (WD)

FILM

l Walther Vanden Ende: bij het grote publiek onbekend, maar voor de jury "waarschijnlijk de meest toonaangevende cameraman van de lage landen".

l Cis Bierinckx: artistieke duizendpoot, vooral bekend als curator van videokunst (en van Watou 2005), maar is ook producent van experimentele films.

l Geert Van Goethem: pleitbezorger van de animatiefilm in Vlaanderen. Startte vorig jaar DICHT/VORM, een educatief artistiek project dat kinderen en volwassenen leert omgaan met poëzie en bewegend beeld.

Frank Van Passel, regisseur van Villa des roses, Terug naar Oosterdonk en Manneken Pis.

Ook dit jaar geen echt bekende naam voor de Cultuurprijs Film, die vorig jaar naar Leuven Kort ging. (WD)

PROZA

l Patricia De Martelaere: gekozen op basis van haar Het onverwachte antwoord, waarin ze, "met grote zin voor nuance" zegt de jury, de mentale wereld van zes vrouwen in kaart brengt.

l Erwin Mortier: in Sluitertijd slaagt de Gentse schrijver er volgens de jury in "om taal en geheugen 'sluitend' op elkaar te enten", en dat in "lyrisch en tegelijk sober proza".

l Paul Verhaegen: "Verhaegen is nog vrij jong. Toch is Omega Minor een gerijpt boek", schrijft de jury.

Bart Keunen, professor literatuurwetenschap aan de UGent.

Benieuwd of Erwin Mortier, mocht hij hem winnen, de Cultuurprijs Proza in ontvangst zal nemen. In november stuurde de schrijver immers zijn 'ontslagbrief' naar de cultuurminister. "U verdient het niet mij te vertegenwoordigen", schreef Mortier, die Anciaux niets minder dan "gezelligheidsfascisme" verweet. (WD)

Vertalingen

l Marie Hooghe: vertaalt sinds 1984 Nederlandse literatuur in het Frans, de voorbije jaren van Boon, Geeraerts en Mortier.

l Gregor Seferens: in de periode 2001-2004 verschenen naast twee Mulischvertalingen, vertalingen van Geert Mak en Maarten 't Hart, maar vooral een opvallende derde Duitse vertaling van De Kapellekensbaan (Der Kapellekensweg oder der 1. illegale Roman von Boontje)

l Marnix Vincent: genomineerd om zijn Franse vertalingen van poëzie van zo uiteenlopende dichters als Barnard, Deleu, Claus, Hertmans en Nolens.

Mon Detrez, slavist en vertaler uit het Bulgaars, het Servokroatisch en het Russisch.

De jury onderstreept in haar rapport dat het aantal vertalingen van Vlaamse literaire werken de laatste jaren opvallend hoog lag, wat aantoont "dat het beleid van het Vlaams Fonds voor de Letteren zijn vruchten begint af te werpen". (WD)

Architectuur

l Wim Cuyvers: tekende scholen, een kinderdagverblijf, een tentoonstellingsruimte en privéwoningen. "Keer op keer slaagde hij erin om een ogenschijnlijk soms banale opdrachtsituatie om te vormen tot een interessant project", zegt de jury. Cuyvers staat ook architectuurtheoretisch sterk.

l b0b Van Reeth: de jury nomineert hem voor zijn succesvol bouwmeesterschap, dat vorig jaar afliep, maar evenzeer voor zijn "jarenlange verdiensten als vernieuwend architect, geëngageerd docent en bevlogen gesprekspartner in het architectuurdebat".

l Guy Mouton: deze ingenieur-architect, gespecialiseerd in structural design, werkte onder meer voor Stéphane Beel, Nero en Coussée en Goris. "Misschien behoort hij tot een uitstervend ras: dat van ingenieur- architecten die op het scherp van de snee structuren berekenen en ontwerpen."

Eric Antonis, gewezen cultuurschepen van de stad Antwerpen.

