Donderdag 27/02/2020

Euthanasieproces

Vrijspraak voor drie artsen: doek valt over euthanasieproces in Gent

Beeld BELGA

Met een daverend applaus vanuit de zaal is iets voor een uur afgelopen nacht het doek gevallen over het euthanasieproces in Gent. Na 8 uur beraadslagen heeft de volksjury de artsen Jo Van Hove (59) en Frank D. (58) en psychiater Godelieve Thienpont (67) vrijgesproken van gifmoord.

Bekijk ook

Waar ging dit proces weer over?

De Morgen-journalist Douglas De Coninck heeft het euthanasieproces op de voet gevolgd. Herlees zijn berichtgeving hier.

Door het oog van de naald. Na tien dagen vol getuigenverhoren, emoties en giftige commentaren spreekt de twaalfkoppige jury Joris Van Hove (59), Godelieve Thienpont (67) en Frank D.G. (58) vrij.

De drievoudige vrijspraak is voor zij die het proces volgden een grotere verrassing dan voor de buitenwacht. Minstens één jurylid gaf met z’n lichaamstaal de volle twee weken aan dat hij zich onmogelijk kon verzoenen met euthanasie wegens psychisch lijden.

Artsen reageren op vrijspraak: ‘Niemand is hier ongeschonden uitgekomen’

Jo Van Hove voerde op 27 april 2010 euthanasie uit bij de Sint-Niklase Tine Nys (38). Dat gebeurde tegen de wil van haar familie, die hierbij aanwezig was en zich ergerde aan zijn gestuntel. Zus Sophie Nys diende begin 2011 klacht in tegen Van Hove en twee andere betrokken artsen, nadat ze een aantal veronderstelde onregelmatigheden had ontdekt bij de administratieve afhandeling van de euthanasie.

Artikel 3 van de euthanasiewet zegt: “De arts die euthanasie toepast, pleegt geen misdrijf wanneer hij er zich van verzekerd heeft dat…” Waarna een aantal voorwaarden worden opgesomd. 

De jury oordeelt dat het niet vervuld zijn van enkele van die voorwaarden niet kan volstaan om een arts te veroordelen voor gifmoord. “Het gevoerde onderzoek laat niet toe dat hij inbreuken heeft begaan”, sprak rechter Martin Minnaert. “Twijfel speelt in het voordeel van de beschuldigde.”

Psychiater Godelieve Thienpont wordt vrijgesproken, net als artsen Jo Van Hove en Frank D.Beeld BELGA

Met de vrijspraak voor de drie artsen valt meteen het doek over een proces dat twee weken lang bijna dagelijks voor controverse zorgde en volgens de advocaten van de verdediging een tijdelijke stop veroorzaakten van euthanasie wegens psychisch lijden. In 2018 stapten volgens deze procedure 26 Belgen uit het leven. Om de twee weken is er dus ergens een Tine Nys.

Met de onschuldig verklaring van Godelieve Thienpont brengt advocaat Jef Vermassen z’n totale aantal assisenvrijspraken op 16. Gezien zijn engagement bij de vzw LEIF, die euthanasie-artsen opleidt, is dat wellicht een bijkomstigheid.

Arts Jo Van Hove is vrijgesproken.Beeld BELGA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234