Misschien verdient b0b Van Reeth wel meer dan deze architectuurprijs. Komt hij in aanmerking voor de Prijs voor Algemene Culturele Verdienste? (WD)

Podiumkunsten

l Grace Ellen Barkey: actrice, choreografe en danseres, vooral actief bij Needcompany maar ze maakt ook eigen ensceneringen waarbij ze de grenzen overschrijdt van dans, theater en muziek.

l Benjamin Verdonck: werkte als acteur zowel voor teksttheater als muziektheater. Zoekt ook vaak de publieke ruimte met zijn beeldende kunstacties zoals het vogelnest aan de Brusselse kantoortoren, waarmee hij de grenzen tussen theater, beeldende kunst en performance overschrijdt.

l Tone Brulin: éminence grise van de podia. Begon als auteur en introduceerde de performancecultuur in België. Werkt vooral internationaal en overschrijdt ook in zijn werk de grenzen van verschillende culturen.

Dirk Pauwels, artistiek directeur Victoria.

De genomineerden kijken over de schotten van genres heen. Deze categorie is een wandelend-dansend-beeldend kunstendecreet. (WE)

Muziek

l Tom Barman: dEUS-frontman die met Pocket Revolution vorig jaar opnieuw wereldsucces oogstte. Maar maakt hij kans als vorig jaar bandlid Mauro Pawlowski al gewonnen heeft?

l Capilla Flamenca: al meer dan twintig jaar brengt dit ensemble muzikaal zo juist en historisch zo getrouw mogelijk de Vlaamse polyfonie. Maar maken zij kans nu ze voor hun Zodiac- en Obrechtopnames zopas de prestigieuze Diapason D'Or hebben gewonnen?

l Jef Neve: De 'kroonprins van de jazz' maakt de jazz opnieuw hip en zorgde met zijn debuut-cd Blue Saga voor enthousiast applaus in binnen -en buitenland. Maar maakt hij kans als hij net al de Klara Muziekprijs heeft gewonnen?

Bert Schreurs, artistiek directeur Festival van Vlaanderen Gent en Brussel.

Behoudens de liefhebbers van het Vlaamse lied moet iedereen zich kunnen vinden in deze spannende shortlist. (WE)

Jeugdtheater

l An De Donder: werkte als actrice bij verschillende jeugdtheatergezelschappen en bewerkt het liefst sprookjes, waarbij ze livemuziek combineert met spel en beeld.

l fABULEUS: tien jaar jong en zopas structureel erkend, werkt het gezelschap samen met kinderen en jongeren, waarbij interactie met de theatermakers centraal staat.

l Barbara Wyckmans: artistiek directeur van HETPALEIS, maar haar hele carrière kan samengevat worden als een pleidooi voor jeugdtheater van de hoogste kwaliteit.

Claudine van Tieghem, jeugdprogrammeur CC Gildhof.

HETPALEIS kwam niet ongehavend uit de voorbije subsidieronde. Krijgt Wyckmans nu een verontschuldiging in de vorm van een prijs? (WE)

Erfgoed

l Boombal: volksdans heet nu folkdancing en op de folkbals van Boombal worden internationale folkdances onder leiding van liveorkesten aangeleerd aan jong en oud.

l Centrum Waerbeke, Geraardsbergen: ijvert in binnen- en buitenland voor gebieden van stilte, rust en ruimte en organiseert rond die thema's verschillende activiteiten zoals de wedstrijd 'Fotografie van de stilte'.

l Villa Futura: wil jonge mensen warm maken voor erfgoed en wil het imago van de erfgoedwereld opfrissen.

Paul Van Grembergen, voormalig Vlaams cultuurminister.

Samen dansen is hip, stilte is hip en erfgoed moet hip worden. (WE)

Algemene Culturele verdienste

Wie volgt Gerard Mortier op? De jury die daarover beslist, wordt voorgezeten door Pol Arias en bestaat voorts uit Florent Bex, Rik Pinxten, Inge Van De Walle, Dorian van der Brempt, Mohamed Ikoubaân, Ingrid Ligtvoet, Marc Ruyters en Sigrid Bousset. Gunther Van Hoof is secretaris. (WD)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234